StoryEditor

Plán obnovy nahneval nemocnice aj samosprávy. Peniaze nedostanú

28.04.2021, 08:37
Tvorcovia Plánu obnovy tvrdia, že nevidia dôvod dávať peniaze súkromným nemocniciam. Asociácia nemocníc Slovenska pritom združuje desiatky zdravotníckych zariadení založených samosprávami či štátne psychiatrické nemocnice. Dnes o pláne rozhoduje vláda.

Kde sa nachádza plán obnovy, ako materiál hodnotia zástupcovia nemocníc, zdravotných poisťovní, analytici a ministerstvo zdravotníctva, a najmä, prečo majú ísť peniaze z neho len do štátnych nemocníc.

To boli hlavné témy Okrúhleho stola Zdravotníckych novín, na ktorom diskutovali Martin Smatana, analytik a bývalý šéf Inštitútu zdravotnej politiky, Michal Štofko, zástupca Asociácie zdravotných poisťovní, štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Jana Ježíková, Marián Petko, šéf Asociácie nemocníc Slovenska, a riaditeľka odboru zdravotníctva Trenčianskeho samosprávneho kraja Elena Štefíková.

Plán obnovy v časti zdravotníctva zahŕňa investície v objeme 1,45 mld. eur. Od jeho zverejnenia čelí kritike odborníkov, k rokovaniam napríklad vôbec nebola prizvaná Asociácia nemocníc Slovenska, ktorá združuje 78 nemocníc, okrem zariadení patriacich do sietí Svet zdravia a Agel aj 36 neziskových organizácií, nemocníc vyšších územných celkov, štátnych psychiatrických nemocníc aj špecializované pracoviská ako Národný ústav detskej tuberkulózy a respiračných chorôb či Vysokošpecializovaný odborný ústav geriatrický sv. Lukáša v Košiciach.

V zozname subjektov, ktoré mali o Pláne v kapitole Zdravotníctvo rokovať je však napríklad uvedená Únia regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska.

Dnes o pláne rokuje vláda.

 

Štátna tajomníčka pripomenula, že objem z európskych peňazí v rámci plánu obnovy je podmienený vykonávaním reforiem. „Pokiaľ nezrealizujeme zmenu, tak nedostaneme peniaze na investície. Európska komisia nás tlačí do toho, aby aj priority, ktoré Európska komisia dlhodobo komunikuje voči Slovenskej republike, boli zrealizované,“ podotkla Ježíková a pripomenula, že peniaze z plánu obnovy nie sú jediné peniaze, ktoré idú do zdravotníctva.

„Sú ešte aj ďalšie zdroje, ktoré do investícií v zdravotníctve pôjdu. Ide o ďalšie eurofondové obdobie, ktoré sa začína týmto rokom a končí sa v roku 2027, kde sa za zdravotníctvo uchádzame o významnú časť peňazí. Debata ešte nie je ukončená, prebieha na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI). Samozrejme, máme čo najväčšie ambície vyrokovať niekoľko stoviek miliónov. A takisto ministerstvo zdravotníctva má ďalšie kapitálové výdavky,“ reagovala Ježíková a zdôraznila:

„Ak vieme, že z plánu obnovy nebudeme niečo vedieť vyčerpať, lebo čas realizácie je tam pomerne krátky, v polovici roka 2026 už je potrebné vystaviť poslednú faktúru, a keď chceme napríklad stavať veľkú nemocnicu, to sa nestihne zrealizovať, takže chceme preklenúť to obdobie z eurofondov.“

Podľa štátnej tajomníčky v pláne obn...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-04-01 09:07:54 - Feat.: 0 - Title: Plán obnovy sa tvoril bez zdravotníkov 02 - Modified: 2021-04-01 10:17:12 - Feat.: 0 - Title: Peniaze pôjdu len do štátnych nemocníc: Oznámili nám len, že to je politické rozhodnutie, hovorí Marián Petko
01 - Modified: 2024-04-16 06:59:38 - Feat.: - Title: ANS sa dohodla na pokračovaní zmlúv aj s VšZP a Dôverou 02 - Modified: 2024-02-14 15:30:20 - Feat.: - Title: Tabuľka: Ministerstvo zverejnilo plán prerozdelenia financií v zdravotníctve 03 - Modified: 2024-01-31 11:53:09 - Feat.: - Title: Asociácia nemocníc a zdravotnícki odborári vyzývajú ministerstvo na zverejnenie plánu prerozdelenia financií 04 - Modified: 2023-11-23 09:00:31 - Feat.: - Title: Optimalizácia siete nemocníc by sa mala posunúť, navrhuje ANS 05 - Modified: 2023-11-28 09:12:02 - Feat.: - Title: Veľkú reformu nemocníc asi posunú. Analytik sa obáva, aby z toho nebol trend
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 03:18