škola, žiaciTASR
StoryEditor

Deti a škola: nepodceňujte tašku, obuv ani prehliadku u očného. Čo všetko si treba všímať?

01.09.2021, 10:10
Autor:
redred

Už o pár hodín sa opäť otvoria brány škôl a do lavíc po dlhej dobe strávených doma zasadnú mladší i starší žiaci. Odborníci z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ SR) vydali odporúčania pre výber školskej tašky či obuvi a upozornili, na čo sa pred nástupom do školy nesmie zabudnúť.

Ako informovala vedúca Sekcie ochrany a podpory zdravia a špecializovaných činností ÚVZ SR doc. MUDr. Jana Hamade, PhD., pri kupovaní školskej tašky treba brať do úvahy najmä hmotnosť dieťaťa.

„Overte si, či je vyrobená z kvalitných, zdraviu neškodných materiálov. Školská taška má byť čo najľahšia, má kopírovať tvar chrbtice a popruhy nesmú byť príliš úzke. Rodičia by mali dohliadať na to, aby dieťa tašku nenosilo iba na jednom pleci,“ spresnila.

Popruhy musia byť podľa nej nastaviteľné, školská taška má obopínať obe plecia rovnomerne, aby sa jej hmotnosť rozdelila rovnako a majú byť z mäkkého materiálu, aby sa čo najmenej vtláčali do svalstva a kostí. Vysvetlila, že hoci sú jednotlivé veci zdanlivo ľahké, keď sa ich hmotnosť sčíta, dohromady vážia aj niekoľko kilogramov.

„Príliš ťažká aktovka preťažuje svalstvo chrbtice a prispieva k stuhnutiu svalov v krčno-hrudnej časti chrbtice a k nesprávnemu držaniu tela. Dlhodobé preťaženie chrbtice vo vývine môže spôsobiť trvalejšie ťažkosti, deformácie a aj vznik skoliózy. Ak sa skolióza nelieči včas, môže chrbticu poškodiť tak, že v dospelosti sa už nebude dať napraviť,“ ozrejmili zástupcovia ÚVZ SR na jeho stránke.

Odporúčaná hmotnosť školských tašiek

Z hľadiska ochrany zdravia žiakov sa odporúčajú nasledovné hmotnosti školských aktoviek podľa ročníkov základnej školy:

  • u žiakov 1. a 2. ročníka: 2,5 kg
  • u žiakov 3. a 4. ročníka: 3,5 kg
  • u žiakov 5. a 6. ročníka: 4,5 kg
  • u žiakov 7. až 9. ročníka: 5 kg

Ide o odporúčané, nie záväzné hodnoty. Zhruba zodpovedajú desiatim percentám hmotnosti dieťaťa daného veku.

Zdroj: ÚVZ SR

Nesprávna obuv a deformity

Docentka Jana Hamade taktiež zdôraznila, veľmi dôležitý je i výber obuvi pre dieťa. „Nesprávna obuv môže z dlhodobého hľadiska spôsobiť deformity, trvalo poškodiť kostru chodidla, alebo aj prispieť k vývoju skoliózy,“ doplnila.

Detská obuv má mať podľa nej pevnú pätu, a zároveň dostatočne mäkkú a ohybnú podrážku pod prstami a strednou časťou chodidla. 

„Pre správny rast kostí je veľmi dôležité, aby malo dieťa v obuvi dostatok miesta pre prsty. Pri výbere prezuviek do školy dajte prednosť takým, ktoré sú vyrobené z prírodných materiálov, napríklad zo spracovanej kože a textilu. Sú mäkké, priedušné, absorbujú vlhkosť, nedráždia kožu a prispôsobia sa tvaru chodidla,“ priblížila.

Nevhodnými materiálmi pre detskú obuv sú koženka, plast, či poroméry (syntetické napodobeniny kože). „Obuv z nich sa ťažko prispôsobuje tvaru chodidla, je tvrdá, nepriedušná, nedokáže odvádzať vlhkosť z povrchu kože a tak môže spôsobiť napríklad plesňové ochorenia,” zhrnula Jana Hamade.

Čo je pre detskú obuv najdôležitejšie

  • čím ľahšia, tým lepšie - vyberajte ju podľa účelu
  • pre najmenšie deti je najvhodnejšia nízka členková obuv, šnurovacia alebo uzatvárateľná textilným pásikom resp. na zips, podpätky by mali byť čo najnižšie
  • prezuvky nie sú to isté čo obuv do telocvične
  • v interiéri je vhodná ľahká vzdušná obuv, pre menšie deti s remienkom alebo so šnúrkami,
  • pre aktívny odpočinok je určená športová obuv zodpovedajúca požiadavkám príslušného športu
  • vychádzková celoročná alebo zimná obuv má mohutnejšiu a trvanlivejšiu konštrukciu s pevnou podošvou
  • rekreačná obuv je určená na rekreačno-vychádzkové príležitosti, na dlhšie vzdialenosti aj v prírodnom prostredí, má pevnejšiu konštrukciu zvršku a robustnú podošvu

Zdroj: ÚVZ SR

Prehliadka u očného

Doktorka Hamade upozornila, že pred nástupom do školy je dôležité s budúcim prváčikom navštíviť očného lekára.

„Ak má nejakú dioptrickú chybu, neliečenú tupozrakosť alebo škúli, môže to byť preňho hendikep. Čím skôr lekár chybu zraku zistí, tým je vyššia šanca na úspešné liečenie. Dieťa s očnou chybou musí vynaložiť veľa úsilia na to, aby vôbec videlo, rýchlejšie sa unaví, môže trpieť bolesťami hlavy a nedokáže sa sústrediť,“ zhrnula Jana Hamade. 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 21:51