TASR/Ján Krošlák
StoryEditor

Ministerstvo zdravotníctva spustilo proces oddlženia nemocníc

18.03.2022, 10:13
Autor:
klkl
Nemocnice sa môžu uchádzať o oddlženie v hodnote 575 miliónov eur.
Nemocnice sa môžu uchádzať o oddlženie v hodnote 575 miliónov eur. Ministerstvo zdravotníctva na základe schváleného materiálu k oddlženiu pristúpilo k podpisom mandátnych zmlúv so zdravotníckymi zariadeniami, ktoré prejavili záujem zúčastniť sa oddlženia, k realizácii záverečnej fázy procesu oddlženia zdravotníckych zariadení.
 
„Participácia každého zdravotníckeho zariadenia v procese oddlžovania je dobrovoľná, právne nenárokovateľná, transparentná a postavená na princípe rovnakého prístupu a zaobchádzania pre všetkých,“ vysvetlil minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský.
 
16. marca 2022 boli zo strany ministerstva zdravotníctva podpísané mandátne zmluvy, okrem iných najmä so zdravotníckymi zariadeniami, ktoré sú najviac zadlžené.
 
Tieto zmluvy budú v najbližších dňoch zverejnené v Centrálnom registri zmlúv.
 
„Ďalším krokom po podpise a zverejnení všetkých mandátnych zmlúv bude kontrola záväzkov, ktoré budú predmetom oddlženia, na úrovni zdravotníckych zariadení,“ uzavrel minister Lengvarský.

Ide už o šieste oddlženie zdravotníckych zariadení za posledných 20 rokov.

Plánované oddlženie víta najväčšia a zároveň aj najzadlženejšia slovenská nemocnica, Univerzitná nemocnica Bratislava.

„Máme dlhy z minulosti, ktorá riešime. Predpokladám, že do konca 2022 budeme dlhovať BFF asi 130 miliónov, okrem toho máme dlhy voči NTS a Sociálnej poisťovni. Iné riešenie, ako to, že bude časť dlhu v rámci oddlžovania vysporiadaná, nie je. Zapojili sme sa preto do oddlžovania a predpokladám, že proces, ktorý zastreší ministerstvo zdravotníctva, nám pomôže dostať sa do lepšej situácie“, uviedol v rozhovore pre Zdravotnícke noviny riaditeľ UNB Ing. Roland Schaller,

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 11:51