TV Markíza
StoryEditor

Pápež František: Vakcíny dávajú nádej na ukončenie pandémie, ale iba ak sú dostupné pre všetkých

13.09.2021, 10:28
Autor:
kš, tasrkš, tasr
Nechať sa zaočkovať vakcínou, ktorá je schválená príslušnými úradmi je akt lásky. Povedal Svätý Otec.

V nedeľu 12. septembra zavítala na Slovensko hlava katolíckej cirkvi pápež František. Dnes (v pondelok 13. septembra) sa s ním  v Prezidentskom paláci stretla aj prezidentka SR Zuzana Čaputová. Svätý Otec pricestoval na Slovensko po osemnástich rokoch.

Pápež František je taktiež významným zástancom očkovania. Sám bol zaočkovaný ešte v marci a vtedy uviedol, že je to etická povinnosť.

Iba nedávno vo svojom prejave vo Vatikáne tiež vyzval všetkých, aby prijali očkovacie látky proti Covid-19 pre dobro všetkých. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Vďaka Božej milosti a práci mnohých ľudí máme vakcíny, ktoré nás chránia pred Covid-19. Prinášajú nádej na ukončenie pandémie, ale iba vtedy, ak sú dostupné pre všetkých a ak budeme navzájom spolupracovať,“ uviedol.

Ako ďalej Svätý Otec zdôraznil, nechať sa zaočkovať vakcínou, ktorá je schválená príslušnými úradmi je akt lásky. „Pomáhať ľuďom v tomto smere je akt lásky. Lásky k sebe samému, lásky k našim rodinám a priateľom a lásky k všetkým ľuďom,“ dodal.

Očkovanie je podľa neho jednoduchý, ale hlboký spôsob podpory spoločného dobra a starostlivosti o seba navzájom, obzvlášť o tých najzraniteľnejších. „Modlím sa k Bohu, aby každý prispel svojim malým zrnkom piesku, svojim malým gestom lásky,“ povedal pápež vo svojej video správe ešte v polovici augusta.

Ako citovala pápeža Františka Reuters, „vakcíny sú široko dostupné hlavne v bohatších krajinách, ale nedôvera a váhavosť voči novo vyvinutým očkovacím látkam spôsobili, že mnoho ľudí ich odmieta, a preto sú obzvlášť zraniteľní, najmä teraz, keď sa šíri variant delta.“ 

Zopakoval aj slová odborníkov WHO i talianskych lekárov, že kým bude vírus cirkulovať medzi nezaočkovanými a vakcíny sa nedostanú i do chudobnejších krajín môžu vznikať stále nebezpečnejšie varianty. 

Prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok darovala pápežovi Františkovi symbolický peceň chleba, ale aj med z Prezidentskej záhrady.

Súčasťou jej darov sú tiež nabíjacie stanice pre elektromobily, ale aj medicínske vybavenie pre vatikánsky fond, ktorý pomáha v boji proti pandémii v najchudobnejších častiach sveta. Pápežovi ich prezentovala počas pondelkového stretnutia v Prezidentskom paláci.

Pápež František bude na návšteve Slovenska do 15. septembra. Zavíta okrem Bratislavy aj do Košíc, Prešova a Šaštína. Stretne sa s predstaviteľmi verejného života, ako aj zástupcami židovskej či rómskej komunity. V Šaštíne je na programe svätá omša s homíliou Svätého Otca.        

01 - Modified: 2024-03-17 14:00:00 - Feat.: - Title: Vedci preskúmali muža, ktorý absolvoval 217 očkovaní 02 - Modified: 2024-03-15 11:44:09 - Feat.: - Title: Čierny kašeľ je tu, nevylučuje sa ani vznik lokálnych epidémií 03 - Modified: 2023-11-28 13:52:18 - Feat.: - Title: Komora: Prví farmaceuti by mohli očkovať proti chrípke 04 - Modified: 2023-05-09 05:54:30 - Feat.: - Title: Pediatri na Slovensku zaočkovali viac ako 1600 detí, ktoré ušli pred vojnou z Ukrajiny 05 - Modified: 2023-03-27 05:42:11 - Feat.: - Title: Rastie počet detí s hepatitídou typu A, situácia je nateraz stabilná
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
16. apríl 2024 22:17