seniori, dôchodci, penzistiReuters
StoryEditor

Parkinsonova choroba sa môže rozvinúť aj u ľudí v produktívnom veku

23.04.2022, 15:00
Autor:
(red)(red)TASRTASR
U prevažnej väčšiny pacientov sa v priebehu ochorenia objavujú aj poruchy reči a hlasu.

Parkinsonova choroba sa môže rozvinúť aj u ľudí v produktívnom veku okolo štyridsiatky. Najčastejšie sa však prejavuje u ľudí vo veku okolo 60 rokov.

„Podľa posledných hlásených údajov z ambulancií špecialistov máme na Slovensku 10 742 mužov a 1160 žien liečených na Parkinsonovu chorobu,“ informovala hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií Alžbeta Sivá.

Parkinsonova choroba je pomenovaná po anglickom lekárovi Jamesovi Parkinsonovi, ktorý ako prvý publikoval podrobný popis choroby v roku 1817. Ide o degeneratívnu poruchu centrálneho nervového systému, ktorá postihuje najmä motorický systém.  

Ochorenie sa prejavuje najmä zníženou dynamikou pohybu. „Na pohyb, ktorý by zdravému človeku trval krátku dobu, potrebujú dlhší čas a musia sa veľmi dlho koncentrovať, aby ho vôbec vykonali,“ spresnila Sivá.

Nedostupná liečba

Kvalitu života pacientov podľa nej znižuje aj zvýšená stuhnutosť a napätie vo svaloch. Pacienti majú tendenciu padať a majú cupitavé krôčiky. Choroba sa prejavuje aj pokojovým trasom, nemusia ním však nutne trpieť všetci - približne 30 percent z nich tras podľa Národného portálu zdravia nemá.

Na začiatku sa choroba môže prejavovať zápchou, poruchou čuchu, depresiou či poruchami spánku. Príznakmi sú aj halucinácie, pokles systolického tlaku krvi a erektilná dysfunkcia, upozornil portál. „Na problém upozorní tiež zmenšenie písma, pacienti majú sťažené žuvanie, prehĺtanie a artikuláciu reči,“ doplnil. Liek na túto chorobu nie je v súčasnosti dostupný. Ochorenie má tendenciu sa časom zhoršovať, no priebeh sa dá výrazne ovplyvniť. V tejto súvislosti vyzdvihol hlbokú mozgovú stimuláciu. Vplyv na stav pacienta má podľa portálu tiež pohyb.

Symptómy

Pacientom trpiacim Parkinsonovou pomáha fyzioterapia. Venujú sa im aj na oddelení fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie v Nemocnici AGEL Bánovce.

Neuróny sú zodpovedné za odosielanie a prijímanie nervových impulzov. „Parkinsonova choroba sa preto prejavuje typickým trasom, spomalením pohyblivosti, poruchami chôdze a rovnováhy. Ďalšími príznakmi sú poruchy správania v spánku, strata čuchu a psychické zmeny ako je depresia, úzkosť, halucinácie, v ďalšom štádiu sa vyskytujú psychotické poruchy a demencia. Časté sú poruchy dýchania v spánku, poruchy prehĺtania a črevnej pohyblivosti,“ vysvetľuje Libuša Klamárová, vedúca fyzioterapeutka bánovskej nemocnice.

Diagnóza sa podľa jej slov stanovuje na základe klinických príznakov, ktoré sú spočiatku nenápadné, ale v priebehu rokov sa zhoršujú. Pri stanovení diagnózy sa používajú diagnostické kritériá, medzi ktorými sú najdôležitejšie zmienené motorické prejavy. V pokročilom štádiu sa nachádzajú zmeny na mozgu pri vyšetrení počítačovou tomografiou (CT) a  (MRI), tieto však slúžia skôr na rozlíšenie rôznych druhov a príčin parkinsonizmu, prípadne odlíšenie od iných chorôb centrálnej nervovej sústavy.

 Fyzioterapia

Fyzioterapeut sa  zameriava správnymi pohybmi na zvýšenie mobility, sily a rovnováhy a pomáha zostať nezávislým.

„Špecifická forma fyzikálnej terapie Parkinsonovej choroby sa nazýva LSVT BIG tréning. Je určená na to, aby pomohla pacientom s Parkinsonovou chorobou zvýšiť to, čo nazývame amplitúda pohybu. V LSVT BIG robí pacient prehnané fyzické pohyby, ako sú vysoké kroky a švihy rukami. Je to spôsob, ako pretrénovať svaly a spomaliť progresiu hypokinézy, čo sú čoraz menšie a viac miešané pohyby, ktoré sa vyskytujú pri Parkinsonovej chorobe,“ hovorí vedúca fyzioterapeutka.

Ľudia žijúci s Parkinsonovým ochorením alebo inými neurologickými stavmi sa často pohybujú inak, gestá a pohyby sa zmenšujú a sú pomalšie. Môžu mať problémy s pohybom, obliekaním a inými činnosťami každodenného života.

„LSVT BIG preto efektívne trénuje aj jemnú motoriku, ktorá je potrebná napríklad pri zapínaní košele, ale aj hrubú, ktorú používame pri vstávaní z pohovky alebo stoličky alebo na udržiavanie rovnováhy pri chôdzi. Liečba zlepšuje chôdzu, sebaobsluhu a ďalšie úlohy tým, že pomáha ľuďom „prekalibrovať“ to, ako vnímajú svoje pohyby. Učí ich tiež, ako a kedy vyvinúť väčšie úsilie na vytvorenie väčších pohybov,“ uviedla Libuša Klamárová.

Poruchy reči

U prevažnej väčšiny pacientov s Parkinsonovou chorobou sa v priebehu ochorenia objavujú aj poruchy reči a hlasu. Hlas býva tlmený, intonácia monotónna, môže sa objaviť úbytok normálnej variácie hlasitosti a intonácie, pacient potom rozpráva monotónne ako počítač.

„V tomto pomáha zasa LSVT LOUD terapia, ktorou pacientov učíme používať hlas na bežnejšej úrovni hlasitosti pri rozprávaní doma, v práci alebo v komunite. Kľúčom k liečbe je pomôcť ľuďom pochopiť svoje vnímanie hlasu, aby vedeli, ako nahlas alebo potichu znejú iným ľuďom, a mohli sa cítiť pohodlne pri použití z ich pohľadu silnejšieho hlasu, ktorý však ostatným znie normálne. Cvičenie je zamerané na to, aby sa stav pacienta zlepšil a pri dobrej spolupráci naozaj vidíme zlepšenie zdravotného stavu, čo nás vždy veľmi poteší,“ dodáva. Užitočné pri terapii bývajú aj hodiny tanca a tai chi.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 17:30