Šéf OĽaNO Igor MatovičHN/Marek Kmeť
StoryEditor

Chata v horách za milión eur? Fico ju postaví z eurofondov, tvrdí Matovič

13.04.2016, 11:56
Šéf OĽaNO Igor Matovič a líderka kandidátky Veronika Remišová poukázali na brífingu na problémy s eurofondami. Obviňujú premiéra.

Eurofondy určené na rozvoj vidieka sa často míňajú netransparentne, zbytočne a na iný účel, ako by bolo vhodné.

Na základe vlastnej analýzy zmlúv, ktoré podpisuje Poľnohospodárska platobná agentúra (PPA) k projektom už v novom programovom období, to dnes vyhlásili poslanci opozičného hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič a Veronika Remišová. Aj keď všetko môže byť v súlade so zákonom, základným problémom je podľa nich nevhodné nastavenie podmienok čerpania týchto peňazí.

"Dali sme si námahu a zanalyzovali sme niekoľko desiatok zmlúv. Došli sme k zisteniam, že často sú to nezmyselné, predražené, kontraproduktívne projekty. Niektoré projekty sú zviazané s politikmi, prípadne finančnými skupinami a peniaze idú na súkromné účely," konštatovala Remišová na dnešnej tlačovej konferencii.

Matovič na brífingu dodal, že takmer za každým projektom je vidieť politické prepojenie. Spomínal chatu na Donovaloch v hodnote milión eur, ktorá má podľa lídra OĽaNO patriť Martinovi Halászovi, ktorý je bývalým predsedom SDĽ.

"Keď sa pozriete, kto je za tým, tak tento človek sa vyjadroval v kampani v prospech Smeru a zrazu dostane z eurofondov takmer pol milióna eur na chatu. Chceme vidieť, ako táto predražená chata bude slúžiť na rozvoj cestovného ruchu," doplnil Matovič.

Podľa Matoviča sú eurofondy určené na to, aby Slovensko dobiehalo ostatné krajiny EÚ, a nie aby sa z nich stavali súkromné chaty, rozbiehal sa nový štátom dotovaný biznis a ničilo sa tak podnikateľské prostredie.

"Ak pôjdeme ďalej v tomto duchu, tieto peniaze budú rozflákané, premrhané, rozkradnuté, ale určite neposlúžia tomu, na čo sú eurofondy určené," myslí si opozičný poslanec.

01 - Modified: 2024-04-18 13:07:01 - Feat.: - Title: Vláda vyčlení stovky miliónov eur na rozvoj verejnej dopravy na Slovensku 02 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 03 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 04 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 05 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
18. apríl 2024 18:58