TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Záchranári varujú pred následkami alkoholu aj pyrotechniky

31.12.2021, 17:29
Autor:
tasrtasr
Pri prvej pomoci pri popáleninách treba rýchlo a dostatočne dlho chladiť postihnuté miesto, aspoň 20 minút.

Záchranári varujú v súvislosti s novoročnými oslavami pred alkoholom a nesprávnym používaním pyrotechniky.

Silvester patrí pre operátorov tiesňovej linky 155 a záchranárov k dňom s najvyšším počtom volaní a zásahov, priblížila hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR Alena Krčová.

"Ak už chceme pri novoročných oslavách použiť zábavnú pyrotechniku, mala by byť overená, pred dátumom spotreby a certifikovaná, s návodom na použitie. Takú, ktorá je poškodená, prípadne už zlyhala alebo je podomácky vyrobená, by sme nemali odpaľovať vôbec. Netreba zabúdať ani na to, že pyrotechnika nepatrí do rúk deťom ani osobám pod vplyvom alkoholu," upozornila Krčová.

Pri prvej pomoci pri popáleninách treba rýchlo a dostatočne dlho chladiť postihnuté miesto, aspoň 20 minút.

"Ak nemáme tečúcu vodu, chladíme napríklad minerálkou alebo ovievame. Ak ide o popáleniny väčšieho rozsahu, voláme na linku tiesňového volania 155 alebo vyhľadáme lekársku pomoc," doplnila hovorkyňa záchranárov.
Záchranári radia aj ako postupovať pri otrave alkoholom.

"Pri ľahšej forme je ideálne vyspať sa, piť veľa tekutín a pomôže aj pohyb na čerstvom vzduchu. Pri ťažšej forme, až otrave alkoholom, uložíme osobu do bočnej stabilizovanej polohy, aby sa neudusila zvratkami a pravidelne ju kontrolujeme," zhrnula Krčová.

V prípade, že sa človek nepreberá a má sťažené dýchanie, treba volať linku tiesňového volania 155 a riadiť sa pokynmi operátora. Ak nedýcha, okamžite treba začať s oživovaním, ak postup neovládame, operátor poradí, ako postupovať.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 01:50