StoryEditor

Epidemiologička: Za pandemické roky stúpol počet samovražedných pokusov u najmladších, najmä u dievčat

26.08.2022, 17:50

Hoci naša miera samovražednosti má celkovo mierne klesajúci trend, stúpajú úmrtia s tzv. neurčeným úmyslom, upozorňuje odborníčka.

O trende samovrážd aj o tom, že pandémia v roku 2020 samovražednosť nezvýšila, v roku 2021 však áno, hovorí epidemiologička a prednostka Ústavu epidemiológie LF UK prof. MUDr. Alexandra Bražinová, PhD., MPH.

Aký je trend samovrážd na Slovensku?

Sledujem samovražednosť, čiže mieru dokonaných samovrážd, od začiatku existencie Slovenskej republiky od roku 1993. Trend za celé toto obdobie v celej populácii Slovenska je mierne klesajúci. Keď sa porovnávame s inými krajinami, sme pod priemerom 27 krajín Európskej únie.

Dokonca sme štvrtá alebo piata krajina od konca v zmysle, že máme najnižšiu mieru samovražednosti. Dôležité je však pozrieť sa na detaily v rámci celkovej samovražednosti, na jednotlivé populačné skupiny a podľa pohlavia, lebo tam sú veľké rozdiely.

Registrujem, že u mužov sa evidovali častejšie prípady samovrážd. Tento trend pretrváva?

Áno, keď sa pozrieme na dokonané samovraždy podľa pohlavia, celosvetovo skončí svoj život samovraždou viac mužov ako žien. Pomer mužov k ženám v dokonaných samovraždách sa veľmi líši v jednotlivých regiónoch sveta.

Globálny priemer je zhruba 2:1, čiže dvaja muži k jednej žene. Európsky región sa vyznačuje tým, že oveľa viac mužov skončí svoj život samovraždou. Európsky priemer je 4:1, čiže štyria muži skončia svoj život samovraždou ku každej dokonanej samovraždy ženy. Na Slovensku je tento pomer 6:1 na celú populáciu.

Najvyššia samovražednosť je...

Slovensko týmto nie je výnimočné, je to tak takmer vo všetkých postkomunistických krajinách, v krajinách strednej a východnej Európy. Je to zaujímavý fenomén, že viac mužov skončí život samovraždou.

Sledovali nejaké štúdie, prečo je to tak?

Neviem o konkrétnych prácach, štúdiách, ktoré by sa venovali podrobnému výskumu, že v čom je rozdiel. Ja som to konzultovala s viacerými sociológmi, psychológmi, psychiatriami a je za tým viacero faktorov.

Aký je výskyt samovrážd podľa veku?

Ako som povedala, u nás je pomer 6:1, čiže šiesti muži k jednej žene, ale keď sa na to pozrieme podrobnejšie podľa veku, tak v najvyššej vekovej skupine, čiže 80-roční a starší, je pomer 10:1, čiže desať mužov k jednej žene, ktorí skončia ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-02-20 06:00:00 - Feat.: - Title: Na občianske združenie sa s myšlienkami na samovraždu obrátili tisíce ľudí 02 - Modified: 2022-07-16 14:58:56 - Feat.: - Title: Známa epidemiologička dostala cenu za odvahu a neúnavné úsilie o záchranu životov 03 - Modified: 2021-09-14 15:01:10 - Feat.: - Title: Tabu téma: Ročne si zvolia smrť státisíce ľudí. O rizikách samovrážd sa stále diskutuje 04 - Modified: 2021-08-06 11:01:26 - Feat.: - Title: Počas pandémie nastal u detí nárast samovražedných pokusov
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 02:25