Reuters
StoryEditor

Covid-19: Toto sú varianty zachytené u nás. Potvrdil sa aj nový mí?

21.09.2021, 08:49
Autor:
redred
Laboratóriá potvrdili v auguste variant delta sekvenovaním v takmer 99 percentách pozitívnych vzoriek.

V júli a v auguste bolo celkovo potvrdených 1 173 prípadov spôsobených delta variantom, z toho 397 u importovaných prípadov, 48 razy išlo o súvis s importovaným prípadom.                                

V ostatných prípadoch bola cestovateľská anamnéza negatívna. Informovala Mgr. Adriána Plšková z Oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Banskej Bystrici.

Na Slovensku stále dominuje delta variant pandemického vírusu. Vyplýva to z posledných dvoch augustových sérií sekvenovania pozitívnych vzoriek.

„Delta variant vírusu SARS-CoV-2 mal v mesiaci august takmer výhradné zastúpenie v populácii. Laboratóriá ho sekvenovaním potvrdili v takmer 99 percentách pozitívnych vzoriek,“ spresnil hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Dodal, že v auguste bolo úspešne sekvenovaných celkovo 1 085 pozitívnych vzoriek. Delta variant laboratóriá identifikovali v 1073 vzorkách. Alfa variant potvrdili v 11 vzorkách. Jedna vzorka obsahovala iný variant.

Očakávaný jav

Ako informoval Marek Eliáš z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ SR), prvý laboratórne potvrdený prípad delta variantu sme zaznamenali ešte v júni. V tom čase mal na Slovensku jednoznačnú prevahu variant alfa. Podiel pozitívnych vzoriek s delta variantom postupne narastal v priebehu mesiaca júl, koncom mesiaca už variant dominoval.

Vzhľadom na vysokú infekčnosť delta variantu išlo, podľa Mareka Eliáša, o očakávaný jav, ktorý priebežne potvrdzovali aj výsledky sekvenácie pozitívnych vzoriek. Od spustenia sekvenovania do konca júla bol variant delta identifikovaný celkovo v 293 prípadoch, v jednom prípade išlo o delta variant s ďalšou špecifickou mutáciou (Pozn. úradu: Táto mutácia sa vyskytuje aj u iných variantov vírusu a nateraz neexistujú dôkazy o tom, že by ďalej navyšovala riziká spojené s variantom delta.)

Na žiadosť hlavného hygienika SR Jána Mikasa vykonávajú laboratóriá sekvenáciu všetkých pozitívnych vzoriek na SARS-CoV-2 s hodnotou Ct 25 a nižšou (Ct hodnoty vyššie ako 25 výrazne znižujú úspešnosť sekvenácie).

„Očkované osoby sú chránené pred život ohrozujúcimi stavmi. Vzhľadom na rýchlosť šírenia delta variantu môže na význame naberať komunitné šírenie medzi neočkovanými osobami,” ozrejmil Ján Mikas.

Nový variant mí

Koncom augusta zaradila WHO variant B.1.621, pomenovaný ako variant mí, medzi varianty záujmu (VOI). Prvý raz ho identifikovali v januári v Kolumbii a už v tejto krajine prevláda, práve on spôsobil tretiu vlnu. Predstavuje asi 60 percent analyzovaných vzoriek odobratých ľuďom, ktorí zomreli po nákaze Covid-19. Objavil už v 43 krajinách a je veľmi nákazlivý. Uviedla agentúra AFP.

Variant B.1.621 na Slovensku sekvenovaním hygienici prvýkrát potvrdili už v máji tohto roka.

„V tejto chvíli a na základe súčasných vedeckých poznatkov ešte nemožno jednoznačne a definitívne povedať, či mutácie typické pre tento variant skutočne predstavujú zvýšené epidemiologické riziko. Rovnako nateraz nie je možné potvrdiť ani vyvrátiť schopnosť tohto variantu znížiť účinnosť očkovacích látok proti ochoreniu Covid-19,“ uviedla pre Zdravotnícke noviny hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Ako dodala, v augustových sekvenovaných vzorkách nebol potvrdený. „Na Slovensku má aktuálne v populácii jednoznačnú dominanciu delta variant. Laboratórne máme potvrdené ešte malé množstvo prípadov alfa variantu,“ spresnila.

Všetky vírusy, vrátane SARS-CoV-2, sa časom menia. Väčšina zmien (mutácií) nemá takmer žiadny vplyv na vlastnosti vírusu. Niektoré zmeny však môžu ovplyvniť napríklad to, ako ľahko sa vírus šíri, ako závažné ochorenie spôsobuje a podobne.

