Rituálne ľudské obete sú dnes často spájané s náboženstvom či zastaranými kultúrnymi tradíciami.Twitter/pragativadinews/
StoryEditor

Stále sa to deje, v 21. storočí obetujú ľudí. 10-ročného chlapca rituálne zavraždila jeho vlastná rodina

Michal Čiernik02.04.2023., 09:30h

Rituálne ľudské obete sú dnes často spájané s náboženstvom či zastaranými kultúrnymi tradíciami.

Lajkuj Brainee.sk na

Polícia v Indii zatkla troch mužov v súvislosti so smrťou 10-ročného chlapca, ktorý bol podľa nej „obetovaný“ v rámci rituálu čiernej mágie. Dvaja zo zadržaných mužov sú s chlapcom príbuzní. 

26. marca našla polícia telo Viveka Vermu na poliach v meste Bahraich v severoindickom štáte Uttarpradéš. Policajné vyšetrovanie viedlo k bratrancovi obete, Anoopovi Vermovi. Polícia uviedla, že Anoop má 2,5-ročného syna, ktorý je pravidelne chorý. Keď lekárska liečba nefungovala, jeho otec mal navštíviť miestneho šamana praktizujúceho čiernu mágiu. Ten mu mal navrhnúť obetovať dieťa, aby zlepšil zdravie svojmu synovi.

Šéf polície v meste Bahraich povedal pre miestne médiá, že zatkli Anoopa, šamana a chlapcovho príbuzného menom Chintaram, ktorý mal dieťa zabiť rýľom.

103 oficiálnych rituálnych obetí 

Indický národný úrad pre evidenciu zločinov zaznamenal v rokoch 2014 až 2021 103 rituálnych obetí. Väčšina obetí bola obetovaná s vierou, že to prinesie prosperitu, plodnosť alebo uzdravenie.

image

Aj Slovensko má svoj krvavý a ohnivý Salem. V Krupine za čarodejníctvo upálili takmer 50 ľudí

„Tieto čísla sú značne podhodnotené,“ povedal pre VICE World News Sanal Edamaruku, indický aktivista proti týmto šialeným poverám a zakladateľ organizácie Rationalist International. „Verím, že skutočné číslo môže byť 10 alebo dokonca 20-krát väčšie,“ dodal.

Vyše 100-tisíc nezvestných detí

Edamaruku už roky vedie kampaň proti ľudským obetiam a spája poverčivé praktiky s údajmi o nezvestných deťoch, pričom oficiálny počet nevypátraných detí v Indii sa odhaduje na viac ako 100-tisíc. Edamaruku hovorí, že mnohým deťom chýbajú orgány, čo poukazuje na rôzne miestne rituály. „Tieto zločiny úzko súvisia náboženstvom a tradičnými hodnotami,“ prezradil Edamaruku.

Čierna mágia aj v politike

Čierna mágia je hlboko zakorenená v mnohých oblastiach indickej kultúry a dokonca aj v politike. V roku 2015 indické médiá informovali o obvineniach, že členovia jednej politickej strany vykonávali čiernu mágiu proti inej opozičnej strane.

image

V roku 2021 polícia zatkla pár za „obetovanie“ svojich dcér po tom, čo ich v rámci okultného rituálu ubili na smrť.

Twitter/lovespell24817/

V roku 2021 polícia zatkla pár za „obetovanie“ svojich dcér po tom, čo ich v rámci okultného rituálu ubili na smrť. A minulý rok polícia v juhoindickom štáte Kerala, ktorý je z hľadiska gramotnosti a zamestnanosti relatívne progresívnym štátom, zatkla troch ľudí za údajné mučenie a „obetovanie“ dvoch žien. Tie mali dokonca uvariť a zjesť v rámci rituálu čiernej mágie.

image

Ide o obete kultových obradov? Na Slovensku našli archeológovia desiatky kostier bez lebiek

 

V roku 2013 bol zase zastrelený aktivista proti týmto tradíciám Narendra Dabholkar kvôli jeho práci, ktorá zahŕňala kampaň proti ľudským obetiam.  „Toto nie je o viere,“ povedal aktivista Edamaruku. „Toto je nebezpečný zločin. Ľudia musia byť o tom informovaní a naše úrady musia oddeliť „vieru“ od takéhoto porušovania zákona a poriadku,“ dodal.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. máj 2024 11:30