Japonsko má milióny nepredaných nehnuteľnostíUnsplash/Masaaki Komori
StoryEditor

Zaži japonský sen na vlastnej koži. V krajine je deväť miliónov prázdnych domov a pribúdajú ďalšie, má to bizarný dôvod

Miroslav Kamody07.05.2024., 08:00h

Nové údaje ukazujú, že takmer 14 percent všetkých domov v Japonsku je prázdnych. Prebytok nehnuteľností priťahuje rastúci záujem cudzincov, napísal denník The Guardian. Ak sa však rozhodneš stať vlastníkom domu v Japonsku, musíš myslieť na jednu zásadnú vec.

Lajkuj Brainee.sk na

Vládne údaje zverejnené v utorok ukazujú, že počet prázdnych domov k októbru 2023 vzrástol od predchádzajúceho prieskumu v roku 2018 o viac ako pol milióna. Podstatou problému je vyľudňovanie vidieka v kombinácii s tým, že mnohí z tých, ktorí takéto nehnuteľnosti zdedia, v nich nemôžu alebo nechcú bývať, renovovať ich alebo ich dokonca zbúrať.

Ani mestá nie sú imúnne a v mestských oblastiach sa nachádzajú státisíce dlhodobo prázdnych domov. Deväť miliónov prázdnych nehnuteľností predstavuje takmer 14 percent všetkých domov v Japonsku, aj keď skutočný počet môže byť vyšší.

image

VIDEO Ďalšie nádherné mestečko predáva domy za jedno euro. Záujem je však veľmi malý, toto je dôvod

Milióny prázdnych domov

Výskumný ústav Nomura odhaduje, že existuje takmer 11 miliónov prázdnych domov a do desiatich rokov by ich celkovo mohlo byť až 30 percent. Viac ako 4,4 milióna skúmaných nehnuteľností je možné prenajať - sú však dlhodobo prázdne a väčšinou sa nachádzajú mimo hlavných populačných centier.

Stav viac ako 3,8 milióna objektov nie je známy a iba 330-tisíc z deviatich miliónov bolo určených na predaj. Prázdne pozemky sú v Japonsku zaťažené vyššími daňami ako pozemky so stavbami, čo zvyšuje finančnú záťaž spojenú s búraním starých domov a vedie niektorých ľudí k tomu, že sa vyhýbajú dedeniu nehnuteľností.

image

Japonsko má milióny nepredaných nehnuteľností

Unsplash/Su San Lee

Medzi cudzincami však rastie záujem o tento prebytok prázdnych nehnuteľností, najmä o tradičné domy, ponúkajúce možnosť lacného a neobvyklého ubytovania, prázdninových domov alebo prenájmu turistom.

Rekonštrukcia stojí majland 

Hana Sakataová a jej manžel sa prostredníctvom svojej spoločnosti New Heritage venujú renovácii a prenájmu domov už takmer desať rokov, pričom začali s prázdninovým domom na polostrove Izu, ktorý bol prázdny a schátraný.

Tradičný dom v dedine v hornatom Nagane získali po tom, ako sa jeho časť zrútila pod ťarchou neodprataného snehu, zatiaľ čo jeho starší majiteľ bol v opatrovateľskom zariadení. Náklady na navrátenie bývalej slávy takouto nehnuteľnosťou sú však obrovské, varuje Sakataová, ktorá sa s projektom tradičného domu stále potýka.

image

Kde v Európe sa oplatí kúpiť dom? V niektorých krajinách ceny nehnuteľností klesli, prekvapivo je medzi nimi aj Slovensko

„V súčasnosti sa najmä medzi cudzincami šíri veľký humbuk o tom, že tieto gigantické statky sú v Japonsku k dispozícii veľmi lacno alebo zadarmo. Ale je to obrovský záväzok a nie je veľa dodávateľov, ktorí by ich dokázali opraviť - tradičné tesárske zručnosti vymierajú,” hovorí.

Dopyt prevyšuje ponuku

Napriek tomu je záujem zahraničných turistov o pobyt v tradičných japonských ubytovacích zariadeniach vysoký a dopyt v súčasnosti prevyšuje ponuku, podotýka Sakataová.

image

Japonsko má milióny nepredaných nehnuteľností

Unsplash/Sora Sagano

Jeny, ktoré sa voči hlavným menám pohybujú na niekoľkoročných minimách, prispeli k rozmachu cestovného ruchu, ktorý v marci zaznamenal rekordný počet troch miliónov zahraničných návštevníkov. Japonsko však nie je ani zďaleka jedinou krajinou, ktorá čelí demografickému poklesu.

V susednej Južnej Kórei klesla v minulom roku pôrodnosť na jednu ženu na rekordné minimum 0,72 dieťaťa, čo je výrazne pod hodnotou 1,26 dieťaťa, ktorú Japonsko zaznamenalo v roku 2022. Singapur aj Taiwan tiež klesli pod jedno dieťa na ženu, zatiaľ čo miera pôrodnosti v USA je tiež najnižšia za posledných sto rokov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. máj 2024 08:33