Ing. Jelou Petriskovou, PhD. z Oddelenia klinickej imunológie a alergológie Univerzitnej nemocnice Martin
StoryEditor

Diagnostička o očkovaní: Vakcína trénuje náš imunitný systém prostredníctvom neškodných foriem vírusu

31.03.2021, 17:28
Po troch až šiestich mesiacoch od očkovania koncentrácia protilátok klesá. Nejde však o stratu obranyschopnosti imunitného systému. Kedy má význam zisťovať hladinu protilátok? Aj o tomto sme sa zhovárali s Ing. Jelou Petriskovou, PhD. z Oddelenia klinickej imunológie a alergológie Univerzitnej nemocnice Martin.

Kedy má význam dať si zistiť hladinu protilátok proti vírusu SARS-CoV-2?

Tak ako pri indikácii akéhokoľvek (laboratórneho) vyšetrenia, tak aj pred vyšetrením prítomnosti protilátok proti SARS-CoV-2 by sme mali poznať odpoveď na dve otázky: „Čo očakávame od vyšetrenia?“ a „Aký bude ďalší medicínsky postup?“. Ak poznáme odpovede, laboratórne vyšetrenie je odôvodnené.

Významný je prínos stanovenia koncentrácie protilátok v sére u pacientov s príznakmi ochorenia Covid-19 a s preukázateľnou históriou kontaktu s infikovanou osobou, avšak s negatívnym RT-PCR testom. Hoci PCR testy sú zlatým diagnostickým štandardom, v niektorých prípadoch môžu viesť k falošne negatívnym výsledkom, napríklad nesprávny alebo neskorý odber.

Sérologické vyšetrenie môže byť taktiež užitočné na identifikáciu asymptomatických pacientov, ak RT-PCR nie je k dispozícii alebo boli osoby vystavené infekcii v dávnejšej minulosti, aj keď koncentrácie špecifických protilátok sú u asymptomatických osôb podstatne nižšie ako u pacientov so symptomatickým priebehom ochorenia. Samotná prítomnosť protilátok (IgA, IgM, IgG) v periférnej krvi je v tomto prípade ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-02-07 07:48:56 - Feat.: 0 - Title: Imunitný systém si koronavírus pamätá. Keď sa s ním opäť stretneme, vieme sa lepšie brániť
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 03:43