TASR/František Iván
StoryEditor

Očkovať sa dá už v 88 očkovacích centrách po celom Slovensku

14.03.2021, 16:23
Autor:
redred
Pri budovaní vakcinačných centier sa zohľadňovali skladovacie nároky jednotlivých vakcín. Pfizerom sa preto očkuje v nemocniciach, Modernou v poliklinikách a veľkokapacitných centrách.

Očkovanie vakcínami proti ochoreniu Covid- 19 prebieha v 88 centrách po celom Slovensku. Ako uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová, z nich je 14 veľkokapacitných.

Okrem nich sa môže nechať ľudia zaočkovať v 60 v nemocniciach a v 14 poliklinikách.

Pri budovaní vakcinačných centier sa zohľadňovali skladovacie nároky jednotlivých vakcín. „Preto sa vakcínami Pfizer/BioNTech očkuje v nemocniciach, vakcínami Moderna v poliklinikách a vo veľkokapacitných centrách, ktoré ministerstvo zriaďuje v spolupráci so samosprávnymi krajmi, sa používa očkovacia látka AstraZeneca“, dodala Eliášová.

Ministerstvo zároveň vypracovalo manuál pre zriadenie veľkokapacitných očkovacích centier, inšpirovalo sa pri tom nielen zahraničím, ale aj pilotným očkovaním, ktoré zorganizovala Fakultná nemocnica Trenčín v športovej hale začiatkom februára.

„Na základe konceptu rozvoja siete vakcinačných centier sme iniciovali stretnutie so samosprávnymi krajmi a po predstavení vypracovaného konceptu budovania veľkokapacitných centier ich ministerstvo poverilo koordináciou očkovania v ich regióne“, dodala hovorkyňa.

Okrem Nitry a Trenčína fungujú veľkokapacitné očkovacie centrá v každom samosprávnom kraji. „V Trenčianskom a Nitrianskom kraji túto úlohu zatiaľ realizujú nemocnice vo svojich priestoroch, no ministerstvo zdravotníctva vynakladá maximálne úsilie, aby veľkokapacitné očkovacie centrá vznikli aj v týchto mestách a krajoch“, spresnila Eliášová.

Veľkokapacitné centrá

Tento víkend boli otvorené nové centrá na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave a v Poprade.

Súčasný počet 14-ich centier by mali už čoskoro rozšíriť nové veľkokapacitné očkovacie centrá v Rimavskej Sobote, Žiari nad Hronom, Nitre a v Trenčianskom kraji.

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 14:14