Plávajúci ostrov odpadkov na bosnianskej rieke.Profimedia.cz/
StoryEditor

FOTO Plávajúci ostrov odpadkov na bosnianskej rieke. V údolí škodí turizmu aj zdraviu miestnych

iDnes.czkh10.01.2024., 15:30h

Malebné mestečko Višegrad v Bosne a Hercegovine priťahuje turistov z celého sveta predovšetkým svojim mostom z čias Osmanskej ríše. Kým sa k nemu však dostanú, dojem im pokazí obrovská hromada odpadkov na rieke Drina.

Lajkuj Brainee.sk na

Malé mestečko Višegrad s asi piatimi tisíckami obyvateľov leží neďaleko hraníc so Srbskom. Nachádza sa tak na dopravnom ťahu medzi bosnianskou metropolou Sarajevom a srbským mestom Užice.

V polovici pätnásteho storočia mesto dobyli Turci a vzdali sa ho až o štyri storočia neskôr.Mestečko je známe hlavne mostom z čias osmanskej ríše. Za historickými pamiatkami jazdia turisti z celého sveta.

image

Ako vyzerá najšpinavšia práca na svete? Potápači pracujú v kanalizáciách v otrasných podmienkach

Prvé čo však turisti vidia, je obrovská plávajúca skládka odpadu na rieke Drina. Tá sa vinie cez Čiernu Horu, Srbsko a Bosnu, kde višegradská vodná elektráreň pred dvadsiatimi rokmi vybudovala v hlbinách kaňonu provizórnu bariéru zo starých zhrdzavených sudov na olej, ktoré chránia jej hrádzu pred naplavenou suťou.

„Je tu asi päť tisíc kubíkov odpadu rôzneho druhu,“ hovorí Dejan Furtula z višegradského ekologického centra. „Hromadí sa tu zo všetkých strán a tento scenár sa bohužiaľ opakuje každý rok,“ vysvetľuje.

Podľa Furtuly odpadky, medzi ktorými sa občas objavia aj domáce spotrebiče, priplávajú z horných prítokov Driny, kde stúpajúca hladina vody po prívalových dažďoch a topenia snehu do rieky vyplavuje odpadky z neďalekých skládok. „Sme akousi regionálnou skládkou, pretože tento odpad neprodukujú obyvatelia Višegradu, ale obyvatelia miest na hornom toku rieky,“ vysvetľuje Furtula.

Toxický odpad

Varuje, že toxický odpad ohrozuje delikátny ekosystém v rieke a keď horí, ničí aj vzduch, ktorý občania Višegradu a turisti musia dýchať. „Je to obrovská pohroma a hanba pre nás všetkých. Svetu ukazujeme škaredú vizitku,“ myslí si Furtula.

Dodáva, že ekológovia majú podozrenie, že je rieka kontaminovaná aj ťažkými kovmi. Preukázať alebo vyvrátiť to má analýza vzoriek vody, ktorá je v pláne počas tohto roka.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 09:02