Karolina Grabowska Pexels
StoryEditor

Ako po ťažkom covide rehabilitovať doma? Svetová zdravotnícka organizácia má návod

25.01.2022, 06:00
Autor:
redred
Sú v nej informácie napríklad o zvládaní dýchavičnosti a dychovej nedostatočnosti, cvičenia po prepustení z nemocnice, riešenie problémov s hlasom, jedením, pitím, pamäťou či stresom.

Regionálny úrad Svetovej zdravotníckej organizácie pre Európu zostavil príručku na podporu samorehabilitácie po ťažkom covide.

Ako informoval náš Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava na svojom profile na sociálnej sieti, príručka obsahuje základné cvičenia a rady pre dospelých, ktorí mali vážne zdravotné problémy a boli prijatí do zdravotníckeho zariadenia s ochorením Covid-19.

„Odborníci v nej radia, ako zvládnuť zdravotné komplikácie po prekonaní ochorenia a návrate z nemocnice,“ uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

Nájdete v nej informácie napríklad o zvládaní dýchavičnosti a dychovej nedostatočnosti, cvičenia po prepustení z nemocnice, riešenie problémov s hlasom, jedením, pitím i prehĺtaním, ďalej s pozornosťou, pamäťou a jasným myslením.

Prečítať si v nej môžete aj rady ako zvládať každodenné aktivity, stres či zmeny nálad a kedy kontaktovať zdravotníckeho pracovníka.

„Váš lekár alebo zdravotnícky pracovník vám môže v tejto príručke vyznačiť cvičenia, ktoré sú pre vás vhodné. Cvičenia a rady z nej by však nemali nahrádzať váš osobný cvičebný program alebo ďalšie rady, ktoré vám poskytli zdravotnícki pracovníci pri odchode zo zdravotníckeho zariadenia,“ upozornili zástupcovia Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava na sociálnej sieti.

Keďže významnú úlohu v procese zotavovania má aj rodina a priatelia, náš regionálny úrad odporúča ich taktiež s touto príručkou oboznámiť.

„Je bežné, že po pobyte v nemocnici pociťujete dýchavičnosť. Strata sily a fyzickej aktivity počas choroby ako aj choroba samotná spôsobujú, že sa ľahko zadýchate. Pocit, že nestíhate s dychom vás môže znepokojovať a to dýchavičnosť ešte viac zhoršuje.

Najlepším prostriedkom na úpravu dýchavičnosti je upokojiť sa a naučiť sa techniky, ako s dychom správne pracovať,“ uvádza sa napríklad v príručke, v rámci zvládania dýchavičnosti a dychovej nedostatočnosti.

Odborníci Svetovej zdravotníckej organizácie odporúčajú necvičiť, ani netrénovať a kontaktovať lekára, ak pociťujete nevoľnosť alebo extrémnu únavu, závraty alebo točenie hlavy, silný pocit dychovej nedostatočnosti, bezvládnosť alebo výrazné potenie, silný tlak na hrudníku či výraznú alebo zvyšujúcu sa bolesť.

Celú príručku na stiahnutie nájdete na: https://bit.ly/samorehabilitacia-COVID19-WHOeurope

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 07:18