Budhistických mníchov pri celonárodnej drogovej razii v Thajsku previezli rovno na odvykačku. Užívali pervitín.Unsplash/
StoryEditor

Mnísi v Thajsku užívali pervitín a museli podstúpiť liečbu. Zostal po nich prázdny chrám

dtt04.12.2022., 15:42h

Obyvateľov thajskej dediny tento týždeň vydesilo zistenie, že všetci buddhistickí mnísi v ich chráme, sú závislí na pervitíne. Miestni svätostánok sa tak v dôsledku toho ocitol bez duchovných, keďže mnísi šli na povinnú odvykaciu kúru.

Lajkuj Brainee.sk na

Test z moču zistil prítomnosť drog dokonca aj u predstaveného kláštora, ktorý tu slúžil posledných desať rokov, píše sa na webe iDnes.cz.

image

Buddha a jeho učenie by asi neboli zrovna nadšení, kebyže vidia ako sa zdrogovaní mnísi premávajú po jeho chráme.

Unsplash/

„Bol som v šoku, pretože mi nikdy nenapadlo, že by mnísi mohli byť závislí na drogách,“ uviedol Sunjut Nambri, starosta obce v okrese Bung Sam Phan vzdialenom asi 400 kilometrov severne od Bangkoku. „Nenapadlo mi, že sa niečo takéto rozšíri aj do svätostánku,“ dodal.

Thajská polícia sa v rámci celoštátnej kampane proti drogám zamerala na testovanie v školách, továrňach, úradoch a tiež chrámoch v snahe nájsť dealerov a závislých. Tí následne mieria za mreže alebo na rehabilitáciu.

„Pozitívny test na pervitín mali všetci štyria mnísi v našom chráme. Vo vedľajšej dedine boli pozitívni ďalší dvaja duchovní,“ uviedol Sunjut podle listu The Washington Post. Polícia sa do miestneho chrámu vydala po tom, čo dostala tip od dedinčanov, podľa ktorých sa mnísi chovali „podivne“.

Test moču zistil prítomnosť drog dokonca aj u predstaveného kláštora, ktorý tu slúžil posledných desať rokov. „Mnísi sa po testovaniu k užívaniu drog priznali. Niektorí uviedli, že sú dlhodobo závislí,“ popísal Sunjut.

Mnísi sú v thajskej spoločnosti uctievanými postavami. V hromadných dopravných prostriedkoch sú pre nich vyhradené sedadlá, rovnako ako pre tehotné ženy alebo dôchodcov. Najmä v rurálnych oblastiach potom ľudia mníchov vnímajú ako dôveryhodných poradcov a vzory hodné nasledovania.

Provinční úradníci uviedli, že chytení užívatelia drog, vrátane už zmienených mníchov, v stredu zamierili na povinnú rehabilitáciu. Mnísi však museli najprv formálne opustiť svoju náboženskú funkciu. „Mať mnícha na odvykacej kúre by bolo veľmi nevhodné,“ uviedol Sunjut. „Až se očistia od drog, budú môcť do rádu opäť vstúpiť, pokiaľ sa tak rozhodnú,“ dodal.

Chrám v jeho dedine tak zostal teraz bez duchovných. Sunjut chce preto do dedinky pozvať „dobrého mnícha“, ktorý by prázdne miesto zaplnil. „Ľudí to odhalenie šokovalo. Bolo to pre nich veľmi ťažké, keď sa dozvedeli o prehreškoch mníchov. Bojím sa, aby to nezahýbalo s ich vierou,“ podotkol Sunjut.

Škandál v Bung Sam Phan sa odohral uprostred celoštátneho zásahu proti drogám, ktorý nastal po októbrovej strelbe v materskej škôlke, pri ktorej prišlo o život 38 ľudí, z toho väčšinu tvorili deti. Páchateľ je expolicajt, ktorého nedávno prepustili zo zboru kvôli jeho závislosti na pervitíne.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. máj 2024 07:21