ZdN/Agel
StoryEditor

Nedostatkom vitamínu D trpí väčšina populácie. Prečo je „slnečný vitamín“ dôležitý?

24.04.2022, 15:00
Autor:
(red)(red)
Je veľkým omylom myslieť si, že tento vitamín je dôležitý len pre novorodencov a malé deti.

Pod pojmom vitamín D môžeme chápať skupinu veľmi podobných molekúl (vitamíny D1 až D5), ktoré sú rozpustné v tuku. Všetci ho veľmi dobre poznáme pod pojmom „slnečný vitamín“.

„Pôsobením slnečného žiarenia na pokožku sa v organizme vytvára zložitými reakciami z cholesterolu. Samozrejme ho tiež prijímame aj v rastlinnej a živočíšnej potrave. Veľkým omylom je myslieť si, že vitamín D je dôležitý len u novorodencov a malých detí. Viaceré štúdie potvrdili, že nedostatok vitamínu D v organizme sa podieľa na vzniku viacerých ochorení, ako je napríklad rachitída, osteoporóza, ochorenia obličiek, poruchy imunity, reumatické ochorenia, kardiovaskulárne ochorenia, a dokonca aj nádorové ochorenia,“ upozorňuje vedúca farmaceutka lekárne Nemocnice AGEL Levoča, Mgr. Lucia Gondová.

Zdroje vitamínu D

V letných mesiacoch sa potrebné množstvo vitamínu D dokáže vytvoriť v našej koži.

„Dostatočný prísun vitamínu D nám zabezpečí opaľovanie minimálne 2x do týždňa, ktoré zahŕňa tvár, ruky a chrbát, a to pri počiatočnom 10 – 15 minútovom slnení sa bez opaľovacieho krému. Následne by sme mali použiť ochranný faktor 15 a viac. Zásoba vitamínu D takto vytvorená počas letných mesiacov nám vydrží zhruba dva až štyri mesiace,“ objasňuje Gondová.

V zimných mesiacoch je potrebné vitamín D dopĺňať potravou, najmä živočíšneho pôvodu, ako je olej z rybej pečene, mäso, vaječný žĺtok a mlieko. Vegetariáni majú k dispozícii kvasnice, kakao, kokos alebo ďatle. Ak nestačí ani to, existuje mnoho preparátov s obsahom rôznych dávok vitamínu D.

Napriek tomu mnohým ľuďom vitamín D aj tak chýba. „Nedostatok vitamínu D v populácii by sme mohli nazvať aj pandémiou. Trpí ním okolo 60 percent ľudskej populácie. Celková hladina vitamínu D v organizme nezávisí len od vonkajších faktorov, ale aj od genetiky. Avšak hlavnou príčinou je nedostatok slnečného žiarenia – používanie vysokých ochranných faktorov, ktoré bránia prenikaniu UVB žiarenia, veľa interiérových aktivít a vyšší vek. U seniorov nad  65  rokov klesá schopnosť syntetizovať vitamín D až o 75 percent,“ pripomína farmaceutka.

Nedostatok vitamínu

Medzi prejavy nedostatku vitamínu D patrí vyčerpanosť a únava, časté respiračné ochorenia, zlé hojenie rán, bolestí kostí a chrbta, depresia a úbytok vlasov.

„Ak pozorujeme niektorý z týchto príznakov, mali by sme sa poradiť so svojím lekárom alebo lekárnikom, o vhodnosti dopĺňania vitamínu D, ako aj o vhodnej dávke. Keďže vitamín D je vitamín rozpustný v tukoch, je možné sa ním predávkovať,“ dodáva odborníčka.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 21:31