PrešovWikipedia, Slovenskeopalovebane.sk/
StoryEditor

Slovenské mestá za víkend - Prešov. Tipy na výlety, ubytovanie, zaujímavosti aj skvelé jedlo

Miroslav Kamody18.11.2022., 14:00h

Pripravili sme si pre teba dokonalý víkendový plán, ktorý ťa nielen presvedčí o tom, že Prešov je skvelé miesto na víkendový výlet, ale zároveň ponúkne aj ceny a tipy podľa toho, aký máš budget.

Lajkuj Brainee.sk na

Bratislava, Košice a Tatry. To je svätá trojica nielen pre zahraničných turistov, ale aj pre mnohých Slovákov. Mnohí z nás idú po navštívení týchto miest radšej do zahraničia, než aby objavovali krásy našej krajiny. V našom cestovateľskom seriáli Slovenské mestá za víkend ťa však presvedčíme, že aj mnohé ďalšie stoja za návštevu.

Tentokrát sme si na mušku zobrali metropolu severovýchodného Slovenska a tretie najľudnatejšie mesto našej krajiny, Prešov. V rámci série Slovenské mestá za víkend sme ti už priniesli Bratislavu a Košice.

image

Slovenské mestá za víkend - Košice. Tipy na výlety, ubytovanie, zaujímavosti aj skvelé jedlo

Cesta do Prešova

Do Prešova sa pohodlne dostaneš vlakom či autobusom. V prípade vlaku z Bratislavy môžeš vychytať aj priamy spoj, no zvyčajne ťa čaká prestupovanie v Kysaku. Čo sa týka mestskej hromadnej dopravy, najrozumnejšie je kúpiť si dva 24-hodinové lístky, keďže Prešov neponúka 48-hodinové lístky.

Jeho cena ťa však nijako nezabolí. Pokiaľ sa budeš pohybovať iba v rámci mesta, zaplatíš sedem eur (3,50 krát dva dni), ak aj v jeho okolí, tak osem eur (štyri krát dva dni). Veľkou výhodou je, že si môžeš do telefónu (androidu aj iOS) stiahnuť audiosprievodcu, vďaka ktorému sa o meste a jeho pamiatkach dozvieš všetko podstatné i zaujímavé.

image

Prešov

Brainee X Canva/

Centrum je základ

Základom víkendu v Prešove je samozrejme centrum, ktoré je mestskou pamiatkovou rezerváciou. Tomu dominuje monumentálny rímskokatolícky farský kostol sv. Mikuláša z polovice 14. storočia s vysokou regotizovanou vežou. Na jeho prehliadku spolu s výstupom na vežu sa platí dobrovoľný príspevok vo výške dvoch eur.

Radovú zástavbu centra mesta poznamenal požiar, ktorý v roku 1887 zničil veľkú časť mesta. Značnú časť sa podarilo obnoviť, a preto by si rozhodne nemal vynechať štvorkrídlový Klobušického palác, Rákócziho palác, ktorý je v súčasnosti sídlom múzea. Oproti obľúbenej Neptúnovej fontáne v parku na námestí zase nájdeš budovu radnice, ktorá je dnes vinárskym múzeom.

image

Prešov

Brainee X Canva/

Vynechať by si nemal ani Múzeum rusínskej kultúry, ktoré je jedno z najmladších na Slovensku. Zameriava sa nielen na múzejnú dokumentáciu vývoja vedy, kultúry, umenia a techniky na území Slovenska, ale aj na fakty o rusínskom obyvateľstve žijúcom v zahraničí. Za návštevu stojí aj Caraffova väznica, v ktorej momentálne sídli galéria.

Blízke okolie

Keďže centrum mesta aj s návštevami múzeí zvládneš pomerne rýchlo, tvoje ďalšie kroky môžu smerovať napríklad na zrúcaninu Šarišského hradu, odkiaľ budeš mať výhľad na celé okolie. Dostať sa sem môžeš ekologicky vlakom do Veľkého Šariša, odkiaľ to máš približne hodinu cesty pešo.

Ak sa chceš pohybovať po Prešove (a nechceš sa ti šliapať na hrad), navštíviť rozhodne musíš takmer 30 metrov vysokú vyhliadkovú Vodárenskú vežu, z ktorej budeš mať mesto ako na dlani. Vstup je len jedno euro, no priprav sa na 135 schodov, ktoré ťa budú deliť od jej vrcholu.

Do tretice ti pridáme ešte jeden „zaberák”, ktorým je Prešovská kalvária, ktorá bola svojho času považovaná za druhú najkrajšiu v celom Uhorsku hneď po tej banskoštiavnickej. Pokiaľ máš chuť namieriť si to priamo ku hviezdam, vybrať sa môžeš do hvezdárne a planetária, kde sa vždy v sobotu koná nejaký program.

