Prerušovaný pôst má veľa výhod.
StoryEditor

Môže vynechávanie jedla prospieť vášmu telu? Tu je to, čo veda hovorí o prerušovanom hladovaní

01.03.2023, 14:39
Zdravie

Koncept prerušovaného pôstu sa môže na prvý pohľad zdať desivý. Zostať veľa hodín bez jedla? Ani občerstvenie, ktoré by vás upokojilo? Prax ísť na určitý čas bez jedla a pochutín, robiť to dôsledne aspoň niekoľko týždňov inšpirovala mnohých výskumníkov, aby preskúmali jednu veľkú otázku: Skutočne to zlepšuje vaše zdravie?

Podľa množstva štúdií sa zdá, že odpoveď je áno. Hoci je potrebný ďalší výskum na určenie všetkých fyziologických mechanizmov, vďaka ktorým je táto stratégia prospešná existuje už dnes vzorka toho, čo výskumníci doteraz objavili. Pokračujte v čítaní a objavte päť potenciálnych výhod prerušovaného pôstu.

1. Môže vám to pomôcť žiť dlhšie

Obmedziť sa v jedení, predĺžiť si život? Dôkazy o efekte fontány mladosti sú sľubné. Výskumník Mark Mattson, PhD, vedľajší profesor neurovedy na Johns Hopkins University School of Medicine v Baltimore, sa zameral na početné plány prerušovaného pôstu a dospel k záveru, že obzvlášť účinné sú dva: obmedzenie času jedenia na šesť až osem hodín. Každý deň (teda napríklad iba jedenie medzi 11:00 a 19:00), alebo technika nazývaná pôst 5:2, ktorá zahŕňa normálne stravovanie päť dní v týždni a potom len jedno stredne veľké jedlo dva dni v týždni.

 

Pri publikovaní výsledkov v The New England Journal of Medicine v roku 2019 Mattson poznamenal, že ľudia, ktorí dodržiavali tieto plány, preukázali zlepšenie regulácie krvného tlaku, pokojovej srdcovej frekvencie, regulácie krvného cukru, zápalu a celkovej odolnosti voči stresu. „Zhrnuté, nie je ťažké pochopiť, prečo by takéto výsledky mohli viesť k dlhšej životnosti,“ hovorí. Čím viac sa takýchto dôkazov hromadí, tým viac to vyzerá ako prechodný bod pre prerušovaný pôst od zaujímavej stratégie osobného zdravia k takej, ktorú možno pridať do učebných osnov lekárskej fakulty spolu so štandardnými radami o zdravej strave a cvičení.

 

Mechanizmy pri pôste môžu pozitívne ovplyvniť aj dlhovekosť, vrátane niečoho, čo sa nazýva autofágia. Rovnako ako vynášanie odpadkov. Prebieha v celom tele. Je to proces čistenia poškodených buniek, aby ich miesto mohli nahradiť novšie, zdravšie bunky. Čím je tento mechanizmus optimalizovanejší, tým je viac výhod.Odborníci porovnávali myši, ktoré jedli, čo chceli počas dňa, so skupinou, ktorá jedla rovnaké množstvo kalórií, ale iba v dvoch odlišných intervaloch. Zvyšný čas sa postili. Vedci zistili, že prístup pôstu zapol telo o čistilo sa. Časti našich buniek sa poškodia a niektoré z našich návykov môžu telu zabrániť v tom, aby ich bolo schopné odstrániť, čo znamená, že bunky začnú hromadiť viac a viac odpadu.

2. Pomáha udržiavať svalovú hmotu

Pre ľudí, ktorí majú značné množstvo nadváhy, má jednoduché chudnutie často za následok zdravotné výhody. Ale lepšou stratégiou chudnutia býva udržiavanie alebo zvyšovanie svalovej hmoty a znižovanie telesného tuku. Výskum ukazuje, že táto kombinácia prináša mnoho výhod, vrátane nižšieho rizika chronických ochorení a lepšej mobility s pribúdajúcim vekom. Udržiavanie svalov počas starnutia tiež pomáha odvrátiť sarkopéniu, ktorá vás vystavuje riziku rôznych potenciálne smrteľných stavov vrátane pádov.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 13:38