ZdN/archív
StoryEditor

Lekári budú v ambulanciách trnavského kraja pracovať kvôli omikronu dlhšie

07.02.2022, 16:00
Autor:
tasrtasr
Trnavský samosprávny kraj prichádza i s možnosťou elektronického objednania liekov pre tých pacientov, ktorým sa nepodarí najmenej dva dni telefonicky svojho lekára skontaktovať.

Všeobecní i odborní ambulantní lekári v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) budú v najbližšom období v súvislosti s rýchlo sa šíriacim variantom omikron poskytovať starostlivosť vo svojich ambulanciách až do 16.00 h.

Malo by to podľa predsedu kraja Jozefa Viskupiča pomôcť predísť preťaženiu zdravotníckeho systému a najmä urgentných príjmov nemocníc, ako tomu bolo aj v predchádzajúcej vlne pandémie nového koronavírusu.

Okrem toho Trnavský samosprávny kraj prichádza s možnosťou elektronického objednania liekov pre tých pacientov, ktorým sa nepodarí najmenej dva dni telefonicky svojho lekára skontaktovať.

Na webovej stránke zdravazupa.sk/korona je požiadavka na recept, ktorú po vyplnení trnavského kraja sprostredkuje konkrétnemu lekárovi.

„Prosíme, aby pacienti v prípade potreby predpisu liekov telefonicky alebo e-mailom kontaktovali svojho lekára a neohrozovali ostatných pohybom v zdravotníckom zariadení. Lekári boli požiadaní, aby v maximálnej miere využívali elektronický recept. Ak sa pacientovi nepodarí svojho lekára skontaktovať, môže sa obrátiť na TTSK. On-line formulár sme vytvorili špeciálne na tento účel,“ uviedla riaditeľka odboru zdravotníctva Úradu TTSK Lucia Šmidovičová.

Odbor zdravotníctva informáciu následne zašle lekárovi, ktorý ho overí a predpíše lieky. Pacient bude informovaný, kde a kedy si môže lieky vyzdvihnúť.

Web zdravazupa.sk tiež dáva možnosť občanom vyhľadať si informácie o prípadnej aktuálnej neprítomnosti svojho lekára. Je tam ďalej možnosť elektronického objednania na vyšetrenie, do ktorého je zapojených 79 lekárskych pracovísk.

Rovnako aj informácia o najbližšej lekárni, nemocnici a pohotovosti, ale tiež v prípade ochorenia a práceneschopnosti aj odkaz na elektronickú žiadosť o nemocenské a o dávky na ošetrovanie člena domácnosti od Sociálnej poisťovne.

„Aby sme predišli preťaženiu zdravotníckeho systému, pripravili sme praktické rady pre obyvateľov vo forme letákov distribuovaných do schránok. Dočítajú sa v ňom, ako zvládnuť variant omikron v domácom prostredí,“ doplnil Viskupič.

Letáky budú do domácností distribuovať v okresoch Galanta a Dunajská Streda aj v maďarskej jazykovej mutácii.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 06:23