StoryEditor

Omikronové cunami vo svete: Nedostatok zdravotníkov, rekordné počty nakazených

10.01.2022, 17:00
Autor:
kš
V USA zápasia nemocnice s vysokou absenciou personálu, s nadmerným počtom závažných prípadov a náhodných infekcií.

Asi štvrtina krajín hlási rekordné infekcie novým variantom koronavírusu. Nové údaje ukazujú, že omikron posunul nákazy covidom na rekordnú úroveň v štvrtine krajín na celom svete.

V niektorých krajinách vrátane Spojených štátov a Indie kapacita jednotiek intenzívnej starostlivosti je už preťažená. Informoval o tom britský denník na svojej stránke telegraph.co.uk.

Potvrdili to aj viacerí lekári v USA na svojich profiloch na sociálnej sieti. „Problém nemáme s nedostatkom ventilátorov či lôžok. Trpíme nedostatkom lekárov, sestier a ďalších zdravotníkov. Poľné nemocnice nám preto nepomôžu. Viac zdravotníkov si nevykúzlime,“ upozornil na svojom profile na sociálnej sieti Ashis K. Jha, internista a dekan na Brown University School of Public Health v americkom Providence.

Zatiaľ čo údaje ukazujú, že omikron by mal spôsobovať menej závažné ochorenie, podľa analýzy britského denníka The Telegraph hrozí, že počet infekcií zvrhne systémy zdravotnej starostlivosti na celom svete.

Nové prípady na milión obyvateľov dosiahli od začiatku tohto roka historické maximá v 46 zo 191 krajín, vrátane Spojeného kráľovstva, Francúzska, Argentíny a Mozambiku. Celosvetové infekcie za posledný týždeň pritom vyskočili o viac ako 70 percent a vo viac ako 80 krajinách začína stúpať aj úmrtnosť. 

Šírenie omikronu vo svete

telegraph.co.uk

„Aj keď sa zdá, že je omikron menej závažný v porovnaní s deltou, najmä u zaočkovaných, neznamená to, že by mal byť kategorizovaný ako mierny. Rovnako ako predchádzajúce varianty, aj omikron hospitalizuje a zabíja ľudí. V skutočnosti je cunami prípadov také obrovské a rýchle, že zdrvuje zdravotnícke systémy na celom svete,“ povedal vo štvrtok 6. januára generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Menej úmrtí

Podľa telegraph.co.uk, počet úmrtí už teraz začína narastať v 82 krajinách a úmrtnosť dosiahla najmenej 50 percent predchádzajúceho maxima v 39 krajinách, vrátane Cypru a Austrálie.

Dobrou správou je, že podľa analytikov telegraphu, v mnohých krajinách došlo k oddeleniu infekcií, hospitalizácií, hospitalizácií na jednotke intenzívnej starostlivosti a úmrtí.

„Počas predchádzajúcich vĺn boli vo všetkých krajinách tieto štyri metriky v podstate synchronizované (v priebehu niekoľkých týždňov). Teraz vďaka vlastnostiam omikronu a dobrej zaočkovanosti v mnohých krajinách vidíme veľmi odlišný obraz,“ povedal pre The Telegraph Edouard Mathieu, vedúci údajov v Our World in Data.

V Južnej Afrike a Spojenom kráľovstve, ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-10-03 05:00:00 - Feat.: - Title: Holandskí výskumníci našli prepojenie medzi obezitou a úmrtiami na koronavírus 02 - Modified: 2023-02-15 11:00:00 - Feat.: - Title: Vedci našli spôsob ako bojovať s koronavírusmi. Vzácne protilátky majú blokovať všetky varianty 03 - Modified: 2022-11-14 06:00:00 - Feat.: - Title: Covid-19: Vakcínu adaptovanú na omikron dostali už desaťtisíce ľudí. Ďalší čakajú 04 - Modified: 2022-11-07 10:57:13 - Feat.: - Title: Vakcínou adaptovanou na omikron sa zaočkovalo už viac ako tridsaťtisíc ľudí 05 - Modified: 2022-10-29 15:00:00 - Feat.: - Title: Vakcínou na omikron sa zaočkovalo takmer 30 tisíc ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 05:52