Pozri si aké umelecké diela sa dajú vytvoriť z použitých žabiek.Twitter.com/ Ocean Sole/
StoryEditor

Nekončia v oceánoch, ako ostatný odpad. V Afrike recyklujú žabky, vyrábajú z nich neuveriteľné veci

Michal Čiernik14.11.2022., 08:00h

Pohodlné žabky na nohách, drink v ruke a horúce dni pri vode. Idylka, ktorá na Slovensku pomaly končí a letné veci každému pomaly miznú zo šatníka. Kreatívna skupina ľudí však dokáže nepotrebným letným doplnkom vdýchnuť nový život.

Lajkuj Brainee.sk na

Žabky, ktoré neodmysliteľne patria k letu, nahrádzajú čižmy do upršanej jesene a zimy. Túto pohodlnú ale nie veľmi odolnú obuv často meníme už po jednej sezóne, alebo ich máme doma hneď niekoľko párov. Potom, ako sa ich rozhodneme vyradiť a vyhodiť, často končia s ostatným odpadom tam, kde to nečakáme. Áno, aj náš odpad môže skončiť v oceánoch a stáva sa z neho problém pre iných.

V africkej Keni však vznikla organizácia Ocean sole, ktorá sa zameriava primárne na plážové žabky, gumené papuče a polyuretánové matrace. Konkrétne na ich recykláciu. Vyzbierané žabky z pláží a vodných tokov v Keni následne čistia a používajú na výrobu pestrofarebných, unikátnych hračiek a sôch. Žabky lepia na veľké bloky, z ktorých kreatívny tím remeselníkov vyrezáva tie najkrajšie sochy. Zo žabiek ožívajú slony, žirafy, levy, nosorožce a mnohé ďalšie známe zvieratá z afrických saván.

Firma okrem záchrane životného prostredia prispieva v krajine so 40 percentnou nezamestnanosťou aj potrebnými pracovnými miestami. „Naším cieľom je recyklovať milión žabiek ročne, recyklovať viac ako jednu tonu polystyrénu mesačne a zachrániť viac ako päťsto stromov ročne, používaním žabiek namiesto dreva,“ uvádzajú na svojom webe. Okrem manuálneho čistenia prírody, prispievajú na ochranu prírody aj 15 percentami z celkových príjmov.

image

Keď sa vojna prediera krajinou, príroda je na poslednom mieste. Zdevastovaná Ukrajina sa už možno nespamätá

Premieňaním žabiek na originálne umelecké diela zvyšujú aj vizuálne povedomie o konkrétnom probléme, ktorý my Slováci až tak nepociťujeme. Krajiny, ktoré však ležia v blízkosti oceánov a morí, musia priamo čeliť aj nášmu odpadu, ktorý obmýva ich pláže. Plávajúci plastový odpad sa v oceáne desiatky rokov nabaľuje na seba a vytvoril takzvaný ôsmy kontinent. Má rozlohu tri krát väčšiu ako Francúzsko a obsahuje 80 000 ton plastu. Medzi ktorým plávajú aj plážové žabky, ktorých celosvetový obrat sa odhaduje až na 15 miliárd, čo je viac ako celý trh so športovou obuvou.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 15:16