StoryEditor

Matematik Kollár: Najväčší nápor na zdravotníctvo sa uvoľní na jar

15.01.2021, 09:36
O dátach a ich využití v boji proti pandémii aj o význame poľnej nemocnice na Slovensku hovorí doc. Mgr. Richard Kollár, PhD., z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave.

Čo bolo pre vás impulzom, vďaka ktorému ste verejne začali komentovať situáciu okolo pandémie na Slovensku?

To bolo hneď na začiatku. Téma ma zaujala profesionálne. Učil som predmety, ktoré boli spojené s epidemiologickými modelmi. Nerozumel som, prečo štandardné modely zlyhávali. Videli sme to v Anglicku či v prvom modeli IZP, že neboli schopné opísať danú situáciu. Chcel som porozumieť tomu, čo sa deje a prečo sa to deje. Zistil som zaujímavé veci a verejný priestor bol plný vecí, ktoré tomu odporovali alebo neboli v súlade s tým, čo som pozoroval ja. Na základe porozumenia dátam, ktoré som mal, som potom začal písať na Facebooku a dostalo sa to do médií. Vyšli nám veľmi dobre predpovede na prvú vlnu a následne boli očakávania, že budeme vedieť predvídať, čo sa bude diať ďalej.

To však, samozrejme, nevieme, lebo všetko závisí od ďalších opatrení a činov. V prvej vlne to bolo jednoduché a na základe toho som bol niekoľkokrát prizvaný ako konzultant v permanentnom krízovom štábe a v rôznych komisiách. Tam som spoznal ľudí, s ktorými sme začali spolupracovať na vedeckých projektoch aj na bežných projektoch, na spracovaní dát, a tak som sa do toho ponoril, že moja práca je s tým teraz prepojená kompletne. Viaceré moje vedecké projekty sa týkajú tohto koronavírusu.

Ako vnímate postoje, keď niekto hovorí – čo matematik môže vedieť o medicínskych témach?

Všeobecne pandémia spôsobila to, že sme zaplavení rôznymi číslami, obrovským množstvom čísel. Je veľmi ťažké ich interpretovať a rozumieť, čo hovoria, na ktoré číslo sa pozerať, čo je smerodajné, ktoré čísla nemáme, alebo aké sú ich limitácie. Na toto to správne vzdelanie nie je medicína, ani epidemiológia, ani informatika, ale pochopenie, porozumenie číslam vyžaduje dátovú analýzu alebo matematický prístup, a tu je matematické vzdelanie kľúčové.

Ukázalo sa to aj v prvej vlne, kde bolo ťažké zorientovať sa z množstva čísel, ako to bude ďalej pokračovať, a práve matematika poskytla odpovede a aj predpovede, ktoré sa napokon naplnili. Takisto matematika hovorila už v lete, že sa to zhoršuje, a že by sme sa mali pripraviť. Podobne to bolo aj pred celoplošným testovaním. Opäť matematika ukázala, že čísla, keď sa správne interpretovali, hovorili, čo nás bude čakať. V tomto zmysle dátová analýza a matematika sú dôležité, sú jednou z kľúčových častí boja s pandémiou. Samozrejme, je potrebná neustála komunikácia so zdravotníkmi, s biochemikmi, virológmi, epidemiológmi, ekonómami, so sociálnymi vedcami a s inými odborníkmi, pretože pandémia je veľmi komplexný problém....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
15. apríl 2024 19:12