Mimovládky spustili petíciu za odstúpenie Záborskej.TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Mimovládky žiadajú koniec Záborskej. Spustili petíciu, podpisy pribúdajú rýchlo

kov15.07.2022., 10:30h

Výzva, ktorú za menej ako deň od jej spustenia podpísalo viac než 1000 ľudí, od Záborskej žiada, aby z postu splnomocnenkyne odstúpila s okamžitou platnosťou.

Lajkuj Brainee.sk na

Mimovládne organizácie Inštitút ľudských práv (IĽP) a ETHOS spustili včera na internetovej stránke www.zaborskaodstupte.sk verejnú výzvu adresovanú poslankyni OĽaNO a splnomocnenkyni vlády SR pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia Anne Záborskej.

Mimovládky žiadajú odstúpenie

„Pôsobenie pani Záborskej v tejto funkcii neprispieva k zvyšovaniu ochrany slobody vierovyznania, naopak, svojou činnosťou prispieva k poškodzovaniu ľudsko-právnych princípov, na ktorých sú aj tieto slobody založené. Mala zastupovať všetkých občanov a občianky, nie len príslušníkov majoritnej cirkvi,“ hovorí riaditeľ IĽP Peter Weisenbacher.

image

Igor Matovič je Homofób roka. Expremiéra potopil výrok, že Pellegrini je po*ratý bu*erant

„Vo svojom doterajšom pôsobení sa však neangažovala v pomoci členom menšinových vierovyznaní, ktoré nie sú na Slovensku oficiálne registrované ako cirkvi. Aktuálny zákon pritom de facto znemožňuje registráciu akejkoľvek novej cirkvi. Keď poslanec Valášek nedávno predložil návrh na zmenu a bola o tom diskusia v parlamente, pani Záborská sa ani slovom nezastala náboženskej slobody,“ dodáva. 

 

Anna Záborská sa v posledných dňoch dostala pod paľbu kritiky po tom, čo na vyvesenie dúhovej vlajky na spovednici biskupa Haľka na festivale Pohoda zareagovala tvrdením, že išlo o porušenie ústavného práva na spoveď.

image

Je šokujúce, že Záborská si musí vymýšľať veci ako „neexistujúce právo na spoveď“. Mala by odstúpiť, tvrdí mimovládka

Právnička Andrea Salibová sa k tejto veci vyjadrila, že ide o tvrdenie, ktoré nemá žiadnu oporu v platnej legislatíve a biskup Haľko, ako vrcholný predstaviteľ rímskokatolíckej cirkvi, disponuje dostatkom nehnuteľností, aby mohol adekvátne naplniť svoje právo slobody vierovyznania.

„Verejne vyznávať svoju vieru je súčasťou slobody vierovyznania, ako ju chráni Ústava SR a mnohé medzinárodné dokumenty. Toto právo bolo pošliapané na festivale Pohoda v prípade Jozefa Haľka. So súhlasom organizátorov ponúkal na festivale možnosť spovede pre ľudí, ktorí mali o ňu záujem. Ako spovednica, tak i on sám sa stali terčom opovrhovania. Skupina ľudí sa jednoducho rozhodla, že podľa nich ašpirant na titul bulvárnej ankety „homofób roka“ nemá čo na Pohode robiť. Nesúhlas s niekoho názorom nesmie smerovať k porušovaniu jeho práv,“ vyjadrila sa k incidentu vo vyhlásení poslankyňa OľaNO.

Ani zďaleka nejde o jej prvý exces

Poslankyňa Záborská sa v očiach slovenskej verejnosti zviditeľnila najmä svojím dlhodobým bojom za sprísnenie interrupčného zákona, kontroverzný zákon v minulom roku neprešiel o jeden hlas.

V roku 2020 sa ako prvá žena stala víťazkou anti ceny Homofób roka. Vyslúžila si ju za tieto slová: „Musíme sa postaviť nepriateľom, ktorí ohrozujú samotnú podstatu toho, čo znamená byť človekom… zastavíme adopcie detí homosexuálnymi pármi a prijatie registrovaných partnerstiev.“

Len pred pár mesiacmi sa zase poslankyňa rozhodla strpčiť život trans ľuďom. V apríli sa totiž prijalo nové usmernenie ministerstva zdravotníctva, ktoré má za cieľ zjednodušiť proces zmeny pohlavia.

Usmernením sa tiež zrušili nútené kastrácie. Záborská s usmernením nesúhlasí, a okamžite začala vyvíjať aktivitu na jeho zrušenie.

„Je to jediná cesta, ak chceme zachovať význam pojmov muža, ženy a rodiny tak, ako ich určuje Ústava SR a zákon o rodine,” vyjadrila sa Záborská.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 14:43