StoryEditor

Európske zdravotnícke úrady už vydali stanovisko k nákazám salmonelou v čokoládových výrobkoch

23.05.2022, 09:00
Autor:
redred

Dva hlavné kmene podieľajúce sa na tejto epidémii sú multirezistentné voči antibiotikám.

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín a Európske centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) vydali koncom minulého týždňa prvú aktualizáciu spoločného hodnotenia Medzinárodnej epidémie monofázickej Salmonelly Typhimurium typu (ST) 34 v súvislosti s čokoládovými výrobkami Kinder.

Informoval o tom český Štátny zdravotný ústav (SZÚ) na svojej stránke.

Spresnil, že Spojené kráľovstvo 17. februára 2022 oznámilo klaster prípadov ochorenia spôsobených monofázickou Salmonellou Typhimurium sekvenačného typu (ST) 34.

Do 18. mája bolo hlásených už celkom 324 prípadov z dvanástich krajín Európskej únie a Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska.

Ďalšie prípady boli detegované vo Švajčiarsku (43), Kanade (1) a v USA (1). Globálne bolo v rámci epidémie zistených 369 prípadov.

Rezistencia voči antibiotikám

„Dva hlavné kmene podieľajúce sa na tejto epidémii sú multirezistentné voči antibiotikám a niektoré izoláty vykazujú aj rezistenciu voči prostriedkom založeným na kvartérnych amóniových soliach a peroxide vodíka,“ uviedol český Štátny zdravotný ústav.

Oba epidemické kmene sú citlivé na azitromycín, ciprofloxacín, meropeném a cefalosporíny 3. generácie. Epidemiologické prešetrovania naznačujú, že konkrétne čokoládové produkty vyrábané v spracovateľskom závode v Belgicku, sú pravdepodobnými zdrojmi infekcie.

Oba kmene salmonely boli identifikované vo výrobnej linke v cmare v spracovateľskom závode v rámci vlastných kontrol od decembra do januára 2022.

Začiatkom apríla orgán pre bezpečnosť potravín v Belgicku na základe úradných kontrol rozhodol o odobratí licencie pre všetku výrobu v tomto spracovateľskom závode, pretože nebol schopný zaručiť bezpečnosť svojich produktov.

Stiahli všetky šarže

Čokoládové výrobky z tohto závodu boli stiahnuté.

Z hlásených prípadov boli závažným priebehom infekcie doteraz najviac ohrozené deti.

„Uzavretie spracovateľského závodu a stiahnutie všetkých šarží potenciálne rizikových výrobkov po celom svete znížilo riziko výskytu prípadov. V ôsmich prípadoch však nebola zistená súvislosť s konzumáciou čokoládových výrobkov vyrobených v tomto závode, čo naznačuje, že môžu existovať aj iné zdroje na prenos infekcie,“ priblížil SZÚ na svojom webe.

Štátne zdravotné ústavy krajín Európskej únie situáciu naďalej monitorujú.

Vysoká hospitalizácia

Ako priblížili ešte v apríli na stránke bezpecnostpotravin.cz, prvý prípad salmonely v čokoládových výrobkoch Kinder bol identifikovaný v Spojenom kráľovstve 7. januára tohto roka.

Od 17. februára 2022 boli hlásené ďalšie prípady aj inde v Európe. K 5. aprílu bolo zachytených už 134 prípadov, najmä u detí mladších ako 10 rokov.

„Tieto nákazy spôsobené baktériou Salmonella sú charakterizované neobvykle vysokým podielom hospitalizovaných detí, z ktorých niektoré majú vážne klinické príznaky, ako je krvavá hnačka,“ napísali na stránke bezpecnostpotravin.cz.

Zhrnuli, že nahlásené prípady boli identifikované pomocou pokročilých techník molekulárnej typizácie.

Vzhľadom na to, že táto metóda testovania nie je bežne vykonávaná vo všetkých krajinách, môžu niektoré prípady zostať neodhalené.

 

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 10:19