StoryEditor

Násilné odvedenie malého Marca mohlo byť trestným činom. Neakceptovateľné, reaguje Žitňanská

18.05.2016, 16:30
Autor:
lmlmTASRTASR
Po tom, ako sociálny úradník násilne vyviedol malého chlapca z triedy, zvolali poslankyne mimoriadny parlamentný výbor pre ľudské práva.

Pri postupe zamestnanca súdu pri odňatí Marca mohlo dôjsť k spáchaniu trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. TASR informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Andrea Predajňová.

"Vo veci postupu zamestnanca súdu zabezpečujúceho výkon rozhodnutia súdu, bola vec odstúpená príslušnej súčasti Policajného zboru vzhľadom na to, že vo veci sa javí podozrenie zo spáchania trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa," uviedla Predajňová.

Prvý námestník generálneho prokurátora René Vanek podľa nej už vydal pokyn krajskému prokurátorovi v Banskej Bystrici, aby okamžite preskúmal túto vec na trestnom aj na netrestnom úseku a prijal prípadné opatrenia.

"Čo sa týka netrestnej oblasti, v tejto chvíli môžeme potvrdiť, že okresná prokurátorka v Žiari nad Hronom dnes vstúpila do začatého občiansko–právneho konania vo veci návrhu starej mamy maloletého Marca o zverenie do výchovy," doplnila Predajňová.

Na povrch vyplávala kauza súdneho úradníka, ktorý v piatok minulý týždeň vošiel do triedy na základnej škole v obci Brehy a násilím odvliekol maloletého chlapca. Stalo sa tak na základe súdneho príkazu.

Úradník vošiel do triedy spoločne s matkou dieťaťa a zástupkyňou sociálnej kurately, pričom si celú udalosť nahrával.

Malého Marca chcel odviesť aj napriek nesúhlasu učiteľky a riaditeľky školy. V triede sa v tej chvíli nachádzali aj ostatní spolužiaci. Poslankyne parlamentu zvolali mimoriadny parlamentný výbor pre ľudské práva, ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská žiada okamžité vyvodenie zodpovednosti.

„Pusť ma,“ kričal chlapec

Na videu je zachytené, ako trojica násilím odnáša plačúceho chlapca von z triedy. Chlapec vo videu kričal „Pusť ma" a s plačom prosil úradníka, aby ho k mame nedával. Úradník však na chlapca nereagoval a nereagoval ani na výzvy riaditeľky školy.

Na celú udalosť upozornila blogerka Monika Kozelová vo svojom texte na sme.sk.

O malého Marca sa starala stará mama, matka dieťaťa o neho najprv nejavila záujem. „Ide o dieťa, ktoré si vyžaduje osobitú starostlivosť,“ píše sa v úradnej správe.

Matka bola drogovo závislá a počas tehotenstva pila a fajčila. O syna sa nezaujímala od jeho narodenia celých sedem rokov a neposielala ani výživné.

Súd rozhodol v prospech matky

Ako píše Kozelová v blogu, matka malého chlapca žila vo Švajčiarsku a keď sa dozvedela, že by ako slovenská matka dostávala vysoké sociálne dávky, rozhodla sa, že si Marca vezme so sebou a oznámila to aj chlapcovej babke.

Stará mama teda po porade s právnikmi rýchlo podala na súd návrh na zverenie dieťaťa do starostlivosti. Súd v Žiari nad Hronom ho v rámci predbežného opatrenia starej matke aj zveril. Lenže matka sa odvolala, a krajský súd v Banskej Bystrici rozhodnutie zrušil s odôvodnením, že matka má na syna väčšie práva ako stará matka. Nikoho absolútne nezaujímalo, ako tým poškodia dieťaťu, pre ktoré je vlastne matkou  jeho stará mama, ktorá ho vychovávala od narodenia,“ píše Kozelová v blogu.

