MUDr. Ivan Uhliarik. slovenský politik, bývalý minister zdravotníctva Slovenskej republiky a bývalý podpredseda KDH
StoryEditor

Exminister zdravotníctva: Neviem, či si odborári uvedomujú, čo tým môžu spustiť. Ak sa urobí poriadok s nemocnicami, odnesú si to najmä tie štátne

14.10.2022, 20:00

Nemocnice, ktoré sa stihli transformovať na akciovky, sú v pluse, lekári tam dnes nedávajú výpovede a celkovo sú stabilizovanejšie, hovorí bývalý minister zdravotníctva MUDr. Ivan Uhliarik.

Bol ministrom zdravotníctva v čase, keď tiež dalo vyše dvetisíc lekárov výpovede. Čo radí súčasnému ministrovi zdravotníctva? Aj o tomto sme sa zhovárali s exministrom zdravotníctva MUDr. Ivanom Uhliarikom.

V rozhovore sa dozviete:

  • Za jeho pôsobenia podalo výpoveď viac ako dvetisíc lekárov, polovica z nich ich však neskôr stiahla. Ako vidí aktuálnu situáciu s hromadnými výpoveďami?
  • Prečo sa u nás stále nezaviedlo DRG
  • Ako hodnotí požiadavky Lekárskeho odborového združenia
  • Hovorí, že náš systém zdravotníctva sa od roku 2000 od systému v Českej republiky vzďaľuje. V čom všetkom?
  • Ako sa dajú zvýšiť počty lekárov a sestier u nás?
  • Prečo bolo chybou bolo stopnutie transformácií nemocníc na akciové spoločnosti

Nemáte pri dnešných výpovediach déjà vu? Naposledy dali lekári hromadné výpovede práve počas vášho pôsobenia ako ministra zdravotníctva.

Určite je to ťažká situácia. Déjà vu okrem mňa má aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, ktorý bol vtedy tiež aktívny, i keď v systéme zdravotníctva ministerstva obrany. Táto situácia je pre neho veľmi ťažká, ale musím povedať, že najťažšia je, a aj v roku 2011 bola pre pacientov.

Ako sa na to pozeráte teraz, s odstupom rokov?

S mnohými vecami, ktoré žiadali, sme súhlasili. Ale museli sme aj ustúpiť napríklad v jednej z hlavných požiadaviek, a to je transformácia nemocníc na štátne akciové spoločnosti. Aj preto som rád, že súčasná šéfka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou sa pred pár dňami na konferencii vyjadrila, že je za transformáciu nemocníc na akciové spoločnosti. To, čo sa vtedy tvrdilo, že to bude znamenať ich privatizáciu, nebola pravda.

Odvtedy žiadna z akciových spoločností, či už Národný ústav srdcových a cievnych chorôb, Národný onkologický ústav, Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb alebo Nemocnica Poprad, sa neprivatizovala, stále sú to štátne spoločnosti, ale majú prísne finančné pravidlá, aby netvorili dlh.

Pretože hanbou nie je vytvárať primeraný zisk, hanbou je vytvárať stratu. A to je presne o tom, dnes štátne nemocnice, žiaľ, nemajú veľkú motiváciu, aby mali aspoň vyrovnané hospodárenie...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 03:46