Čo robiť, ak si sa stal obeťou stalkera alebo stalkerky?Unsplash/Mika Baumeister
StoryEditor

Po premiére Baby Reindeer vzrástli nahlásenia obťažovania mužov ženami o vyše polovicu. Čo robiť, ak ťa niekto chorobne stalkuje?

Miroslav Kamody15.05.2024., 13:30h

Byť obeťou stalkovania môže zmeniť celý tvoj život. Máme pre teba návod, ako prerušiť zdanlivo nekonečnú špirálu prenasledovania.

Lajkuj Brainee.sk na

Baby Reindeer (Sobík) z dielne streamovacej platformy Netflix je momentálne bezkonkurenčne najdiskutovanejším seriálom. Príbeh je založený na skutočnom príbehu komika, ktorý sa stane obeťou intenzívnej stalkerky, ktorá mu prevráti život hore nohami. 

Najsilnejšie na celom príbehu je, že príbeh vytvoril a hlavnú postavu stvárnil Richard Gadd, ktorý celú situáciu prežil aj v skutočnosti. Na pľace si tak prešiel rovnakými emóciami, ktoré mu zmenili aj život mimo kamier. 

image

Skutočná Martha z Baby Reindeer prehovorila: Aj keby som poslala nejaké maily, neznamená to, že som vinná za zvyšok vecí

Úprimná spoveď

„Je to veľmi emocionálne pravdivé,“ povedal Gadd pre Guardian po premiére seriálu. „Bol som vážne prenasledovaný a vážne zneužívaný. Chceli sme však, aby seriál existoval vo sfére umenia a zároveň chránil ľudí, na ktorých je založený.“

Gadd tiež predtým hovoril o svojich skúsenostiach a o tom, aké bolo prežiť svoju traumu pri natáčaní. „Bolo to ťažké, to nemôžem poprieť,“ povedal v rozhovore pre Variety.

„Chcem povedať, kto so zdravým rozumom sa chce vrátiť k tomu najhoršiemu, čo sa mu kedy stalo? Najhoršie obdobie ich života? Samozrejme, že vás to ovplyvňuje a zanecháva vo vás trochu stopy. Ale zároveň mám niekedy pocit, že opätovné prehodnotenie bolesti a opätovné prežívanie vecí môže viesť k ich lepšiemu pochopeniu.“

Ľudia sa prestali báť hovoriť

Medzitým charitatívna organizácia We Are Survivors, ktorá sa zaoberá sexuálnym obťažovaním mužov, tvrdí, že zaznamenala 53-percentný nárast oznámení. Organizácia sídli v Manchestri a jej cieľom je „vytvárať a uľahčovať bezpečné priestory pre mužov (vrátane trans a nebinárnych), ktorí prežili sexuálne zneužívanie, znásilnenie a sexuálne vykorisťovanie”.

Ako upozornil portál Joe, zdieľaním štatistík na svojom Instagrame odhalila, že zaznamenala 80-percentný nárast počtu tých, ktorí sa pýtali na podporu prvýkrát. Zaznamenali tiež 40-percentný nárast hlásení od mladých ľudí vo veku 26 – 35 rokov.

Tvorca a hviezda seriálu Richard Gadd zdieľal príspevok charitatívnej organizácie, ktorý znel: „Počas prvých dvoch týždňov po premiére na Netflixe nám 53 percent všetkých nahlásení pre We Are Survivors uviedlo, že hlavným dôvodom, prečo nás oslovili, bol Baby Reindeer.“

Som obeťou stalkera/ky?

Obeťou stalkera či stalkerky sa môže stať ktokoľvek z nás, bez ohľadu na to, či si žena, muž alebo nebinárna osoba. Podľa webu Evolve Treatment prenasledovanie tradične označuje osobu, ktorá ťa sleduje, pokúša sa zapojiť do nechcenej komunikácie alebo sleduje tvoje miesto pobytu a aktivity. 

Internet rozšíril definíciu prenasledovania tak, aby zahŕňala oveľa viac. Kybernetické prenasledovanie tak pridáva oblasti ako vydieranie, ohováranie a krádež identity a môže byť rovnako škodlivé a desivé ako osobné prenasledovanie. 

