StoryEditor

Nové zistenia v kauze s bytmi. Vyšetrovanie Bašternáka mal stopnúť šéf Finančnej správy

06.04.2016, 12:59
Matovič s Lipšicom na dnešnej tlačovej konferencii hovoria o kauze s bytmi podnikateľa Ladislava Bašternáka, ktorý prenajíma byt aj premiérovi Robertovi Ficovi

Daniel Lipšic chce zriadiť vyšetrovacie výbory priamo v parlamente. Tento zámer oznámil po tom, ako dnes do viacerých redakcií prišiel list bývalej zamestnankyne Finančnej správy (FS) SR, ktorá opisuje, čo sa dialo v už medializovanom prípade preverovania údajne neoprávnene vyplatenej vratky DPH podnikateľovi Ladislavovi Bašternákovi.

"Národná kriminálna agentúra (NAKA) preverovala podnet FS, že prišlo k daňovému úniku vo výške dva milióny eur. NAKA to odmietla. Štandardný postup je, že štát v zastúpení FS podá voči takémuto rozhodnutiu sťažnosť. FS však voči tomuto rozhodnutiu NAKA nikdy sťažnosť nepodala," povedal Lipšic.

Šéf Finančnej správy František Imrecze na brífingu odmietol všetky obvinenia. „Odmietam obvinenia, že Finančná správa kryje podvodníkov. Vnímam to ako snahu diskreditáciu Finančnej správy. Je to účelová kampaň a podvodníkom s DPH nevyhovujú našed tvrdé kontroly, ktoré sme zaviedli," vyhlásil Imrecze.
 

Stopli vyšetrovanie

Vysvetlenie sa podľa jeho slov nachádza práve v liste exzamestnankyne FS, podľa ktorého zamestnanci FS navrhovali sťažnosť podať, vedenie inštitúcie na čele s Františkom Imreczem to však stoplo tak, aby následne vec nebola ďalej vyšetrovaná.

"V liste sa hovorí aj o dvoch zamestnankyniach, na ktoré bol vyvíjaný nátlak zo strany vedenia FS a keď kauzu zamietli pod koberec, boli odmenené vo forme vyššej funkcie. Tieto skutočnosti ešte viac potvrdzujú podozrenie, že celá kauza daňového podvodu je sústavne zametaná pod koberec a je to zastrešované FS, vedením NAKA, ale aj Úradom špeciálnej prokuratúry," tvrdí opozičný poslanec.

Líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič zároveň vyzval premiéra Roberta Fica, aby okamžite ukončil svoj prenájom v byte, ktorý patrí práve Bašternákovi.

"Ak to neurobí, dosvedčí zákulisné informácie, že je to jeho byt, ktorý dostal za krytie týchto podvodov. Neexistuje demokratická krajina na svete, kde by premiér alebo vysoký politik dobrovoľne obýval byt človeka, ktorý ho postavil z peňazí ukradnutých ostatným obyvateľom krajiny," dodal Matovič.

Lipšic chce vyšetrovacie výbory

Poslanci opozičného hnutia OĽaNO-NOVA predložia na najbližšiu schôdzu parlamentu návrh novely Ústavy SR o zriadení vyšetrovacích výborov parlamentu. Podľa Lipšica je to jediná schodná cesta, ako riešiť kauzy, keď si orgány činné v trestnom konaní nerobia svoju prácu.

"Káuz je veľa, sú ľahko zdokumentovateľné, ale orgány nekonajú. Takéto vyšetrovacie výbory existujú aj v iných krajinách, môžu si predvolávať svedkov. Tí musia prísť a vypovedať pod prísahou, pričom zistenia výborov sú použiteľné v rámci vyšetrovania. Výbory nemôžu obžalovať ani odsúdiť, ale môžu kauzu otvoriť a reálne ju vyšetrovať," vysvetlil Lipšic s dôvetkom, že podľa ich návrhu bude môcť iniciovať zriadenie vyšetrovacieho výboru na konkrétu kauzu minimálne 50 poslancov, pričom vo výbore bude paritné zastúpenie koalície aj opozície.

Výzva pre koalíciu

Lipšic sa tiež domnieva, že koaliční partneri Smeru, teda strany SNS, Most-Híd a Sieť, by mali dať zadosť svojim sľubom o tom, že opozícia bude mať k dispozícii reálne kontrolné mechanizmy.

Jeden z najefektívnejších sú práve vyšetrovacie výbory. Ak SNS, Most-Híd a Sieť chcú naplniť svoje sľuby, pri zriadení výborov nepotrebujeme hlasy Smeru-SD,“ apeloval.

Na zmenu ústavy je totiž potrebných minimálne 90 hlasov, celá opozícia ich má 69.

01 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 02 - Modified: 2024-04-03 15:55:21 - Feat.: - Title: Výbor žiada pravidelnú správu o vyšetrovaní kauzy Rozuzlenie. Šutaj Eštok hovorí o ovplyvňovaní volieb 03 - Modified: 2024-03-20 11:31:29 - Feat.: - Title: Trumpov zásadný predvolebný problém. Nemá ako zaplatiť obriu pokutu 04 - Modified: 2024-03-15 23:11:54 - Feat.: - Title: Tím obžaloby v Trumpovej kauze v Georgii opustil právnik, ktorý mal vzťah s vrchnou prokurátorkou 05 - Modified: 2024-03-14 14:29:56 - Feat.: - Title: Pokles sa bude biť s rastom. Realitný trh tento rok očakáva premenlivý vývoj cien bytov, tvrdí analytik
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
19. apríl 2024 04:23