Prípad preveruje prokuratúra

Rozhorčenie a hromadnú diskusiu vyvolalo správanie súdneho úradníka a jeho spolupracovníkov. Ten sa síce odvolával na rozhodnutie súdu, rozruch vyvolalo to, akým spôsobom chlapca vyviedol. Podľa denníka N už prípad preveruje generálna prokuratúra.

„Prvý námestník generálneho prokurátora René Vanek, vydal pokyn krajskému prokurátorovi v Banskej Bystrici – a to okamžite preskúmať túto vec na trestnom aj na netrestnom úseku a prijať prípadné opatrenia,“ povedala hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová. Prípadom sa bude zaoberať aj parlamentný výbor pre ľudské práva.

Poslankyne si predvolajú Žitňanskú a Richtera

Prípad malého Marca sa už dostal do parlamentu. Poslankyňa OĽaNO Erika Jurinová bude na výbore pre ľudské práva žiadať vysvetlenie a objasnenie situácie od ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej a ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera. Jeho zvolanie dnes avizovali okrem Jurinovej a jeho členky Natália Blahová (SaS) a Martina Šimkovičová (Sme rodina).

"Chceme vedieť, ako budú riešiť túto situáciu, pretože to nie je jediný prípad. Boli tu jasne porušené ľudské práva a práva dieťaťa," povedala na brífingu Jurinová.

Lucia Žitňanská už reagovala dnes počas zasadnutia vlády, že postup úradov považuje za neadekvátny a neprijateľný a bude žiadať o vyvodenie osobnej zodpovednosti.

Jedna vec je súdne rozhodnutie, druhá vec je jeho výkon a ten v žiadnom prípade nesmie byť realizovaný bez empatie k dieťaťu. Očakávam, že predseda súdu vyvodí zodpovednosť," napísala ministerka.

Tento prípad vníma tiež ako signál, že je nevyhnutné dovzdelať súdny personál pre takéto extrémne citlivé výkony. "Ministerstvo spravodlivosti je pre to pripravené urobiť maximum," dodala.

"Prebehlo to na hulváta"

"Ľudsky mi je to veľmi veľmi ľúto, treba povedať, že to bolo urobené absolútne neprofesionálne, dovolím si povedať, že po slovensky na hulváta a nesmie sa to viacej takto opakovať," zdôraznil minister Ján Richter po dnešnom rokovaní vlády.

Myslí si, že kolízna opatrovateľka mala zasiahnuť.

"Mala vstúpiť do tohto procesu a trvať na tom, aby akt bol uskutočnený tak, aby nedošlo k nejakej traume, i keď do istej miery to vždy je trauma, ale aby to bolo kultúrne urobené, aby to nebolo v triede pred deťmi, aby bola návšteva vopred ohlásená u riaditeľa školy, aby ten proces bol riadený, aby mal svoju profesionálnu úroveň. Toto bolo veľmi neprofesionálne, doslova laické. Opakujem, na hulváta," uviedol Richter.

01 - Modified: 2024-01-29 11:09:46 - Feat.: - Title: Šéf poľskej bezpečnosti žiada urýchlené zrušenie protikorupčného úradu. Je spájaný so škandálmi 02 - Modified: 2023-08-18 07:49:18 - Feat.: - Title: Šéf úradu pre núdzové situácie na Maui rezignoval po tvrdej kritike. Napriek tomu stojí za svojim rozhodnutím 03 - Modified: 2023-08-01 09:08:08 - Feat.: - Title: Málo úradníkov, veľa práce. Personálne posilnenie súdov zrýchli konania, vraví členka Súdnej rady 04 - Modified: 2023-05-27 10:13:06 - Feat.: - Title: Indickému úradníkovi spadol kvôli selfie mobil do vody. Následne nechal vypustiť dva milióny litrov vody, aby ho našiel 05 - Modified: 2023-05-17 19:08:40 - Feat.: - Title: Fínsko oznámilo, že účty jeho zastupiteľských úradov v Rusku boli zmrazené
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/aktualne-videa, menuAlias = aktualne-videa, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
24. apríl 2024 14:59