Noland ArbaughX/Neuralink
StoryEditor

Čip od Neuralinku nefunguje podľa predstáv. Vlákna v mozgu sa posunuli, Elon Musk chce aj tak nových pacientov

Miroslav Kamody10.05.2024., 13:15h

Spoločnosť hlási problémy s čipom v mozgu prvého pacienta. Problémy sa im síce podarilo zmierniť, no situácia nie je ideálna. Musk chce aj tak čipovať ďalších pacientov.

Lajkuj Brainee.sk na

Začiatkom tohto roka Elon Musk oznámil, že jeho startup Neuralink s rozhraním mozog-počítač vôbec po prvýkrát úspešne implantoval bezdrôtový mozgový čip do ľudského subjektu. Ako píše Futurism, počas nasledujúcich pár mesiacov sme videli, ako 29-ročný Noland Arbaugh pohybuje myšou kurzorom, hrá hru Civilization VI a dokonca aj Mario Kart.

Ako však informuje Wall Street Journal (WSJ), v zákulisí nastali komplikácie. Po tom, čo sa obrátili na Neuralink, spoločnosť v blogovom príspevku pripustila, že s implantátom sa vyskytli problémy. Obavy začali, keď rýchlosť, akou sa dáta z Arbaughovho implantátu prenášali, časom klesala, čo naznačuje, že so zariadením niečo nie je v poriadku.

image

Prvý pacient s čipom od Neuralinku dokáže myšlienkami ovládať kurzor. Musk hovorí o revolúcii, no čaká ho ešte dlhá cesta

Problémy so vzduchom a vláknami

Čip N1, ktorý bol roboticky implantovaný do mužovej lebky, pozostáva z mikroprocesora, batérie, komunikačného čipu a 64 vlákien, ktoré sú tenšie ako ľudský vlas. Konce týchto vlákien boli vložené do motorickej kôry mozgu, čo mu umožnilo bezdrôtovo prenášať Arbaughove zámery.

Niektoré z týchto vlákien sa však odvtedy stiahli. Jednou z teórií je, že vzduch, ktorý bol po operácii uväznený v jeho lebke, mohol tieto vlákna posunúť.

„V týždňoch po operácii sa z mozgu stiahlo množstvo vlákien, čo viedlo k čistému zníženiu počtu účinných elektród,” napísal startup v blogovom príspevku. „To viedlo k zníženiu počtu bitov za sekundu (BPS).”

Spoločnosť tvrdí, že aj pri zníženom počte elektród dokázala z dlhodobého hľadiska skutočne zvýšiť BPS, a to vďaka úpravám vykonaným v „algoritme záznamu“ a vylepšeniam „techniky na prevod týchto signálov do pohybov kurzora“.

Ďalší kandidáti

„Tieto vylepšenia priniesli rýchle a trvalé zlepšenie BPS, ktoré teraz nahradilo počiatočnú výkonnosť.” Podľa zdrojov WSJ tím Neuralinku očakával podobné výzvy. Spoločnosť tiež údajne informovala Úrad pre potraviny a liečivá o možných opravách pre ďalšiu operáciu zahŕňajúcu človeka.

Ak pôjde všetko podľa plánu, Neuralink chce v priebehu nasledujúcich mesiacov implantovať čip do ďalších dvoch pacientov a do konca roka celkovo desiatich ľudí. Futurism dodáva, že Neuralink nie je v tomto odbore úplne prvý. Zariadenia, ktoré skenujú elektrické signály mozgu a premieňajú ich na pohyb kurzora, existujú už niekoľko desaťročí.

image

Žena naletela deepfake videu, v ktorom jej Elon Musk vyznal lásku. Podvodník ju obral o takmer 50-tisíc eur

Pacient nádej nestráca

Ale zefektívnením procesu implantácie a umožnením bezdrôtového prenosu údajov má startup stále šancu priniesť túto technológiu oveľa väčšiemu počtu ľudí, ktorí stratili kontrolu nad svojimi končatinami. Aj údaje spoločnosti by sme mali brať s veľkou rezervou, kým neuvidíme čísla vyhodnotené nezávislými odborníkmi.

Čo sa týka Arbaugha, ten je optimista ako vždy. „Prezrel som si, aké sú možnosti a teraz je ťažké žiť inak,“ povedal pre WSJ v marcovom rozhovore. „Tak by som povedal ďalšiemu pacientovi, ďalšiemu kandidátovi - len aby si to užil čo najviac.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. máj 2024 19:43