StoryEditor

Matovič ukázal, ako rástli Kaliňákove príjmy: Je to zázrak na počkanie

15.06.2016, 13:34
Autor:
TASRTASR

Od roku 2006, kedy sa z poslanca NR SR Roberta Kaliňáka stal minister vnútra, jeho celkové ročné príjmy dramaticky stúpli. Upozornil na to na dnešnej tlačovej konferencii líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič.

Podľa jeho slov, kým v rokoch 2004 a 2005, teda keď bol Kaliňák opozičným poslancom, zarobil zhruba po 650.000 korún ročne, od roku 2006 sa to zmenilo.

"Robert Kaliňák sa stal ministrom vnútra a jeho celkové príjmy začali dramaticky prekvitať. Z roka na rok vystúpil jeho ročný príjem až na 11,8 milióna korún. V priemere od vtedy zarobil ročne 10,5 milióna korún," zdôraznil Matovič s tým, že v tých sumách nie sú žiadne pôžičky, ale len príjmy, ktoré sám Kaliňák vykázal.

Rozdiel podľa Matoviča nie je spôsobený platom, keďže plat ministra je len o niečo vyšší ako poslanecký.

"Minister priznal, že je väčšinovým majiteľom v desiatich a menšinovým majiteľom v 30 firmách. Pýtame sa, v ktorých ďalších je spolumajiteľom? Ak chce vyvrátiť pochybnosti, mal by zverejniť všetky firmy, v ktorých má podiel, aj finančné toky, ktoré z nich plynuli na jeho účet," povedal šéf OĽaNO-NOVA.

"Kaliňák môže mať oveľa viac peňazí"

Matovič sa totiž domnieva, že skutočné množstvo peňazí na účtoch firiem Kaliňáka môže byť dramaticky väčšie. "Môžu tam byť desiatky až stovky miliónov eur. Ale kým mu tie peniaze firma nevyplatí, nie je to dividenda a dovtedy to nemusí priznať do svojho príjmu," uviedol.

Poslanec Jozef Rajtár (SaS) na margo svojho asistenta Filipa Rybaniča, ktorý je trestne stíhaný, keďže ako pracovník komerčnej banky nahliadol na Kaliňákov účet, povedal, že Rybanič bol v utorok (14.6.) v banke ako jej zamestnanec nahlásiť nadriadeným pochybné transakcie na účtoch Kaliňáka a exministra Jána Počiatka, ale bolo to na niekoľkých úrovniach banky zamietnuté.

"Pritom, ak zamestnanec banky získa akúkoľvek pochybnosť o transakcii, nie je chyba, ak to nahlási. Chybou je iba to, ak to neurobí a preukáže sa to ako pochybné. Zdá sa, že na niektorých sa vzťahujú špeciálne opatrenia a ak by robili pochybné transakcie, nikto to nechce riešiť a nechať vyšetriť. Táto situácia je veľmi vážna," povedal Rajtár a Kaliňáka vyzval, aby verejne povedal, či nejakým spôsobom ovplyvňoval vyšetrovateľa, ktorý vzal Rybanského na výsluch.

Podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka sa práve odohráva jeden z najsmutnejších obrazov týchto dní.

"Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) je obhajobou Kaliňáka ochotný riskovať svoju kandidatúru na generálneho tajomníka OSN a dobré meno Slovenska v zahraničí. Je veľkou medzinárodnou hanbou, ak bude Kaliňák ako minister vnútra komunikovať s partnermi v EÚ. Ale poslanci koalície sa začínajú trhať, dostávame náznaky, že nie všetkým je príjemné, čo sa deje," povedal Galko.

"Veď moje účtovníctvo má Kaliňák"

Minister vnútra Kaliňák dnes po rokovaní vlády povedal, že bude na ďalšie otázky týkajúce sa jeho akcionárskeho podielu v spoločnosti B.A. Haus odpovedať až po tom, ako Matovič zverejní účtovníctvo svojej firmy.

"Až pán Matovič, ktorý zničil účtovníctvo deň pred daňovou kontrolou, nám toto účtovníctvo ukáže, tak sa budem rád s vami baviť ďalej," reagoval Kaliňák na otázky novinárov k fungovaniu firmy či kúpe jeho podielu. Na konkrétne otázky chce v prípade potreby odpovedať tým, ktorým ich náleží klásť.

Požiadavku na svoje odstúpenie Kaliňák podľa svojich slov zatiaľ od koaličných partnerov či premiéra Roberta Fica (Smer-SD) nepočul. "Všetky podozrenia sme vyvrátili úplne jasne," povedal. Novinárov kritizoval, že nenapísali, že sa podozrenia vyvrátili. Vyčítal im, že  pravda ich nezaujíma, a preto nemá význam odpovedať im na otázky.

Matovič na to Kaliňákovi odkázal, že celé jeho účtovníctvo má k dispozícii a desať ľudí sa v ňom hrabe už tri mesiace, ale stále nič neobjavili. "Nech sa páči, nech polícia umožní novinárom prísť a môžu sa pridať k tým desiatim vyšetrovateľom," uzavrel.

01 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 02 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 03 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 04 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 05 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
25. apríl 2024 02:13