StoryEditor

Riaditeľ Asociácie zdravotných poisťovní: Zdravotné poisťovne dnes opäť nevedia, čo majú očakávať

20.05.2022, 09:00
  • S niektorými poskytovateľmi niektoré zdravotné poisťovne zmluvy už podpísali, s niektorými ešte nie.
  • Máme verejné stanoviská niektorých asociácií, že podmienky nie sú dostatočné, ale stále prebiehajú rokovania, hovorí riaditeľ Asociácie zdravotných poisťovní SR.

Opakovane sa hovorí o dofinancovaní, v marci minister financií ohlásil pre sektor 365 miliónov, napriek tomu sme svedkami náročných rokovaní medzi poskytovateľmi a poisťovňami.

Aj o stabilite v zdravotníctve hovorí Ing. Michal Štofko, PhD., riaditeľ Asociácie zdravotných poisťovní SR.

Po prvých opatreniach v súvislosti s pandémiou sa spomínala potreba dofinancovať sektor cca 600 miliónmi eur. Táto suma rátala s opatrením, že sa nebudú platiť odvody. K tomu však nedošlo a následne odhady hovorili o 300 až 350 miliónoch eur potrebných na dofinancovanie sektora. O akej potrebe dofinancovania sa aktuálne rozprávame?

Každoročne metodika výpočtu platby za poistenca štátu smeruje k tomu, aby výdavky na zdravotnú starostlivosť a príjmy do zdravotného poistenia boli vyrovnané. Na očakávanú skutočnosť výdavkov sa musíme vždy pozerať v určitých časových intervaloch. Závisí to od prognóz ministerstva financií o daňových odvodoch.

Zhruba v rovnakom čase sa pripravujú aj prognózy výdavkov zdravotných poisťovní, ktoré sa síce robia na mesačnej báze, ale zaujíma nás prekrytie v čase, kedy vyjdú prognózy. V septembri, v októbri sa väčšinou dostávame k finálnym číslam a vieme odhadnúť, aké budú reálne výdavky do konca roka v rámci zdravotného poistenia na zdravotnú starostlivosť. A v tom čase vydáva ministerstvo financií aj svoju prognózu daňových príjmov.

Vtedy sa vieme pozrieť, koľko zdravotné poisťovne dostanú v rámci odvodov ekonomicky aktívneho obyvateľstva, samozrejme, tie sú potom prerozdeľované podľa prerozdeľovacieho mechanizmu medzi jednotlivé zdravotné poisťovne.

Spomínali ste, že výdavky a príjmy majú byť vyrovnané. Čo v prípade, ak vznikne rozdiel?

Na rozdiel medzi príjmami od ekonomicky aktívneho obyvateľstva a výdavkami sa pozeráme ako na rezíduum. V prípade, že suma v rozpočte, ktorá bola definovaná na platbu za poistencov štátu, je nedostatočná, nepokrýva výdavky vrátane tohto rezídua,...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 18:21