StoryEditor

Siete nemocníc očakávajú kompenzáciu zvýšených nákladov za energiu

14.09.2022, 14:00
Autor:
TASRTASR

Podľa odhadov Národnej banky Slovenska sa očakávaná inflácia približne 12 percent dotkne všetkých ostatných služieb a nákladov na prevádzku nemocníc.

Zvyšovanie cien elektrickej energie a plynu ovplyvní aj náklady na chod zdravotníckych zariadení zdravotníckej siete Agel SK. Pre TASR to uviedla hovorkyňa skupiny Agel SK Martina Pavliková.

"Podľa nateraz známych informácií odhadujeme, že cena elektrickej energie sa bude zvyšovať približne o vyše 300 percent a cena plynu sa zvýši o vyše 190 percent," pripomenula.

Dodala, že podľa odhadov Národnej banky Slovenska sa očakávaná inflácia približne 12 percent dotkne všetkých ostatných služieb a nákladov na prevádzku nemocníc. Sú to napríklad pranie, žehlenie a doprava.

Opatrenia

"To bude mať, samozrejme, zásadný vplyv na chod každej nemocnice," zhrnula. Informovala, že odborníci v rámci siete nemocníc pripravujú sériu opatrení tak, aby bola zachovaná starostlivosť pre pacientov.

"Zároveň to robia tak, aby zdravotnícke zariadenia túto enormnú záťaž vedeli zvládnuť," poznamenala.

Pavliková konštatovala, že mnohé európske krajiny vzhľadom na vývoj energetickej situácie pripravujú systémové balíky opatrení.

"Mali by pomôcť preklenúť situáciu tým najcitlivejším a na financie najviac odkázaným rezortom, teda zdravotníctvu, školstvu a sociálnej oblasti," zdôraznila s tým, že sieť čaká systémové kroky zo strany slovenskej vlády.

image

Najväčšej slovenskej nemocnici narástli zálohové platby na elektrinu o 150 percent, na plyn o 300 percent

"Riešenie nie je výhradne len na strane poskytovateľov, ale má presah na celý systém objednávania a poskytovania zdravotnej starostlivosti a jej úhrad," uzavrela.

Agel SK a prevádzkuje 12 nemocníc, špecializovanú nemocnicu v Bratislave, pracovnú zdravotnú službu a ďalšie spoločnosti, ktoré súvisia s poskytovaním zdravotnej starostlivosti.

Svet zdravia a ProCare

Aj sieť nemocníc Svet zdravia a polikliník ProCare očakáva, že vláda bude zdravotným poskytovateľom kompenzovať zvýšené náklady za energie.

Pre TASR to uviedla jej komunikačná špecialistka Jana Fedáková. Nemocnice a polikliniky podľa nej zaznamenali medziročný nárast cien okolo 100 percent.

Nárast by bol ešte väčší, ak by nekúpili objemy komodít vopred. "Ceny a dodávky plynu máme zazmluvnené na časť roku 2023, ceny a dodávky elektriny len na rok 2022," ozrejmila Fedáková.

Pri aktuálnych trhových cenách by za elektrinu podľa nej zaznamenali 500- až 1000-percentný nárast nákladov.

ProCare a Svet zdravia sú podľa nej členmi Asociácie nemocníc Slovenska, ktorá o energiách rokuje s vládou. "Predkladá im analýzy zvýšených nákladov na energie, ale aj ostatných nákladov, ktoré sa zvyšujú vplyvom inflácie," dodala.

Enormný rast cien trápi i štátne nemocnice, niektorým narástli aj šesťnásobne. Viaceré z nich očakávajú pomoc a rokujú s rezortom zdravotníctva.

Rezort zdravotníctva reagoval, že situáciou sa zaoberá spoločne s vládou. Doplnil, že dosahy rastu cien energií pociťujú všetky ministerstvá na Slovensku.

V prípade nemocníc treba podľa neho mať na zreteli užší priestor na možné kompromisy medzi úsporou a spotrebou.

01 - Modified: 2022-09-07 15:00:42 - Feat.: 0 - Title: Najväčšej slovenskej nemocnici narástli zálohové platby na elektrinu o 150 percent, na plyn o 300 percent
01 - Modified: 2024-01-07 21:00:00 - Feat.: - Title: Úspešné výsledky výskumu v Košiciach. Inovatívny biomateriál podporuje hojenie kože 02 - Modified: 2023-10-10 07:00:00 - Feat.: - Title: Konferencia: Poskytovanie zdravotnej starostlivosti je zložitý systém náchylný na výskyt nežiadúcich udalostí a chýb 03 - Modified: 2023-07-08 05:00:00 - Feat.: - Title: Pacientov na observačných lôžkach monitorujú kamery s mikrofónmi 04 - Modified: 2023-06-08 14:39:58 - Feat.: - Title: Železnice Slovenskej republiky predĺžia nájom vo zvolenskej poliklinike pre Agel 05 - Modified: 2023-05-17 09:05:45 - Feat.: - Title: Ďalšia nemocnica zatvára detské oddelenie. Chýbajú jej lekári
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 12:54