Možno ani nevieš o tom, že máš ADHDUnsplash/Niklas Hamann
StoryEditor

Netrpíš náhodou ADHD? Ak sa nájdeš v týchto desiatich bežných znakoch, možno je čas navštíviť lekára

Miroslav Kamody10.05.2024., 08:00h

Život s ADHD nie je jednoduchý. Možno o tom ani netušíš, no touto poruchou môžeš trpieť aj ty. Tieto znaky by to o tebe mali prezradiť.

Lajkuj Brainee.sk na

Existuje množstvo príznakov, ktoré môžu naznačovať, že máš poruchu pozornosti spojenú s hyperaktivitou (ADHD), no niektoré z nich zostali nepovšimnuté. Ako píše portál LadBible, väčšia prípadov ADHD je diagnostikovaná u detí mladších ako 12 rokov, no existujú aj prípady dospelých.

A aj keď odborníci tvrdia, že symptómy ADHD sa môžu vekom zlepšovať, stále to neznamená koniec problémov. Okrem toho varujú pred tým, aby sa ľudia pokúšali diagnostikovať sami, pretože niektoré znaky sa môžu prekrývať s inými problémami duševného zdravia.

image

ADHD nie je výmysel modernej doby. Pravekým ľuďom pred tisíckami rokov mohla porucha dokonca zachrániť život

Ak máš preto pocit, že by si mohol mať ADHD, najlepšie urobíš, ak sa porozprávaš so svojím lekárom alebo terapeutom. Ak si však nie si istý, ktoré symptómy si na sebe všímať, máme pre teba jednoduchý zoznam.

Podľa HuffPost, ktorý hovoril s množstvom odborníkov vrátane neuropsychologičky Dede O‘Shea, klinickej psychologičky Cristiny Louk a psychiatra Zishana Khana, existuje 10 znakov, pri ktorých by si sa mal mať na pozore. A ako uviedli, predpokladá sa, že na celom svete má ADHD viac ako 365 miliónov ľudí, pričom mnohí z nich si to ani neuvedomujú.

Veľa prokrastinácie

Každý občas potrebuje dávku ničnerobenia, ale ADHD mozgy sa zjave zameriavajú na veci, ktoré povedú k uvoľňovaniu dopamínu - chemikálie, ktorá v mozgu vyvoláva pocity potešenia, uspokojenia a motivácie.

image

Možno ani nevieš o tom, že máš ADHD

Unsplash/Hiki App

Osoba s ADHD môže mať nízky dopamín, čo znamená, že vykonávanie rutinných úloh môže pre ňu byť celkom nudné, čo vedie k tomu, že robí čokoľvek, len nie to, čo by mala.

Hyper-fokusovanie

Experti prezradili, že ak sa ľudia s ADHD pustia do nejakej úlohy, je možné, že ich to úplne pohltí. V dôsledku toho môžu zanedbávať iné dôležité veci, pretože majú pocit, že to, čo práve robia, je tá najdôležitejšia činnosť vo vesmíre. O‘Shea pre HuffPost povedala, že to môže byť „niekedy mylne považované za sebectvo a prílišnú horlivosť“.

Impulzívne míňanie

Podľa odborníkov je možné, že ľudia s ADHD nebudú robiť najlepšie finančné rozhodnutia. Nerozumné a rýchle nákupy môžu viesť k tomu dôležitému spúšťaču dopamínu, zatiaľ čo oveľa menej zaujímavá úloha, ako sadnúť si a platiť účty, môže byť posunutá na druhú koľaj.

image

Prečo sme schopní stráviť nekonečné hodiny v obchodných centrách? Môže za to nenápadný trik, ktorý si si určite nevšimol

Stratiť pojem o čase

Môže byť ťažké sledovať čas alebo vedieť, ako dlho bude niečo trvať. O‘Shea vysvetlila, že to môže byť v súlade s neustálym meškaním, pričom dodala, že „myslenie si, že máte dosť času a potom sa ponáhľate“ môže byť znakom ADHD.

O ďalších príznakoch sa dočítaš na druhej strane

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. máj 2024 08:20