ZdN / archív VÚSCH
StoryEditor

Moderná triáž v kardioústave: Skener skontroluje nasadenie rúška aj covid pas

29.01.2022, 11:00
Autor:
(red)(red)
Prístroj má odstrániť administratívnu záťaž a zjednodušiť vypĺňanie vstupných formulárov pri vstupe do zdravotníckeho zariadenia.

 Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb v Košiciach zaviedol novinku pri triáži pacientov a zamestnancov. Stojanové skenery dokážu zosnímať tvár, upozorniť osobu, aby si správne nasadila rúško, zmerať teplotu a načítať green pass.

Systém po overení QR kódu vytlačí potvrdenie s fotografiou a údajmi. Týmto ústrižkom sa pacient následne preukáže na ambulancii alebo pri príjme na hospitalizáciu. Nezaočkovaní pacienti a pacienti bez tretej dávky sa pri vstupe do ústavu preukazujú platným PCR, respektíve antigénovým testom.

„Vyzerá to tak, že je pred nami ďalšia vlna pandémie COVID-19 – Omicron. Hľadáme všetky možné riešenia, ako čo najviac ochrániť zdravie našich pacientov i zamestnancov. A zároveň je naším cieľom priniesť technické riešenie, ktorým by sme odstránili veľkú administratívnu záťaž našich pracovníkov pri triáži. Doterajšie postupy chceme zjednodušiť a dosiahnuť tak urýchlenie a zjednodušenie vypĺňania vstupných formulárov,“ povedal Ing. Anton Jura, riaditeľ sekcie ekonomiky a prevádzky košického kardioústavu.

Pri vstupoch zdravotníckeho zariadenia je rozmiestnených päť stojanov so skenerom a s dezinfekčným dávkovačom. Tri prístroje sú určené pre pacientov a návštevy,  dva pre zamestnancov. Ide o alumíniové stojany s výškou 167 cm, ktoré skontrolujú covidpas, teplotu a nasadenie rúška.

„Skenery majú možnosť nastavenia vzdialeného prístupu s on-line podporou 24/7, čo nám umožňuje nastaviť ich podľa aktuálnych a platných epidemiologických opatrení. Prístroje majú jednoduché užívateľské rozhranie, rýchlu identifikáciu užívateľa a ochranu osobných údajov užívateľa. Do vzdialenosti cca 6 cm sa priloží v spodnej časti tabletu (ikona QR kódu) QR kód (najlepšie z mobilu), na tablete (obrazovke) sa objaví obrys tváre, do ktorého sa treba nasmerovať – systém skontroluje nasadenie respirátora a termokamera odmeria teplotu. Ak je všetko v poriadku, rozsvieti sa zelené svetlo vo vrchnej časti tabletu a osoba môže vstúpiť, v opačnom prípade zabliká červené svetlo a hlas vyzve osobu k náprave. Pri pacientskom module vytlačí skener štítok s fotografiou tváre a s povolením vstupu alebo bez fotografie s neplatným vstupom. Štítok sa následne nalepí na vstupný formulár, ktorý pacient podpisuje,“ opísal činnosť skenerov Vladimír Mičko, manažér odboru prevádzky.

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 18:14