EurovoľbyCanva/
StoryEditor

V eurovoľbách zo zahraničia neodvolíš. Prinášame ti jednoduchý návod, ako požiadať o hlasovací preukaz. Stačí pár klikov

Viktória Revajová06.05.2024., 12:00h

V júnových eurovoľbách bude možné hlasovať mimo trvalého bydliska len s hlasovacím preukazom. Prinášame ti jednoduchý návod, ako si ho vybaviť z pohodlia domova.

Lajkuj Brainee.sk na

Voľby do európskeho parlamentu sa na Slovensku budú konať 8. júna. Ak už teraz vieš, že sa v tom čase nebudeš nachádzať v mieste trvalého bydliska, môžeš požiadať o hlasovací preukaz. Takto ho vybavíš jednoducho len pár klikmi.

image

Lucia Yar, Marcinková aj ministerka Šimkovičová. Toto sú ženy, ktoré sa rozhodli uchádzať o tvoje hlasy v eurovoľbách

Ako voliť

V júnových eurovoľbách sa ani tentoraz nebude dať voliť zo zahraničia. Opäť však môžeš hlasovať mimo svojho trvalého bydliska. Budeš na to však potrebovať hlasovací preukaz, ktorý je potrebné vybaviť vopred.

Na území Slovenska budú môcť voliť aj občania iného členského štátu Európskej únie nad 18 rokov, ktorí majú na Slovensku trvalý pobyt. Tí však museli do 29. apríla predložiť žiadosť a vyhlásenie. 

V tohtoročných eurovoľbách kandiduje 23 strán a jedna koalícia. Slováci budú si zvolia dohromady 15 europoslancov na päťročné volebné obdobie. Zakrúžkovať môžeš najviac dvoch kandidátov z jednej kandidátnej listiny.

image

Koľko hviezd sa nachádza na vlajke EÚ tušíte. Viete aj čo symbolizujú? Tento kvíz zvládne na sto percent len skutočný znalec

Dôležité termíny

O hlasovací preukaz môžeš požiadať niekoľkými spôsobmi. Daj si však pozor na dodržanie termínov. Žiadosť môžeš na príslušný úrad v mieste trvalého bydliska poslať poštou alebo e-mailom najneskôr do 20. mája. Osobne sa dá vybaviť až do 7. júna. 

Najjednoduchším spôsobom je podať elektronickú žiadosť. Stránka navody.digital aj tentoraz pripravila sprievodcu, ktorý ti pomôže žiadosť vytvoriť. „Ak budete počas volieb mimo trvalého bydliska, táto služba vám pomôže vytvoriť žiadosť o hlasovací preukaz tak, aby ste na nič dôležité nezabudli,“ uvádza portál.

„Celý proces vytvorenia žiadosti o hlasovací preukaz je veľmi jednoduchý, intuitívny a zaberie len pár minút,“ vysvetlila projektová manažérka občianskeho združenia Slovensko.Digital Miroslava Kosecová.

image

Povinné eurovoľby pre mladých ľudí. Táto krajina dovedie k urnám aj neplnoletých voličov

Krok po kroku

Na vytvorenie žiadosti stačí len pár klikov. Na webe je potrebné zadať niekoľko údajov a následne si vybrať z troch možností doručenia hlasovacieho preukazu. Môžeš si ho nechať poslať poštou, osobne vyzdvihnúť na miestnom úrade alebo ho môže za teba prevziať aj iná osoba.

Po výbere jednej z možností sa zobrazí formulár, do ktorého vypíšeš svoje meno a priezvisko, rodné číslo a bydlisko. Po vyplnení údajov už len zvolíš, kam chceš hlasovací preukaz zaslať. Následne ti systém vygeneruje žiadosť, ktorú stačí skopírovať a odoslať zo svojho e-mailu.

Výhodou je, že e-mailovú adresu miestneho úradu nemusíš nikde hľadať. Po zadaní všetkých údajov a vygenerovaní žiadosti sa na stránke zobrazí adresa príslušného úradu.

A to je všetko. Následne už len stačí počkať na zásielku a do volieb si na ňu dávať pozor. V prípade straty hlasovacieho preukazu totiž nový nedostaneš.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. máj 2024 19:31