Prerušovaný pôst má veľa výhod.
StoryEditor

Môže vynechávanie jedla prospieť vášmu telu? Tu je to, čo veda hovorí o prerušovanom hladovaní

01.03.2023, 14:39
Zdravie

Koncept prerušovaného pôstu sa môže na prvý pohľad zdať desivý. Zostať veľa hodín bez jedla? Ani občerstvenie, ktoré by vás upokojilo? Prax ísť na určitý čas bez jedla a pochutín, robiť to dôsledne aspoň niekoľko týždňov inšpirovala mnohých výskumníkov, aby preskúmali jednu veľkú otázku: Skutočne to zlepšuje vaše zdravie?

Odborník J. Mattson hovorí, že prerušovaný pôst môže pomôcť, pretože v určitom bode, zvyčajne po niekoľkých hodinách bez jedla, sa telo prestane spoliehať na kalórie prijaté jedlom a namiesto toho začne spaľovať tuky. Metabolické prepínanie je názov tohto procesu a môže byť prínosom pre celkové zníženie telesného tuku. Štúdie ukázali, že prerušovaný pôst, najmä časovo obmedzené jedenie, šetrí svaly pri spaľovaní tukov.

Keď sa v tele uchová množstvo glukózy na neskoršie použitie, zmení sa na tuk. Tento tuk sa bez tohto metabolického prepínača často nevyužije ako zdroj energie. Mattson poznamenáva, že to môže byť ešte problematickejšie, keď necvičíte dostatočne, pretože tuk sa bude naďalej ukladať namiesto spaľovania.

Majte na pamäti, že táto rovnováha závisí od obmedzenia časového rámca, ktorý jete, nie od jedenia menšieho množstva kalórií. Je tiež dôležité dbať na dostatočný príjem bielkovín. Ak tak neurobíte, môže to mať negatívny vplyv na svalovú hmotu

3. Posilňuje zdravie srdca mnohými spôsobmi

Vďaka zlepšeniu krvného tlaku a riadenia krvného cukru (tiež známeho ako citlivosť na inzulín) môže byť prerušovaný pôst prospešný pre funkciu srdca, hovorí Luiza Petre, MD, kardiologička a asistentka klinického profesora kardiológie na Mount Sinai School of Medicine v New Yorku., ktorá sama praktizuje prerušovaný pôst.

 

Výskum publikovaný v The American Journal of Medicine v roku 2021 zistil, že časovo obmedzené stravovanie prospieva zdraviu srdca prostredníctvom viacerých prekvapivých mechanizmov. Po prvé, má tendenciu zlepšovať rytmus tela, čo zase zlepšuje spánok. Vzhľadom na to, že nespavosť je silne spojená s vyšším krvným tlakom a rizikom srdcových chorôb, je to pre váše "tikanie" veľký prínos.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
06. máj 2024 21:39