Niektoré z najbežnejších príznakov, že ťa niekto môže prenasledovať, zahŕňajú: 

  • Sleduje ťa alebo sa objavuje na rovnakých miestach
  • Pozná tvoj rozvrh, aktivity a miesto, kde ťa nájdu
  • Pokračuje v telefonovaní, posielaní správ alebo posielaní darčekov napriek tomu, že mu/jej bolo povedané, aby to nerobil/a
  • Kladie o tebe invazívne otázky priateľom alebo rodine
  • Monitoruje tvoju online aktivitu
  • Robí si s tebou fotky alebo videá bez tvojho súhlasu
  • Hackne tvoje účty alebo sa za teba vydáva online
  • Šíri o tebe klamstvá alebo fámy
  • Pokúša sa ti vyhrážať alebo vydierať

image

Prečo sa ženy zvyknú zamilovať do vrahov ako Jeff Dahmer? Forenzný psychiater má na to jasnú odpoveď

V každom prípade však platí, že ak sa ocitneš na internete a hľadáš odpovede na otázky typu „prenasleduje ma niekto?“, je vysoká pravdepodobnosť, že správanie druhej osoby je alarmujúce a môže byť nebezpečné. Je dôležité si uvedomiť, že akákoľvek forma prenasledovania je nesprávna, a to aj vtedy, ak osoba bola v minulosti blízkym človekom.

Nemusíš sa cítiť vinný za ukončenie takéhoto vzťahu, aj keď sa táto osoba bude pravdepodobne snažiť vyvolať v tebe tento pocit. Evolve Treatment pripomína, že mnoho stalkerov je manipulatívnych a pokúsia sa o čokoľvek (dokonca ti povedia, že sa zabijú), aby s vami udržali vzťah.

Ak máš pocit, že si v ohrození alebo v nebezpečenstve, prípadne ak sa ti niekto vyhráža svojou samovraždou, ak s ním prerušíš kontakt, okamžite kontaktuj políciu na telefónnych číslach 158, prípadne 112.

Čo robiť?

Pokiaľ si myslíš, že nikto nie je v bezprostrednom nebezpečenstve, skús si so stalkerom či stalkerom poradiť nasledovnými radami:

1. Niekomu o tom povedz. Povedz niekomu, komu dôveruješ (rodičia, blízki priatelia), že ťa osoba prenasleduje a požiadaj ich o pomoc. Nemaj pocit, že situácia je trápna a nechceš ju riešiť s ostatnými - v tomto prípade bude stalker pokračovať. Podpora od ostatných môže pomôcť a ochrániť ťa pred ublížením, aj keď sa mnohé obete prenasledovania za túto situáciu hanbia.

2. Zablokuj si ich. Väčšina stalkerov bude ignorovať tvoje prosby o prerušenie kontaktu. Preventívne si preto zablokuj ich číslo, mail a profily na všetkých sociálnych sieťach, ktoré využívaš.

3. Nastav si svoje profily ako súkromné. Stalkeri sú vynaliezaví a budú si vytvárať nové profily, len aby ťa mohli prenasledovať. Aj keď nastavenie príspevkov ako súkromných obmedzuje tvoju schopnosť zdieľať ich so širším publikom a ľuďmi, ktorí nie sú tvojimi „priateľmi“, okamžite ťa to udržuje v bezpečí. Taktiež neuverejňuj príspevky, z ktorých sa dá zistiť, kde sa nachádzaš v reálnom čase.

image

OnlyFans modelka si našla v zozname odberateľov meno svojho bratranca. Ten prišiel s bizarnou výhovorkou

4. Nahlás ich. Stalking patrí do kategórie „obťažovania“ väčšiny platforiem sociálnych médií. To znamená, že túto osobu môžeš nahlásiť na ktorejkoľvek platforme, ktorú používajú, aby ťa mohli neustále kontaktovať. 

5. Zmeň si heslá. Ak bol/a stalker/ka pre teba blízkou osobou či bývalým partnerom, je možné, že pozná heslá k tvojmu telefónu, notebooku, mailu alebo inými sociálnym sieťam. Okamžite si preto všetky zmeň.

6. Kontaktuj orgány činné v trestnom konaní. Ak prenasledovanie neprestane, choď na policajnú stanicu, prípadne im zavolaj. Polícia ti dá niekoľko možností, čo robiť. Ak máš dôkazy, zozbieraj ich a podlož nimi svoju výpoveď. To môže pomôcť k rýchlejšiemu konaniu orgánov.

7. Zavolaj na 112/158. Ak sa stalker vyhráža, že ublíži sebe, tebe alebo tvojej rodine, neváhaj a nahlás to pohotovostným službám. Urob tak aj v prípade, že si presvedčený, že osoba, ktorá ťa prenasleduje, že len „manipulačná“.

Štúdie ukazujú, že obete prenasledovania často potrebujú liečbu duševných porúch, vrátane depresie, úzkosti, panickej poruchy a posttraumatickej stresovej poruchy. Podľa výskumu obete, ktoré sú ohrozované stalkermi, majú väčšiu pravdepodobnosť vzniku symptómov PTSD. Aj preto je dôležité, aby si situáciu riešil okamžite a nenechal sa brzdiť pocitom hanby.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. jún 2024 10:21