„Práve preto WHO v spolupráci s partnermi, expertnými sieťami, národnými orgánmi, inštitúciami a výskumníkmi priebežne monitoruje a hodnotí vývoj vírusu SARS-CoV-2,“ priblížila Daša Račková.

Vyhľadávanie kontaktov

Výskyt jednotlivých variantov sa sleduje a vyhodnocuje pomocou sekvenovania, deje sa tak aj na našom území prostredníctvom laboratórií ÚVZ SR, Vedeckého parku Univerzity Komenského v Bratislave a Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied.

Na vyhľadávanie kontaktov sú hygienici schopní nasadiť z radov kmeňových zamestnancov asi 760 ľudí (epidemiológovia aj vyškolení pracovníci z iných odborných sekcií RÚVZ).

„V kritickej situácii vedia RÚVZ nasadiť aj ďalších ľudí z odborov. V porovnaní s druhou vlnou pandémie Covid-19 majú regionálne úrady viac o 175 kmeňových zamestnancov vyškolených na dohľadávanie kontaktov. Celkový stav zamestnancov regionálnych úradov verejného zdravotníctva sa navýšil o 188 ľudí. Na personálnom posilnení naďalej pracujeme,“ informoval ÚVZ SR na svojej stránke.

Zároveň funguje aj systém trojičiek RÚVZ. Regionálnemu úradu vyťaženému pre nepriaznivú epidemiologickú situáciu prídu na pomoc pracovníci z iných dvoch stanovených RÚVZ, ktoré majú vo svojich územných obvodoch lepšiu situáciu.

„Pracujeme aj na zabezpečení výpomoci zo strany dobrovoľníkov a vojakov, ktorí budú nasadzovaní podľa potreby. Ak ide o výpomoc vojakov, v kritickej situácii v tretej vlne pandémie by mohlo na RÚVZ podľa predbežných dohôd nastúpiť približne 500 vojakov,“ zhrnul úrad na svojom webe.

O variantoch v skratke

  • Prvý variant vírusu SARS-CoV-2, ktorý predstavuje zvýšené riziko pre globálne verejné zdravie, bol identifikovaný v závere roku 2020
  • Išlo o variant alfa, prvýkrát bol zaznamenaný v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska. Na základe tejto udalosti odborníci vytvorili dve hlavné kategórie monitorovaných variantov vírusu, a to „Variant of Concern“ a „Variant of Interest“
  • „Variant of Concern“ (VOC) je epidemiologicky závažný, jeho výskyt by mala vnímať aj verejnosť
  • Preukázateľne sa totiž spája s minimálne jednou z nasledujúcich zmien, ktoré majú globálny význam pre verejné zdravie: zvýšenie prenosnosti alebo škodlivé zmeny v epidemiológii Covid-19, zvýšenie virulencie alebo zmena klinického prejavu choroby, zníženie účinnosti opatrení alebo dostupných diagnostík, vakcín či liekov
  • „Variant of Interest“ (VOI) je potenciálne závažný variant, ktorý je objektom ďalšieho vedeckého bádania
  • Pozornosť mu odborníci venujú preto, že v genóme daného variantu pozorujú zmeny, ktoré môžu ovplyvniť epidemiologicky významné vlastnosti vírusu. Variant sa dostáva do kategórie VOI na podnet virológov v pracovnej skupine WHO alebo ak sa variant šíri komunitným prenosom, objavuje sa v klastroch, prípadne ho detegujú viaceré krajiny

Zdroj: ÚVZ SR

 

01 - Modified: 2023-06-24 16:18:12 - Feat.: - Title: Povolenie na prevádzku dostali zatiaľ štyri prírodné kúpaliská 02 - Modified: 2022-06-04 18:23:17 - Feat.: - Title: Opičie kiahne: Britskí vedci varujú, že sa šíria komunitne a africkí, čo nám hrozí 03 - Modified: 2022-05-26 14:55:00 - Feat.: - Title: Opičie kiahne: Rezort zdravotníctva chce zaobstarať tisíce dávok vakcín proti pravým kiahňam 04 - Modified: 2022-05-03 13:19:43 - Feat.: - Title: Štúdia: Ochrana z očkovania aj prekonania covidu klesá pri omikrone rýchlejšie ako pri delte 05 - Modified: 2022-03-29 10:10:09 - Feat.: - Title: Odborníci radia, ako predchádzať jarnej únave
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 03:27