Toto sú najkrajšie cykotrasy na Slovensku.Brainee/Canva/
StoryEditor

Od tých jednoduchých trás aj pre začiatočníkov, až po náročnejšie stúpania. Toto sú najkrajšie cyklotrasy na Slovensku

Michal Čiernik17.05.2024., 08:00h

Tie výhľady stoja za námahu.

Lajkuj Brainee.sk na

Na Slovensku máme podľa portálu OMA.sk viac ako 1700 cyklotrás, ktoré majú dokopy viac ako 13-tisíc kilometrov. Stačí len sadnúť na bicykel, nasadiť ochranné a reflexné pomôcky a vybrať si trasu.

Moravská cyklistická cesta

Náš výber najzaujímavejších cyklotrás začneme v Bratislave. Z pod Hradu Devín sa popri rieke Morava môžeš vydať po červenom cyklochodníku smerom na Devínsku Novú Ves po takzvanej Ceste Železnej opony.

image

Toto organizátorom majstrovstiev sveta v cyklistike nevyšlo. Bezruký šampión dostal ako výhru hodinky

Trasa dlhá 79 kilometrov s 39 náučnými tabuľami a nádhernou prírodou popri Morave ťa zavedie cez Vysokú pri Morave, Záhorskú Ves, Suchohrad, Gajary až do Moravského sv. Jána. Trasa je s minimálnym stúpaním a prevažne po asfaltových chodníkoch. Samozrejme začiatočníci nemusia hneď absolvovať celú dĺžku. V období záplav si však treba dať pozor na zvýšenú hladinu rieky Morava, ktorá časť chodníka pri dedinke Vysoká pri Morave.

Veľký Dunajský okruh

Z Bratislavy sa môžeš vydať druhým smerom, pozdĺž Dunaja. Nádhernú scenériu lužných lesov si po hrádzi môžeš užívať až do Gabčíkova. Hoci ani táto trasa nemá žiadne prevýšenie, z Bratislavy a naspäť má približne sto kilometrov. Preto sa odporúča trochu skúsenejším cyklistom.

Začať môžeš pod Prístavným mostom, kde si vyberieš ktorým brehom Dunaja budeš pokračovať. V Gabčíkove následne prejdeš cez most a druhou stranou sa vrátiš. Trasa je súčasťou medzinárodnej cyklotrasy EuroVelo 6, ktorá má až 1200 kilometrov a ide z nemeckého Donaueschingenu cez Rakúsko až do Budapešti.

Vážska cyklomagistrála

Ešte väčší odvážlivci si môžu vyskúšať cyklotrasu Šúrovce – Komárno, popri rieke Váh. Ide o vyše 80 kilometrovú trasu jedným smerom po násype. Treba však upozorniť, že nie všetky úseky majú asfaltovú cestu. Napríklad trasa medzi Šaľou a Kolárovom na násype nie je vybudovaná a je vo forme poľnej cesty, alebo po frekventovanej priľahlej hlavnej komunikácii. O prepojení týchto dvoch miest cyklochodníkom sa však už rokuje, rovnako tak ako sa postupne budujú cyklistické úseky zo Serede do Hlohovca.

Tento úsek cesty je súčasťou najstaršej cyklotrasy na Slovensku, ktorá následne pokračuje z Hlohovca až do Strečna, ktorá ma však už 166 kilometrov a prevýšenie od 170 do 380 metrov. Považuje sa však za jednu z najkrajších cyklistických chodníkov na Slovensku.

Nenáročné trasy okolo hradov

Si úplný začiatočník a netrúfaš si na desiatky kilometrov? Aj pre teba tu máme trasy s nádhernými výhľadmi. Jedna z nich je 14 kilometrov dlhá cesta z Hornej Stredy do Nového Mesta nad Váhom. Užijú si ju hlavne milovníci hradov, pretože je z nej nádherný výhľad na Tematínsky hrad. A keby bolo najhoršie, po ceste máš aj dve odpočívadlá.

Druhým tipom je hradná cyklocesta medzi Budatínom a Strečnom. A ak si 33 kilometrov dlhú trasu predĺžiš asi o ďalších osem, môžeš preskúmať aj Starhrad. Cyklochodník je po celej trase nový, pomerne široký a dobre označený.

Slovenský kras

Ďalšou nádhernou, no o niečo náročnejšou cyklotrasou je okruh okolo Slovenského krasu. Cyklomagistrála s dĺžkou 140 kilometrov však prechádza cez tie najkrajšie časti lokality. Pôjdeš okolo jaskýň Domica, Gombasek či Silická ľadnica či ďalších prírodných lokalít ako Kečovské škrapy, Zádielská tiesňava alebo Hájska dolina.

image

Ďalšou nádhernou, no o niečo náročnejšou cyklotrasou je okruh okolo Slovenského krasu.

Facebook/Sck-slovenský Kras/

Počas cesty budeš môcť navštíviť aj Turniansky hrad, hrad Krásna Hôrka a vodný hrad v Štítniku. Na absolvovanie tejto trasy však budeš potrebovať horský terénny bicykel. V rámci tohto okruhu je k dispozícií aj kratšia náučná trasa Gotickými kostolíkmi. Cesta dlhá 24 kilometrov je celá asfaltová a začína v Plešivci a končí v obci Koceľovce.

Hornonitrianske stopy v Bojniciach

Pre fanúšikov adrenalínovejšej horskej cyklistike odporúčame Bojnicko – Dubnické cyklotrasy v lesoch nad Bojnicami. Združenie Hornonitrianske stopy tu vytvorili tri adrenalínové prírodne cyklotrasy takzvané traily.

Najdlší z nich je Pálffyho trail, až päť kilometrov dlhý, s niekoľkými technickejšími miestami, ktoré sa však dajú obísť. Ďalším je Korvínov trail, ktorý je s 1,5 kilometra kratší a najľahší končiaci pri chate Bohátka. Najobtiažnejší spomedzi prírodných cyklotrás je Gilethov trail, s celkovou dĺžkou 2,5 kilometrov. Okrem toho sa tu nachádza aj Bojnicko – Dubnický cyklo okruh, ktorý má dĺžku 13 kilometrov a vedie z Bojníc cez autokemping na Šútovské sedlo a naspäť do Bojníc.

Slanská cyklomagistrála

Jedna z najkrajších cyklotrás na východe je určite Slánska cyklomagistrála. S dĺžkou 42,5 kilometrov ide nenáročnú rekreačnú cyklotrasa po asfaltovom chodníku. Vedie vulkanickým pohorím Slanských vrchov z mesta Prešov cez obce Dulova Ves, Kokošovce, Zlatá Baňa až do obce Červenica.

Začína sa pri areáli Solivar v Prešove a prechádza cez rekreačnú oblasť Sigord s vodnou nádržou. Priamo na nej sa nachádzajú minerálne pramene pri Zlatej Bani aj Sigorde, bývalá Pionierska železnica v obci Zlatá Baňa, či pomník SNP v Pustom Poli. 

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
31. máj 2024 18:13