Najdlhšia rovná cestaX/alyousufjobs/
StoryEditor

Najdlhšia rovná cesta na svete pretína púšť bez jedinej zákruty. Je taká nudná, že vodiči počas jazdy zaspávajú

rev20.05.2024., 09:30h

Diaľnica číslo 10 v Saudskej Arábii je známa nielen ako najdlhšia rovná cesta na svete, ale aj najnudnejšia.

Lajkuj Brainee.sk na

Predstav si cestu, na ktorej by si počas jazdy autom nemusel absolútne krútiť volantom. Na dlhom úseku tejto diaľnice je to realita.

Saudská Arábia je držiteľom rekordu najdlhšieho úseku cesty bez jedinej zákruty. 240-kilometrový úsek diaľnice číslo 10 vedie cez vyprahnutú púšť, v ktorej niet žiadneho života. Šoféri majú čo robiť, aby počas jazdy nezaspali.

image

Najpodivnejšie miesto na Zemi? Tento ostrov sa nachádza v jazere, ktoré sa nachádza na ostrove v jazere, ktoré je na ostrove

Kráľovská cesta

Saudskoarabská diaľnica číslo 10 je v skutočnosti oveľa dlhšia ako úsek, ktorý jej vyslúžil svetovú pozornosť. Celkovo dosahuje dĺžku 1 474 kilometrov a spája mesto Al Darb na juhozápade s mestom Al Batha na východe krajiny. Ide o pomerne rušnú cestu, po ktorej väčšinou prechádzajú kamióny prepravujúce tovar z jednej strany krajiny na druhú.

image

Najdlhšia rovná cesta má 240 kilometrov.

Google Maps/

Najznámejší je jej 240-kilometrový úsek, ktorý pretína púšť Rub-al-Khali. Táto konkrétna časť infraštruktúry bola pôvodne postavená ako súkromná cesta pre kráľa Fahda, no časom sa z nej stala verejná cesta, ktorá slúži na prepravu tovaru.

Úsek, ktorý prepája mesto Al Batha a Haradh sa zapísal do Guinessovej knihy rekordov. Prekonal tak aj austrálsku cestu Eyre Highway. So svojimi 145,6 kilometrami však stále ostáva najdlhšou rovnou cestou Austrálie.

image

V hlbinách oceánu objavili najväčšiu modrú dieru na Zemi. Je taká obrovská, že vedci nemôžu dosiahnuť na jej dno. Čo môže ukrývať?

Vedie cez pustinu

Úsek diaľnice 10 spájajúcej diaľnicu 75 v oblasti Haradh s diaľnicou 95 na západe Saudskej Arábie pretína púšť v úplne rovnej línii. Cesta nemá ani žiadne výrazné stúpanie. Až tesne pred mestom Al Batha sa nachádza prudká zákruta, ktorá vodičov neraz prekvapí.

V jej okolí sa nenachádza žiaden styčný bod, no na rovnej diaľnici nie je možné zablúdiť. Vodiči sa pasujú s iným problémom. Okrem titulu najdlhšej rovnej cesty je totiž známa aj ako "najnudnejšia cesta sveta". Počas viac než dvojhodinovej trasy majú problém, aby sa im nezatvárali oči.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. máj 2024 11:54