TASR
StoryEditor

Zdravotníctvo bude na budúci rok potrebovať o 800 miliónov eur viac, hovorí Asociácia nemocníc Slovenska

28.09.2022, 17:00
Autor:
TASRTASR

Asociácia nemocníc Slovenska vyčíslila celkový nárast budúcoročných nákladov pre 79 nemocníc v asociácii na 355 miliónov eur.

Rezort zdravotníctva bude na budúci rok potrebovať o 800 miliónov eur viac.

Odhaduje to prezident Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Marián Petko, ktorý upozornil, že bez zvýšenia nebude možné zabezpečiť súčasnú zdravotnú starostlivosť.

Rast cien energií

Upozornil, že všetky tri zdravotné poisťovne sú prvýkrát v histórii Slovenska v strate. "Konštatuje to Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Poisťovne nevedia vyrobiť žiadne peniaze. Ak peniaze neprídu cez štátny rozpočet a nebudú zvýšené odvody za poistencov štátu, rozpočet pre zdravotníctvo musí byť zvýšený. Ak sa má všetko realizovať. Poisťovne na to nebudú mať peniaze," povedal prezident ANS na stredajšej tlačovej konferencii v Dražkovciach pri Martine.

Asociácia nemocníc Slovenska vyčíslila celkový nárast budúcoročných nákladov pre 79 nemocníc v asociácii na 355 miliónov eur.

"Zvýšenie prevádzkových nákladov za naše nemocnice je 111 miliónov eur. Musíme brať do úvahy ceny za energie, infláciu. Napríklad ceny potravín v našich nemocniciach stúpli o 22 percent. Predpokladáme, že takýto materiál sa posunie aj na ministerstvo financií," podotkol Petko.

Viceprezident asociácie Igor Pramuk konkretizoval, že nemocnice sú schopné zvládnuť ceny na úrovni 130 eur za megawatthodinu elektrickej energie a 50 eur za plyn.

"Všetko navyše bude buď kompenzované, alebo nastane veľký problém," dodal.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
16. apríl 2024 22:02