Model interiéru autonómneho vozidla budúcnostiIdnes.cz/františek Dvořák/
StoryEditor

FOTO Autonómne vlaky či luxusné autá poháňané umelou inteligenciou. Českí a slovenskí študenti predstavili v Prahe budúcnosť dopravy

fdviDnes.cz26.11.2023., 13:04h

Automatická a nezávislá doprava je jednou z najväčších výziev ďalších desaťročí pre vývojárov aj dizajnérov. Ako budeme spolupracovať s vozidlami, ktoré ovláda umelá inteligencia a ako budú vyzerať? Vízie dopravy budúcnosti skúmali študenti z Umprum aj zo Slovenskej technickej univerzite v Bratislave.

Lajkuj Brainee.sk na

Výstava „Autonómna revolúcia v doprave“ prináša pohľad do budúcnosti, kedy umelá inteligencia ovláda dopravu a mení spôsob, akým interagujeme s prostredím okolo nás. Tvorcovia výstavy sa zameriavajú na estetiku, pohodlie cestujúcich, urbanizmus a spôsob interakcie so strojmi v čase, keď autonómne riadenie začína prenikať do dopravy.

image

Krvavá stopa elektromobilov. Tesla leje miliardy do biznisu, ktorý ničí nedotknutú prírodu a domorodé kmene

Prezentácia v technologickom centre Umprum (Vysoká škola umeleckopriemyselná v Prahe) na pražskej Mikulandskej ulici na hotových fyzických modeloch v pomere 1:4, koncepčných štúdiách a vizualizáciách ukazuje, ako by mohla vyzerať autonómna doprava budúcnosti.

Mladí dizajnéri ateliéru priemyselného dizajnu D1 pod vedením Vlastimila Bartasa tri a pol roka skúmali vízie budúcnosti dopravy v spolupráci so Škoda Transportation, odborníkmi na umelú inteligenciu a virtuálnu realitu a filozofom techniky Robinom Kopeckým.

Na zemi, pod zemou aj vo vzduchu

Dizajnové riešenia pre autonómnu dopravu zahŕňajú návrhy na dopravné prostriedky na pohyb na zemi, pod zemou aj vo vzduchu.

V oblasti nákladnej dopravy sú zastúpené aj modely a vizualizácia multifunkčnej štvorkolky, robota pre logistické centrá, autonómneho vysokozdvižného vozíka alebo odpadového vozidla.

image

Ako dizajnové riešenie autonómie vo vzduchu sa predstavuje lietajúca technika na záchranárske a hasičské účely a systém visutých traťových buniek pre osobnú dopravu.

Idnes.cz/františek Dvořák/

Ako dizajnové riešenie autonómie vo vzduchu sa predstavuje lietajúca technika na záchranárske a hasičské účely a systém visutých traťových buniek pre osobnú dopravu.

Výstava taktiež ponúka návštevníkom možnosť ponoriť sa do sveta autonómnej dopravy prostredníctvom deviatich prezentácií vo virtuálnej realite.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 04:46