Pápež FrantišekTASR/AP Photo/Andrew Medichini
StoryEditor

Vatikán po miliónových škandáloch mení finančnú stratégiu. Zakázal si investovanie do porna a zbraní

Miroslav Kamody08.08.2022., 13:00h

Milióny na daniach kvôli pochybnej investícii v Londýne či investovanie do filmu o homosexuálnom spevákovi. O vysokých sumách vo Vatikáne rozhodoval jeden človek s chabými finančnými vedomosťami. Pápež sa preto rozhodol pre špecifickú reformu.

Lajkuj Brainee.sk na

Do financií nevidíme tak, ako odborníci, no musíme úprimne povedať, že pokiaľ by sme si museli niečo zakázať, asi by sme skôr tvrdili, že potrebujeme väčšiu kontrolu impulzov alebo lepšieho finančného poradcu. No a potom tu je Vatikán. Ako informuje portál Unilad, hlavné mesto kresťanstva pred pár dňami oznámilo, že prijme novú investičnú stratégiu.

Táto správa prichádza po mesiacoch finančných škandálov a súdnych procesov, ktoré prinútili centrum katolíckej cirkvi prehodnotiť, ako si spravujú svoj majetok. Podľa novej finančnej politiky budú zakázané akékoľvek investície, ktoré nie sú v súlade so „spoločným dobrom“. To, samozrejme, zahŕňa aj pornografiu a zbrane.

image

Pápež prepísal históriu. Do výboru pre výber biskupov prvýkrát vymenoval tri ženy

Špecifická reforma

Vatikán má po novom v úmysle zabezpečiť, aby investície smerovali k spravodlivejšiemu a udržateľnejšiemu svetu. Okrem toho je cieľom zachovať skutočnú hodnotu čistého bohatstva Svätej stolice a vytvoriť dostatočnú návratnosť, aby udržateľným spôsobom prispela k financovaniu jej činností.

To všetko v súlade s učením katolíckej cirkvi, so špecifickými vylúčeniami finančných investícií, ktoré sú v rozpore s jej základnými princípmi, ako je svätosť života alebo dôstojnosť ľudskej bytosti alebo spoločné dobro. Nová finančná politika vstúpi podľa Vatican News do platnosti 1. septembra.

image

Peniaze

Reuters/Valentyn Ogirenko

Multimiliónové škandály

A prečo sa vlastne Vatikán rozhodol pre takto bizarne presnú aktualizáciu svojich finančných plánov? Posledné roky totiž plnili internet aj noviny informácie o zlých finančných rozhodnutiach sekretariátu štátu. Len minulý rok bolo obžalovaných desať obvinených z viacerých finančných trestných činov.

Prípad súvisel s vyšetrovaním investície sekretariátu štátu vo výške 350 miliónov eur do londýnskej nehnuteľnosti, ktorá skončila fiaskom. Svätá stolica nakoniec prišla o milióny skrz daňové poplatky. Počas procesu sa podarilo odhaliť, že investičný fond sekretariátu do značnej miery spravoval jeden kňaz, ktorý mal len malé finančné znalosti.

image

Mexiko organizuje lotériu plnú majetku narkobarónov. Za 10 eur môžeš mať vilu mafiána zo seriálu Narcos

To však stále nie najväčší bizár, ktorý súdny proces odhalil. Vatikán totiž investoval aj do fondu, ktorý bol zodpovedný za životopisný film Eltona Johna s názvom Rocketman. Zrejme ťa to neprekvapí, no sekretariát už nemôže sám spravovať svoje peniaze. Majetok bol prevedený do Správy dedičstva Apoštolskej stolice.

Ako zarába Vatikán

Vatikán generuje príjmy prostredníctvom vstupného do múzeí a predajom mincí, známok a publikácií. Samotná Svätá stolica získava príjem aj z milodarov z celého sveta. Vatikánska banka bola v centre mnohých finančných škandálov, ktoré prinútili pápeža Františka zaviesť reformy, ktoré zabezpečia finančnú zodpovednosť a transparentnosť.

Vatikánska banka, finančná inštitúcia, ktorá funguje podobne ako iné banky, udržiava rezervy zlata v hodnote asi 20 miliónov dolárov, aby zabezpečila svoje investície. Zlato tvorí len časť bohatstva Katolíckej cirkvi na celom svete. A koľko peňazí je v samotnej banke?

image

Pápež František

TASR/AP Photo/Andrew Medichini

Vatikán v roku 2015 podpísal daňovú zmluvu s Talianskom, čím sa skončili dni, keď niektorí klienti využívali banku na obchádzanie talianskych daní. Od reformy sa Vatikánska banka snaží udržať svoje podnikanie - v zákazníckych aktívach drží asi 5 miliárd eur, čo od roku 2014 predstavuje pokles o približne 15 %.

Ekonomika Vatikánu je však  zahalená rúškom tajomstva, pričom niektorí veria, že jej finančné čísla sú skôr všeobecné ako presné. Svätá stolica je riadiacim orgánom národa a generuje peniaze prostredníctvom darov; časť týchto peňazí potom investuje do akcií, dlhopisov a nehnuteľností.

image

TROŠKA TROSKA: Spoveď čiernej ovce z katolíckej rodiny

Historicky Svätá stolica investovala najmä do talianskeho priemyslu, svoje portfólio rozložila medzi akcie a dlhopisy a obmedzila svoj podiel v spoločnostiach na menej ako 6 %. Investovala konzervatívne, rozhodla sa kúpiť a držať osvedčené spoločnosti v silných odvetviach. Práve z tohto dôvodu sú investície v rozvojovom svete obmedzené.

Novšie investície sú však viac medzinárodné, najmä v západoeurópskych menách a dlhopisoch, s určitou aktivitou na burze cenných papierov v New Yorku. Svätá stolica tiež investuje do nehnuteľností po celom svete, najmä do pozemkov a kostolov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 05:41