Karikatúra Putina pred Pražským hradom.Michal Růžička/Mafra
StoryEditor

FOTO Pred Pražským hradom tróni na zlatom záchode Vladimir Putin. Sochu podporil aj prezident Litvy

iDnes.cz07.10.2022., 12:00h

Pred hlavnou bránou Pražského hradu, kde sa v piatok stretávajú európski lídri, sa krátko po ôsmej hodine ráno objavila socha nahého ruského prezidenta Vladimira Putina.

Lajkuj Brainee.sk na

Karikatúra vládcu tróni na zlatej záchodovej mise. V pravej ruke má záchodovú kefu, v ľavej drží práčku, ktorá je postriekaná červenou a modrou farbou. Sochu sem umiestnili demonštranti hnutia Pulse of Europe. Tých pri svojom príchode podporil aj litovský prezident Gitanas Nauséda, píše sa na portáli iDnes

Demonštrácie pri pomníku

Piatkové demonštrácie pri pomníku Tomáša Garriguea Masaryka na Hradčanskom námestí zvolalo hnutie Pulse of Europe v spolupráci so skupinou Kaputin – Demokrati, zastavme Putina. Za hlavného nepriateľa považujú aktivisti skupiny Kaputin práve ruského prezidenta. Na mieste sú tiež priaznivci celoeurópskeho politického hnutia Volt, ktoré sa usiluje o eurofederalizmus a politiku presahujúcu hranice štátu. 

Všetci účastníci demonštrácie chcú podľa slov ukázať, že Česi stále podporujú Ukrajinu. „Nie všetci chodíme na proruské akcie na Václavák,“ napísali v udalosti na svojom Facebooku. 

„Už je na čase, aby sme sa my Európania a demokrati opäť ozvali, nemyslíte?“ stojí v príspevku aktivistov, ktorí podporujú kroky Európy aj Európskej únie. 

Putin pred hradom

Pod maketou Putina, ktorú aktivisti pred Pražský hrad umiestnili, sedí postava, ktorá symbolizuje bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka so zakrvavenou hokejkou v ruke. Je na čiernom vreci, v ktorom je maketa mŕtveho tela a nad ním je nápis „nahí vrahovia“.

Lídri krajín

Litovský prezident Gitanas Nauséda prišiel pred vstupom do areálu Pražského hradu k demonštrantom a chvíľu s nimi hovoril. Následne si od nich vyslúžil potlesk. „Povedal som im, že Ukrajina má našu plnú podporu, títo mladí ľudia majú našu podporu,“ vyjadril sa Nauséda novinárom. 

Ukrajina podľa neho podporu potrebuje, najmä po posledných krokoch, ako boli tzv. referendá nasledované ruskou anexiou ukrajinských území. „Nepotrebuje našu pomoc zajtra, ale práve teraz. A my ju poskytneme,“ dodal. 

image

Lídrov pred vstupom na summit čakala karikatúra Vladimira Putina

Michal Růžička/Mafra

Maďarský premiér Viktor Orbán, si naopak, od demonštrantov vyslúžil pískanie a pokrik „silná EÚ“. Pri príchode každého štátnika potom skandovali aktivisti pred Pražským hradom „No veto strong EU“. V lete sa totiž obnovila diskusia o prechode na väčšinové hlasovanie. Keď chce Európska únia v podstatných veciach rozhodnúť, súhlas musí vysloviť všetkých 27 krajín. 

Dorazila aj skupinka podporovateľov a člen hnutia Volt z Nemecka. Jeden z členov hnutia, Friedrich Jeschke povedal, že ich cieľom je dostať do politiky viac ľudí, ktorí budú presadzovať celoeurópske riešenia. Sám je síce z Nemecka, ale nesúhlasí s európskou politikou Nemecka. 

V jednej chvíli prerušili demonštranti svojím skandovaním aj premiéra Petra Fialu, ktorý médiám poskytoval rozhovor. Pri hlasnom skandovaní aktivistov sa Fiala na chvíľu odmlčal. „Ešte som nestihol zaznamenať tú demonštráciu,“ povedal. 

Okolo demonštrantov prešiel aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Spolu s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a holandským predsedom vlády Markom Rutteom prišli na hrad peši. 

Papalášstvo a márnivosť

Podobizeň zosmiešňujúca Vladimira Putina, ktorú demonštranti pred Pražským hradom inštalovali, sa na verejnosti objavila už skôr. V apríli 2021 sa s rovnakou sochou, kedy ale karikatúra namiesto práčky držala v ruke zlatý toaletný papier, zhromaždila skupina pred ruskou ambasádou v Prahe. 

„Našou inštaláciou nahého Putina na zlatom záchode chceme vyjadriť podporu bežným ľuďom v Rusku aj v zahraničí a solidaritu s obeťami Putinovho režimu. Súčasný režim v Rusku okráda ruských občanov, prejavy nesúhlasu tvrdo trestá, kritikov väznia, mučia alebo rovno zabijú,“ uviedla vtedy pre Deník skupina Kaputin. 

Zlatá záchodová kefa a toaletný papier majú symbolizovať papalášstvo a márnivosť ruských oligarchov a vysoko postavených štátnikov. Otakar van Germund, ktorý stojí na čele skupiny Kaputin, sa proti Putinovi vymedzuje už dlho. V súčasnosti sa uvažuje aj o vydražení tejto sochy. Celý výťažok by mal ísť na pomoc Ukrajine.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 10:19