ÚDZS
StoryEditor

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou začal preverovať lekárov, ktorí šíria dezinformácie

20.12.2021, 15:00
Autor:
redred
Je neakceptovateľné, aby lekár spochybňoval existenciu ochorenia COVID-19, označoval vakcínu za podvod alebo namiesto vakcíny odporúčal lieky, ktoré nie sú pre liečbu tohto ochorenia registrované.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (úrad) analyzuje podnety na piatich lekárov, ktorí spochybňujú ochorenie COVID-19 či očkovanie.

"V nadväznosti na vyhodnotenie konkrétnej veci bude úrad v rámci svojej kompetencie prijímať opatrenia voči takýmto lekárom, a to v podobe ukončenia spolupráce až po návrhy na zrušenie licencie či podania na Disciplinárnu komisiu Slovenskej lekárskej komory (SLK)," spresnil úrad na svojej webovej stránke.

Etický kódex

Z pohľadu slovenskej legislatívy je výkon zdravotníckeho povolania stanovený zákonom č. 578/2004 Z. z. Podľa neho je zdravotnícky pracovník povinný konať odborne, v súlade s etickým kódexom a musí rešpektovať aj vedecky preukázané skutočnosti.

Úrad ďalej informoval, že "medzi tie dnes patrí aj fakt, že z obetí COVIDu-19 nebolo zaočkovaných v októbri takmer 86 % a v novembri 83 % ľudí a že na Slovensku ochoreniu COVID-19 podľahlo viac ako 16-tisíc ľudí. Na druhej strane evidujeme iba 7 prípadov v kauzálnej súvislosti s podaním vakcíny, čo pri viac ako 5 miliónoch podaných dávok predstavuje štatisticky, aj keď nie ľudsky, zanedbateľné riziko."

Podľa úradu s ohľadom na vyššie uvedené fakty je neakceptovateľné, aby lekár spochybňoval existenciu ochorenia COVID-19, označoval vakcínu za podvod alebo namiesto vakcíny odporúčal lieky, ktoré nie sú pre liečbu tohto ochorenia registrované. Takéto správanie odôvodňuje pochybnosť úradu o tom, či konkrétni lekári v starostlivosti o pacientov postupujú správne.

Spolupráca

Na rokovaní s novým vedením Slovenskej lekárskej komory preto úrad inicioval vzájomnú spoluprácu. V rámci nej obnoví edukačné projekty, dôraz však bude klásť na dohľady, ktoré môžu viesť k začatiu disciplinárneho konania, pozastaveniu povolenia prevádzkovať zdravotnícke zariadenie, ale aj uloženiu zákazu výkonu zdravotníckeho povolania.

Úrad tiež informoval, že s účinnosťou od 1. 1. 2022 zriadil etickú komisiu. Tento poradný orgán predsedníčky úradu bude pravidelne vyhodnocovať dostupné podnety a podrobí ich eskalačnému mechanizmu. Cieľom etického prieskumu bude reagovať na hoaxy šírené niektorými lekármi a jasné vymedzenie sa úradu voči komunikácii, ktorá porušuje základný záväzok zdravotníckeho pracovníka postupovať pri výkone povolania odborne, v súlade s etickým kódexom a na základe vedeckých poznatkov.

Úrad pri takýchto lekároch začal vykonávať dohľady nad poskytovaním zdravotnej starostlivosti u poskytovateľov, u ktorých vykonávajú svoje povolanie. Zmienené konanie lekára totiž môže mať dopad aj na správne poskytovanie zdravotnej starostlivosti. V nadväznosti na vyhodnotenie konkrétnej veci bude úrad v rámci svojej kompetencie prijímať opatrenia voči takýmto lekárom, a to v podobe ukončenia spolupráce (ak je takýto lekár konzultantom úradu) až po návrhy na zrušenie licencie či podania na Disciplinárnu komisiu Slovenskej lekárskej komory. Nateraz sú úradu dostupné podnety vo vzťahu k týmto lekárom:

  • Prof. MUDr. Štefan Hrušovský, CSc.
  • MUDr. Andrej Janco
  • MUDr. Ján Lakota, CSc.
  • MUDr. Peter Lipták
  • MUDr. Michal Piják

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 01:56