Za návštevu rozhodne stojí az židovská synagóga, ktorá sa, na rozdiel od mnohých iných na Slovensku, stále využíva aj ako modlitebňa. Okrem toho však funguje aj ako múzeum, no dávaj si pozor na otváracie hodiny - v sobotu je zatvorené.

image

Slovenské mestá za víkend - Bratislava. Tipy na výlety, ubytovanie, zaujímavosti aj skvelé jedlo

Solivar

Solivar pri Prešove patrí medzi najvýznamnejšie technické pamiatky na Slovensku. Ide o unikátny komplex technických objektov na čerpanie a varenie soli zo soľanky, pochádzajúci zo 17. storočia. K objektom na ťažbu kamennej soli a čerpanie soľanky v Solivare patrí najmä šachta Leopold, četerne (rezervoáre soľanky), huta, varňa, sklad soli, kováčske dielne a klopačka.

image

Solivar

Wikipedia/infitter/

Mysli však na to, že v nedeľu je areál zatvorený. Dospelé osoby platia osem eur, študenti o polovicu menej. Pozrieť sa pritom môžeš aj do soľnej jaskyne. Pokiaľ sa chceš do podzemia ponoriť ešte viac, pol hodinu od Prešova sa nachádzajú svetovo unikátne Opálové bane. Tie boli desiatky rokov zanedbávané, no dnes sa do nich vracia turistický život. 

Hodinová exkurzia ťa vyjde na 12 eur, no pokiaľ v tebe drieme dobrodruh, vybrať sa môžeš aj na päťhodinovú výpravu do podzemia, ktorá ťa bude stáť 60 eur.

image

Opálové bane

Slovenskeopalovebane.sk/

Stravovanie

Lacné - Allegro. Kúsok od historického centra nájdeš pizzeriu a reštauráciu Allegro. Recenzie sú viac než obstojné a menu s polievkou za 4,85 eura môžu Bratislavčania len závidieť. Ponuka je poriadne pestrá, takže nečakaj len vyprážaný syr s hranolkami, ale napríklad aj kuracie prsia na hokaido kréme. Mimochodom, menu bez polievky stojí 4,80.

Drahé - Steak house Preshow. Pokiaľ máš chuť na poriadne mäso, budeš musieť opustiť centrum Prešova. Denné menu si tu aj s dezertom dopraješ za deväť eur, za steak zaplatíš od 13 do 32 eur. Výber je poriadne široký, takže každý mäsožravec si príde na svoje.

KlasickéŠarišská Chiža. V historických priestoroch priamo v centre mesta nájdeš podnik s príznačným názvom Šarišská Chiža. Dopriať si tu môžeš tradičné jedlá od chleba s bravčovou masťou a cibuľou, „​šarišškú Mačanku s osmaženu slaninku”, bryndzové halušky, pirohy či holúbky. 

image

Majiteľ Roxoru: Spravili sme už 600-tisíc burgrov, kvalitné zemiaky sme našli až v Holandsku

Netradičné - Dobré časy. Podnik, ktorý je na východe Slovenska zárukou kvality. Základom je široká ponuka pív, takže sa sem oplatí zájsť skôr večer ako na obed. To však neznamená, že na menu nemajú skvelé burgre, šaláty či pikantné krídelká. Ceny sa pohybujú od troch do pätnástich eur.

Vegánske - Góvinda. Ani v treťom najľudnatejšom meste našej krajiny nezabúdajú na vegánov a vegetariánov. Góvinda je overená značka, ktorej prevádzky nájdeš aj v Košiciach či Bratislave. Čaká na teba široká ponuka vegetariánskeho, vegánskeho a bezlepkového menu inšpirované prevažne indickou, ale aj domácou a medzinárodnou kuchyňou.

Ubytovanie

Najlacnejšie - Izba na sídlisku (privátne ubytovanie). Pokiaľ si nenáročný typ cestovateľa, ktorý potrebuje na noc len skloniť hlavu a nepotrpí si na full servis, cez Airbnb si môžeš rezervovať ubytovanie na prešovskom sídlisku 3B. Oranžová poschodová posteľ síce nie je veľkým lákadlom, ale vyvažuje to cena 30 eur za noc. Nám ubytovanie dokonca ponúka v zľave za 25 eur.

image

Prešov

Brainee X Canva/

Najrozumnejšie - Apartmán priamo v centre (privátne ubytovanie). Na Airbnb nájdeš apartmán na 1. poschodí historického domu na Hlavnej ulici priamo v centre Prešova. Očaria ťa vysoké stropy s klenbami a okrem manželskej postele je tu aj prístelka a rozkladací gauč. To všetko za 53 eur na noc.

NajdrahšieVilla Plaza Boutique Hotel & Spa. Pre tých najnáročnejších tu máme 4-hviezdičkový butikový hotel v prešovskej mestskej časti Solivar. Postele sú vyrobené z borovicového dreva a doplnky z kašmíru, konskej hrivy, bavlny, vlny, levandule a hodvábu. Nechýba bazén či ďalšie luxusné zariadenie apartmánu, za ktoré dvojica na noc zaplatí najmenej 243 eur.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 19:30