StoryEditor

Čoskoro sa dočkáme aj mRNA vakcín proti chrípke. V čom sú iné ako tie, ktorými sa teraz očkuje?

18.10.2021, 19:20
Niektoré farmaceutické spoločnosti už skúšajú mRNA vakcíny spoločné pre Covid-19 a chrípku. Do popredia sa dostáva aj tzv. „samozosilňujúca“ saRNA. Obsahuje kód vírusového enzýmu. Ktoré spoločnosti už skúšajú tieto technológie vo svojich vakcínach?

Pandémia koronavírusu oficiálne vyhlásená Svetovou zdravotníckou organizáciou v marci minulého roka otvorila okrem iného aj cestu do sveta prevratnej mRNA technológie.

Práve mRNA vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna sa ukazujú ako najsľubnejšie v boji s Covid-19, a najnovšie i s chrípkou. Farmaceutické spoločnosti sa teraz predbiehajú v uplatňovaní platformy messenger RNA/mRNA aj pre chrípku.

Po úspešnom nasadení mRNA vakcín na prevenciu covidu presunuli traja poprední výrobcovia liekov do klinického testovania kandidátov na sezónne očkovacie látky proti chrípke založené na tejto technológii. V budúcom roku ich plánujú nasledovať ďalšie.

Ako sme vás informovali, mRNA môže byť pre svet nová, ale je to technológia, na ktorú výskumníci stavili už celé desaťročia. Testuje sa aj na liečbu rakoviny, vrátane melanómu a nádorov na mozgu. Ponúka i nový spôsob liečby autoimunitných ochorení (napríklad lupusu, reumatoidnej artritídy či sklerózy multiplex) a preveruje sa tiež ako možná alternatíva ku génovej terapii pre kosáčikovitú anémiu.

Výzva aj pre chrípku

„Ak chcete pripraviť novú chrípkovú vakcínu pomocou tradičných metód, musíte vírus izolovať, naučiť sa ho pestovať, inaktivovať a čistiť ho. To trvá mesiace. Pri RNA potrebujete iba sekvenciu,“ povedal začiatkom júna pre CNN Dr. Drew Weissman, odborník na infekčné choroby v spoločnosti Penn Medicine.

Dodal, že akonáhle Čína uvoľnila sekvenciu vírusu SARS-CoV-2, na ďalší deň zahájil jeho tím proces výroby RNA a za pár týždňov už podali vakcínu zvieratám. Aj keď to vyznelo revolučne, táto myšlienka nebola pre Weissmana, Kariko a ďalších zďaleka nová.

„V mojom laboratóriu roky pracujeme na vakcínach. Máme päť klinických štúdií fázy I, ktoré sme začali predtým, ako zasiahol covid. Ich dok...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-10-17 08:46:43 - Feat.: 0 - Title: Štúdie potvrdzujú súvis chrípky s kardiovaskulárnymi príhodami 02 - Modified: 2021-06-07 06:27:09 - Feat.: 0 - Title: Najskôr Covid-19, teraz cystická fibróza aj rakovina. Technológia mRNA pomáha v liečbe vážnych ochorení 03 - Modified: 2021-10-04 17:05:29 - Feat.: 0 - Title: Odborníci varujú pred twindémiou. To, čo pomáha pri covide môže, naopak, zhoršiť priebeh chrípky 04 - Modified: 2021-08-08 16:09:56 - Feat.: 0 - Title: Vakcína proti chrípke môže zabrániť vážnemu priebehu Covid-19. Ukázala najnovšia štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
15. apríl 2024 14:34