StoryEditor

Záujemcovia si môžu dať v stredu skontrolovať vodu zo svojej studne

19.03.2023, 12:01
Autor:
redred

Dusičnany a dusitany sú najčastejšie prekračovanými chemickými ukazovateľmi v pitnej vode z individuálnych zdrojov a zo zdravotného hľadiska ich prekročenie nie je bezpečné.

Záujemcovia si môžu v stredu (22. 3.) nechať skontrolovať dusičnany a dusitany vo vode z ich studne. Bezplatné analýzy poskytnú Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR a regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) pri príležitosti Svetového dňa vody.

"Dusičnany a dusitany sú najčastejšie prekračovanými chemickými ukazovateľmi v pitnej vode z individuálnych zdrojov (studní) a zo zdravotného hľadiska ich prekročenie nie je bezpečné, najmä pre malé deti. Pitná voda musí byť zdravotne bezpečná, to znamená, že jej krátkodobé ani dlhodobé a opakované používanie nesmie ohroziť zdravie ľudí," úvadza úrad na svojej webovej stránke.

Úrad informuje, že o kvalitu vody vo vlastných studniach sa musia starať ich majitelia, ktorí by si ju v prípade jej používania na pitné účely mali nechať skontrolovať aspoň 2-krát do roka v akomkoľvek akreditovanom laboratóriu, ktoré poskytuje analýzy kvality pitnej vody (napríklad aj na ÚVZ SR alebo na niektorom z RÚVZ).

Naopak, kvalita vody z verejných vodovodov je priebežne kontrolovaná jej dodávateľmi i orgánmi verejného zdravotníctva.

Podľa úradu sa kvalita pitnej vody posudzuje z hľadiska fyzikálneho, chemického, mikrobiologického a biologického.

Úrad na svojej stránke informuje o postupe, ak má niekto záujem v rámci Svetového dňa vody 2023 o bezplatné orientačné vyšetrenie vzoriek vôd z individuálneho zdroja pitnej vody (studne) v ukazovateľoch dusičnany a dusitany. Ide o nasledovný postup:

  • voda – minimálne 0,2 litra - musí byť odobratá do čistej PET fľaše od neochutenej minerálnej vody, v ktorej nebolo nič skladované,
  • pred odobratím vzorky vodu dostatočne odpustite aspoň na dve – tri minúty, aby sa prepláchlo vodovodné potrubie a odpustila voda, ktorá sa nachádzala v potrubí,
  • fľašu dostatočne prepláchnite odoberanou vodou, naplňte ju vzorkou a uzavrite,
  • fľašu označte štítkom s údajmi o odbernom mieste – uveďte, či ide o kopanú alebo vŕtanú studňu a uveďte adresu, na ktorej sa nachádza,
  • prineste vzorku vody na vyšetrenie čo najskôr po odbere vody do budovy ÚVZ SR alebo príslušného RÚVZ (zoznam nižšie).

Odborníci okrem analýzy poskytnú aj poradenstvo.

Bližšie informácie o termínoch sú na webovej stránke ÚVZ SR.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 19:17