StoryEditor

Riaditeľ najväčšej nemocnice: Vojnová medicína pokračuje, z omikronu sme sa preklopili do ďalšej krízy

11.03.2022, 08:00
Univerzitná nemocnica Bratislava spúšťa veľký audit. Ten nám povie, aká je reálna výška dlhov, hovorí Ing. Roland Schaller, riaditeľ najzadlženejšej slovenskej nemocnice.

Podľa riaditeľa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Ing. Rolanda Schallera nie je iné riešenie, ako sa vysporiadať s dlhom, len ďalšie oddlžovanie.

V rozhovore sa dozviete:

  • koľko lekárov a sestier odišlo pre pandémiu
  • či považuje riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava novú nemocnicu Penty za konkurenciu
  • koľko sestier zareagovalo na ponúkaný náborový príspevok 4 000 eur
  • aká je aktuálna zadlženosť Univerzitnej nemocnice Bratislava

Niektoré nemocnice dnes riešia aj výpadok zamestnancov, ktorí ostali na Ukrajine. Ako sa vojnový konflikt dotkol UNB?

Aktuálne máme 32 ukrajinských zamestnancov. V súvislosti so vzniknutou situáciou nás oboznámili so svojimi povinnosťami voči materinskej krajine. Pomôžeme im v rámci našich možností.

V čom konkrétne im môže nemocnica pomôcť?

Poskytneme im ubytovanie pre deti, pomôžeme im so škôlkou, ako aj prácou v našej nemocnici.

Aká je skladba vašich zamestnancov s ukrajinským pôvodom?

Primárne ide o sestry a zdravotnícky personál. Najviac ich pracuje v nemocnici v Ružinove.

Pandémia covidu sa ešte neskončila. Vidíte to aj v nemocniciach UNB?

Ideálne by bolo povedať, že už je všetko za nami. Čo sa týka počtu pacientov, sme na polovici predošlej vlny. Keď sme predtým dosahovali počty do 400 pacientov denne, teraz to osciluje okolo 200. Zvládame to, no mali sme problém s personálom.

Boli dni, kedy sme z celkovo viac ako 6 000 zamestnancov mali 200 pracovníkov v karanténe alebo na PN. Dnes to zvládame a predpokladám, že sa s tým vysporiadame. No vojnová medicína pokračuje, lebo z omikronu sme sa plynulo preklopili do ďalšej krízy.

Rozbehla sa už operatíva? Počet odložených výkonov najmä na ortopédii je vysoký.

Je pravda, že biela medicína dosť utrpela a množstvo pacientov čaká na termíny, kedy budú zoperovaní. Verím, že omikron je na ústupe a biela medicína sa rozbehne.

Mnohí vaši lekári sa v médiách verejne vyjadrovali k liečbe covidu a pandemickým opatreniam, za čo sa stali terčom útokov istej časti verejnosti. Má nemocnica možnosti, ako sa zastať svojich lekárov?

Je to celospoločenský problém, ktorý sa netýka len nemocníc a lekárov. Spoločnosť sa musí zamyslieť nad tým, do akej miery sú dezinformácie neškodné. Snažíme sa, aby naši odborníci, ktorí majú k téme čo povedať, dostali priestor.

Lebo kto iný ako lekár by sa mal vyjadrovať ku covidu? Tam, kde bol z medicínskeho pohľadu priestor na odbornú komunikáciu, sme sa ju snažili podporovať. Útoky na zamestnancov odsudzujeme.

Ale treba povedať, že vďaka zmene zákona, ktorý prísnejšie postihuje útoky na zdravotníkov, sa situácia výrazne zlepšila. V poslednom čase išlo najmä o príbuzných pacientov.

Úrad pre dohľad preveruje v súvislosti so šírením dezinformácií piatich lekárov, medzi nimi je aj lekár s úväzkom v UNB. Aké sú právne možnosti nemocnice zasiahnuť v takom prípade?

Nebudem sa vyjadrovať ku konkrétnej osobe. Lekári, ktorí...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-06-21 17:56:11 - Feat.: 0 - Title: Hrozba exekúcie v najväčšej slovenskej nemocnici je zažehnaná 02 - Modified: 2020-12-01 11:47:46 - Feat.: 0 - Title: Krajčí opravuje Druckerovu protiústavnú exekučnú imunitu 03 - Modified: 2020-12-10 10:08:18 - Feat.: 0 - Title: ​Ani piate oddlženie nepomohlo
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 02:12