TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Parlament schválil „Lex Ukrajina“. Urýchli príchod zdravotníkov zo zahraničia do systému

23.03.2022, 16:25
Autor:
tasrtasr
Pracovať môžu pod inštitútom dočasnej odbornej stáže pod dohľadom lekára alebo zdravotníckeho pracovníka v našom systéme.

Ministerstvo zdravotníctva reagovalo okamžite s cieľom pomôcť vojnovým utečencom z Ukrajiny a integrovať ich do života v našej krajine.

Rezort preto logisticky zabezpečil základnú zdravotnú starostlivosť pre vojnových utečencov a postupne nastavuje všetky potrebné procesy vrátane zjednodušenia vstupu v prípade záujmu ukrajinských zdravotníkov do nášho systému.

Zrýchlené prijatie zdravotníkov

Legislatívou Lex Ukrajina umožníme príchod do nášho systému zdravotníkom zo zahraničia v urýchlenej podobe.

Pracovať v prípade záujmu môžu pod inštitútom dočasnej odbornej stáže pod dohľadom lekára alebo zdravotníckeho pracovníka v našom systéme.

Dočasná odborná stáž bude možná tak v ambulanciách, ako aj nemocniciach a vo všetkých zdravotníckych povolaniach. Doterajšia úprava umožňovala výkon dočasnej odbornej stáže iba v zdravotníckych povolaniach lekár, sestra a pôrodná asistentka, a to len v nemocniciach.

Dočasnou odbornou stážou sa rozumie výkon odborných pracovných činností stážistom. Stážistom je občan členského štátu alebo občan tretieho štátu, ktorý má uznaný doklad o vzdelaní a vykonáva odborné pracovné činnosti.

Poskytovateľ, u ktorého stážista vykonáva stáž, je povinný zabezpečiť, aby dohliadajúci zdravotnícky pracovník vykonával odborný dohľad najviac nad troma stážistami a bol osobne prítomný pri výkone stáže.

V čase neprítomnosti dohliadajúceho zdravotníckeho pracovníka musí byť fyzicky prítomný pri výkone stáže náhradný dohliadajúci zdravotnícky pracovník.

Poskytovateľ a stážisti

"Poskytovateľ, ktorý poskytuje ambulantnú zdravotnú starostlivosť, je povinný zabezpečiť, aby dohliadajúcim zdravotníckym pracovníkom bol zdravotnícky pracovník s najmenej trojročnou odbornou praxou a aby odborný dohľad vykonával dohliadajúci zdravotnícky pracovník najviac nad jedným stážistom," vysvetlil minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský.

Počas mimoriadnej situácie vyhlásenej v súvislosti s hromadným prílevom cudzincov na územie Slovenskej republiky spôsobeným ozbrojeným konfliktom na území Ukrajiny sa povinnosť dokladovania považuje za splnenú aj priložením:

  • čestného vyhlásenia o vykonávaní zdravotníckeho povolania v inom členskom štáte s uvedením informácie o tom, že v čase predloženia vyhlásenia nemal občan členského štátu alebo občan tretieho štátu zakázaný výkon zdravotníckeho povolania,
  • fotokópie dokladov o vzdelaní,
  • čestného vyhlásenia o ovládaní štátneho jazyka alebo anglického jazyka v rozsahu nevyhnutnom na výkon príslušného zdravotníckeho povolania,
  • čestného vyhlásenia o bezúhonnosti.


menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 03:52