ObezitaCanva/
StoryEditor

Pozeráš pri jedle do mobilu alebo tabletu? Chyba. Podľa vedcov máš väčšiu pravdedpodobnosť, že budeš obézny

Viktória Revajová16.05.2024., 12:30h

Ak aj ty patríš k ľuďom, ktorí si krátia chvíle počas obedu pozeraním videí či scrollovaním TikToku, mal by si spozornieť.

Lajkuj Brainee.sk na

Tento týždeň prebieha v Benátkach Konferencia Európskeho kongresu o obezite. Rad odborníkov sa podelil o nové poznatky v tejto oblasti. Výskumníci odhalili, prečo nie je dobré používať mobil počas jedenia a odhalili nový liek na chudnutie, ktorý je účinnejší než Ozempic, uvádza The Guardian.

image

Ak toto po prebudení robíš aj ty, nečuduj sa, že si vkuse unavený. Prečítaj si, čo pre lepší spánok pravidelne robia odborníci

Odvádza pozornosť od pocitu sýtosti

Nová štúdia vedcov z univerzity v Minho v Portugalsku odhalila, že deti, ktoré počas jedenia pozerajú na obrazovku - či už ide o smartfón, tablet alebo televíziu - majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú obézne. Podľa výsledkov štúdie, ktorú výskumníci prezentovali na konferencii v Benátkach totiž obrazovky zariadení odpútavajú pozornosť mladých od pocitu sýtosti, a tak jedia viac.

Štúdiu realizovali na výskumnej vzorke 735 žiakov základných škôl vo veku od 6 do 10 rokov. Zistili, že tí, ktorí počas jedla pravidelne používali smartfóny alebo iné typy zariadení, mali o 15 percent vyššiu pravdepodobnosť nadváhy.

image

Počul si už výraz iPhone finger? Šialená teória, ktorá sa šíri na TikToku tvrdí, že smartfóny deformujú naše prsty. Aká je pravda?

Vedúca výskumníčka doktorka Ana Duarte Mel povedala, že deti, ktoré sledujú obrazovky počas jedla „nerozumejú, kedy musia prestať jesť alebo kedy sú sýte“.

„Naďalej jedia a jedia len preto, že ich rozptyľujú obrazovky. To je zlé pre spoločnosť a nebezpečné pre deti, pretože to vedie k ich nadváhe alebo obezite. Teraz sme tak zaneprázdnení, že nemáme čas sedieť všetci spolu pri rodinnom jedle, ale rodičia musia vedieť, že čas strávený pred obrazovkou počas jedla je naozaj veľký problém,“ dodala.

Retatrutide môže nahradiť Ozempic

Na konferencii tiež predstavili výsledky štúdie, ktorá testovala účinnosť experimentálneho lieku na obezitu Retatrutide, ktorý vyvinula americká farmaceutická spoločnosť Eli Lilly and Company. Podľa výskumu je nový liek účinnejší než Ozempic alebo Wegovy, účastníci štúdie stratili takmer štvrtinu svojej telesnej hmotnosti.

Štúdie sa zúčastnilo 338 účastníkov s obezitou. Počas 48 týždňov stratili 24 percent svojej telesnej hmotnosti. Podobne ako pri Ozempicu aj v prípade Retatrutidu ide o roztok, ktorý sa podáva pacientovi injekčne. Narozdiel od Ozempicu však nielen potláča chuť do jedla, ale pomáha spaľovať viac tuku. 

image

Fasting je to najhoršie, čo môžeš spraviť. Jesť len dve hodiny denne nedáva zmysel, hovorí trénerka

V súčasnosti prebieha ďalšia fáza klinických skúšok nového lieku, ktorá má byť zverejnená v roku 2026. „Pred piatimi alebo desiatimi rokmi sme si nedokázali predstaviť lieky, ktoré by spôsobili takýto druh chudnutia,“ uviedol profesor Naveed Sattar z univerzity v Glasgowe, ktorý sa podieľal na klinických skúškach. 

Sattar vyjadril nádej, že nový liek by mohol dosiahnuť aj lepšie výsledky, ak by bol podávaný pacientom dlhší čas. Dodal však, že je potrebné urobiť ešte množstvo testov, na základe ktorých sa zistí, či jeho užívanie nepredstavuje zdravotné riziká.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. máj 2024 12:34