Syr Casu martzuX/oranaise/
StoryEditor

Najnebezpečnejší syr na svete: Casu martzu je len pre silné žalúdky. Jeho hlavnou ingredienciou sú larvy

Viktória Revajová10.05.2024., 13:00h

Talianska kuchyňa sa radí k tým najlepším. Tradičný syr Casu martzu je však jej čiernou ovcou.

Lajkuj Brainee.sk na

Talianska kuchyňa, to ani z ďaleka nie len pizza, lasagne či tiramisu. Ponúka aj rôzne bizarnosti, medzi ktoré rozhodne patrí aj tradičný syr zo Sardínie Casu martzu. Po prečítaní tohto článku si s láskou spomenieš na olomoucké syrečky a ich výraznú arómu.

Keď sa činia mušky

Taliansky ostrov Sardínia leží uprostred Tyrhénskeho mora a z diaľky hľadí na Taliansko. Vnútrozemská krajina ostrova, obklopená 1849-kilometrovým pobrežím s bielymi piesočnatými plážami a smaragdovými vodami, sa rýchlo dvíha a vytvára kopce a nepriepustné hory.

A práve v týchto končinách pastieri vyrábajú Casu martzu. Ide o hnilý syr typu pecorino, ktorý je zámerne napadnutý larvami. V roku 2009 ho dokonca Guinessova kniha rekordov vyhlásila za najnebezpečnejší syr na svete.

image

Žena s extrémne zriedkavou diagnózou štyri roky nič nezjedla. Vysvetľuje dennú rutinu, ktorú musí dodržiavať, aby prežila

Na túto tradičnú "pochúťku" domáci nedajú dopustiť, no rozhodne nie je pre slabé žalúdky. Postup výroby je síce zdĺhavý, no pomerne nenáročný. Najskôr pastieri z ovčieho mlieka vyrobia syr pecorino sardo, ktorý nechajú tri týždne odležať. Potom sa z neho odreže vrchná krusta a následne sa už činí muška Piophila casei - Syrárka drobná, ktorá do neho nakladie stovky vajíčok.

Syr následne odpočíva v tmavej miestnosti dva až tri mesiace a z vajíčok sa za ten čas stanú larvy. Tie ho postupne prežierajú, pričom vylučujú enzýmy až kým sa z neho stane krémový syr.

image

Pozor na túto exotickú pochúťku. Korytnačie mäso zabilo v obľúbenom dovolenkovom rezorte osem detí

Konzumuje sa aj s červíkmi

Ak ťa už pri predošlých riadkoch prešla chuť do jedla, vôbec ti nečudujeme. Najhoršie však na tom celom je, že syr sa konzumuje vo vysokom stave rozkladu, a navyše aj so živými larvami. Platí tu pravidlo, že čím smradľavejší syr je, a čím viac lariev v ňom žije, tým je kvalitnejší.

Samotné larvy dosahujú dĺžku aj osem milimetrov a môžu skákať do výšky 15 centimetrov. Syr Casu martzu sme síce neochutnali, no údajne má intenzívnu korenistú chuť, ktorá v ústach pretrváva celé hodiny.

image

Bageta či bolonské špagety. Zoznám sa s ostro stráženými potravinami, kvôli ktorým sú niektoré krajiny ochotné sa súdiť

Ak by si ho chcel predsa ochutnať, musíme ťa sklamať. Európska únia jeho predaj zakázala, no Sardínčania ho aj napriek tomu jedia po stáročia. Keďže sa v bežných obchodoch nedá kúpiť, príležitosť využívajú predajcovia na čiernych trhoch.

Syr má niekoľko rôznych názvov, napríklad Casu becciu, Casu fattittu, Hasu muhidu alebo Formaggio marcio. Každý región ostrova má totiž svoj vlastný spôsob výroby s použitím rôznych druhov mlieka.

Casu martzu ochutnal aj svetoznámy šéfkuchár Gordon Remsay. Jeho reakciu si môžeš pozrieť vo videu.

Nie je pre každého

​Syr Casu martzu je podľa niektorých afrodiziakum, no iní tvrdia, že jeho konzumácia môže byť nebezpečná, najmä pre neskúsených gurmánov. Jeho konzumácia sa spája s niekoľkými rizikami, najčastejšou sú alergické reakcie.

Ak sa syr dostane do vysokej fázy rozkladu, môže sa stať toxickým a spôsobiť značné zdravotné problémy. Syr treba pri konzumácii poriadne požuť. V opačnom prípade sa môže živá larva dostať až do čriev, čo môže spôsobiť zvracanie, hnačku a iné závažné zdravotné problémy.

Tak čo, ochutnal by si túto tradičnú sardínsku pochúťku?

ANKETA
Ochutnal by si syr Casu martzu?

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. máj 2024 13:32